12 Mart 2021 23:45

Siyaset Bilimci Edgar Şar: Kutuplaştırmaya karşı demokrasi talebi yükseltilmeli

Siyaset Bilimci Edgar Şar, muhalefetin kutuplaşma siyasetini reddederek, toplumun ekonomik ve demokrasi taleplerini güçlendirerek, iktidarın hamlesini boşa çıkartabileceğini belirtti.

Fotoğraf: Edgar Şar

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İktidarın kutuplaştırma siyaseti üzerinden muhalefete karşı yaptığı hamleleri değerlendiren Siyaset Bilimci Edgar Şar, muhalefetin kutuplaşma siyasetini reddederek, toplumun ekonomik ve demokrasi taleplerini güçlendirerek, iktidarın hamlesini boşa çıkartabileceğini belirtti. Şar, muhalefetin demokrasi ve ekonomiye dair talepleri dile getirirken, sadece konuşmada bırakmaması gerektiğini, halkla birebir ilişki kurması gerektiğine işaret etti.

Cumhur İttifakının “HDP’yi kapatma tartışması”nı ve HDP’li vekillere dönük fezlekeleri Siyaset Bilimci Edgar Şar ile konuştuk. Cumhur İttifakının tüm bunları Millet İttifakı başta olmak üzere, muhalefeti dizayn etmek ve bölmek için kullandığını dikkat çeken Şar şunları söyledi:

“Fezlekeler üzerinden HDP vekillerinin dokunulmazlığını kaldırmak için Cumhur İttifakının oyu yetiyor. Fakat peşinde oldukları muhalefeti bu konuda görüş bildirmeye zorlamak. Kamuoyunda tartışılması, İYİ Partinin diğer konularda olduğu gibi HDP karşıtı bir pozisyon belirleyip bunun da muhalefet için bir krize dönüşmesi, yaptıkları bu. Fakat Gara operasyonundan beri bu noktada iktidarın planları tam tutmuyor. Gara operasyonunda ve fezlekeler konusunda Meral Akşener’in yaptığı açıklamada tam bu hesabın tutmamış olması bu stratejiyi bırakacağı anlamına gelmez. Bu hâlâ iktidar için çok kullanışlı bir strateji. Ve bunu daha da zorlayarak devam ettirecekler.”

"TALEPLERİ TOPLUMSALLAŞTIRMALI"

İktidarın politikalarının belli bir kutuplaştırma stratejisine dayandığını belirten Şar, muhalefetin, iktidarın tasarladığı bu kutuplaştırma siyasetini reddetmesiyle, ekonomik sorunları ve demokrasi talebini güçlendirerek olacağına dikkat çekti. Medyanın büyük oranda iktidarın kontrolünde olduğuna vurgu yapan Şar, muhalefetin halkla ilişki kurması konusunda daha yaratıcı olması gerektiğini söyledi. Muhalefetin demokrasi ve ekonomiye dair talepleri dile getirirken, sadece konuşmada bırakmaması gerektiğini belirten Şar, “Aynı zamanda bunları siyasallaştırıp toplumsallaştırması lazım. Partilerin yerel örgütleri aracıyla hem de parti genel merkezlerinin genel başkanları gidip halkla birebir ilişki kurması gereken zamandayız, esnaf gezileri bunun için önemli” dedi.

"MUHALEFETİN BÜTÜN SİYASETİNİ SEÇİME SIKIŞTIRMASI DOĞRU DEĞİL"

Muhalefetin iktidarı değiştirme stratejinin merkezinde sandık olmasına ilişkin de Şar, “Bu çok garipsenecek bir şey değil. Fakat bütün hayatı bugün halkın tüm güncel hayatını zorluklarla geçirdiği bu pandemi döneminin özellikle insanların seçime endekslemesi nasıl mümkün değilse, muhalefetin de bütün siyasetini kurdukları seçim siyasetine endekslemeleri doğru değil. Stratejinin merkezinde seçimle bu iktidarı değiştirmek ve Türkiye’ye yeni bir vizyon sunmak olması lazım ama sadece sandığa sıkıştırmadan sandıkta bu değişim sağlanırsa ne olacağını nasıl bir gelecek sağlayacaklarını topluma anlatabilmeleri lazım. Bu aynı zamanda iktidarın eksenini belirlediği kutuplaşmanın ve o kutuplaşma temelinden yaptıkları siyasete geçit vermeden yeni bir siyaset belirlemenin de aracı” ifadelerini kullandı.

Şar, muhalefetin özellikle acil ekonomik önlemleri, sosyal devletin tekrardan nasıl hayata geçirileceği, pandemi döneminde iktidara sıkça yöneltilen gelir dağılımının nasıl yapılacağı sorularına, bugünkü ekonomik problemleri temelden ele alacak bir ekonomik vizyonla sunmasında fayda olduğunu dile getirdi.

İnsanların güncel hayatını etkileyen özgül sorunları olduğunu belirten Şar, iktidarın kutuplaştırma siyaseti üzerinden özgürlükleri provoke ettiğini işaret ederek, muhalefetin iktidara geldiğinde nasıl özgürlükçü bir siyaset izleyecekleri konusunda anlaşmaları gerektiğini söyledi. Muhalefetin toplumu seçimi kazanabileceğini 31 Mart yerel seçimleri ve tekrarlanan İstanbul seçimiyle ortaya koyduğunu söyleyen Şar, bu inancı güçlendirmeye devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

"TEMEL KONULARDA TEK SES OLUŞTURULMALI"

Şar, muhalefetin temel konular karşısında tek ses oluşturabilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, oluşturdukları tek sesinin vizyonunu da göstermesi gerektiğini söyledi. Bunun için de muhalefetin seçim beklemesi gerekmediğini anlatan Şar, “Bunların olmaması için kamuoyu önünde olmasa da partilerin birbirleriyle diyalog kanallarını kurumsal olarak güçlendirmesi ve bu çalışmaları önceden yapmış olmaları ve seçim zamanı geldiği zaman çok daha hazırlıklı bir şekilde bu vizyonu toplumun önüne koymuş olmaları çok önemli” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

AstraZeneca'dan "kan pıhtılaşması riski" açıklaması: Hiçbir kanıt yok

SONRAKİ HABER

Kovid-19 vaka sayısı artıyor: Son 24 saatte vaka sayısına 14 bin 941 kişi eklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa