12 Mart 2021 15:02

Manisa'da sağlık emekçileri taleplerini yineledi

Manisa'da sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Manisa'da sağlık çalışanlarının açıklaması | Fotoğraf: Eylem Demirhan/Evrensel

Paylaş

Manisa’da 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde anma etkinliği ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Manisa Tabip Odası, Manisa Eczacı Odası, Manisa Diş Hekimleri Odası, Sağlık-İş Manisa Şubesi, SES Manisa Şubesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği basın açıklaması, pandemide yaşamını yitiren sağlık çalışanları için saygı duruşuyla başladı.

Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Peyker Temiz, Kovid-19’dan dolayı 385 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, dünyada en yüksek sağlık çalışanı kaybının Türkiye’de olduğunu söyledi.

"YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ"

Temiz, hastanelerde yatak sayılarının artmış olmasına rağmen sağlık çalışanlarının sayısının artırılmadığını belirtti. Sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarının pandemi süresince kötüleştiğini ifade eden Temiz, “14 Mart dolayısıyla pandemi, yataklı servislerde, yoğun bakımlarda değil sahada 1. basamakta önlenir. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı:

  • Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
  • Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.
  • Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.
  • Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.
  • Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
  • Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.

"ASİSTAN HEKİMLER AĞIR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞIYOR"

MCBÜ Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Burak Karakaş ise asistan hekimlerin yaşadıkları sıkıntılara değinerek, mobbing ve artan iş yüküne dayanamayıp yaşamını sonlandıran asistan hekimlerini hatırlattı.

Karakaş, “Bizler çeşitli kurumlarda görev yapan asistan hekimler; ne yazık ki ağır çalışma koşulları altında ezilmekteyiz. Nitelikli eğitimler de alamamaktayız. Nöbet ertesi mesaiye devam edip bu nedenle de 36 saat kesintisiz çalışan asistan hekimler, hastanenin iş yükünün büyük bir kısmını üstlenmiş durumdadır” dedi.

"İKTİDAR PANDEMİYLE HALKI BAŞ BAŞA BIRAKMIŞTIR"

SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, iktidarın, "sürü bağışıklığı" yöntemiyle sağlık emekçilerini ve halkı virüsle yalnız bıraktıklarını söyledi. Demirel, "Ekonomik çıkar, kâr hırsıdan vazgeçemedikleri için, 28 gün tam kapanma, halkın güvenliği için ekonomik destek kararı veremediler" diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin; uzun çalışma saatleriyle, iş barışını bozan farklı ücret ödemeleriyle, mobbing ve baskılarla tükenmişlik içerisinde olduklarını dile getiren Demirel, "Yaşatmak için yaşamak isteyen bizler taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP: "Ekonomi Reform Paketi"nden kemer sıkma politikaları çıktı

SONRAKİ HABER

Öz İplik İş genel başkanı, işten atılan Kaynak İplik işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa