12 Mart 2021 17:28

Bursa'da zeytin üreticisini bu kez de don vurdu

Bursa'daki zeytin üreticileri şubat ayında yağan kar ve yaşanan don sebebiyle zor durumda kaldı. Zararını karşılayamayan köylüler arazilerini satmaya başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR

Şubat ayında Bursa’da yağan kar ve yaşanan don, zeytin üreticilerini zor durumda bıraktı. Mudanya ilçesinin birçok köyünde don nedeniyle zeytin ağaçları yanarken üretici köylünün zararı da her geçen gün büyüyor.

Tarımda girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi olan üretici köylüler zor şartlarda üretimini sürdürüyor, üretim yapmayı sürdüremeyen köylüler ise arazilerini satarak şehre göç ediyor. Üretim yapmanın her geçen gün zorlaştığını söyleyen üretici köylüleri bu sefer de don felaketi vurdu.

"EN AZ ÜÇ DÖRT YIL MAHSUL ALAMAYACAĞIZ"

Mudanya Çeple Akköy yolu üzerindeki köyde ağaçların dondan dolayı büyük zarar gördüğünü söyleyen üretici köylü Yaşar Kılıç, “En az üç dört yıl mahsul olmaz. Büyük ihtimalle üreticiler Tarım Sigortalarından (TARSİM) para alamayacak. Şu anki afet fonundan da bir yardım alamayacaklar büyük ihtimalle. Bu ağaçlar soğuktan etkilendiği için gövde de etkilenecek. Bir zeytin ağacının ekonomik ömrü 50 ile 150 yıl arasında değişiyor. Fakat zeytin ağacı ölümsüz olduğu için üreticilerde sökme alışkanlığı yok. Biz yaşlı ağaçlarla üretim yapmaya, ekonomik değerini kaybetmiş ağaçlarla üretim yapmaya uğraşıyoruz. Devletin bunu özendirmesi, ağaçların gençleştirilmesi gerekiyor. Bu ağaçlar soğukta zarar gördüğü için gövdelerde de mutlaka kurumalar olacak. Bu ağaç 3-4 sene sonra tekrar mahsüle yatsa da gövdedeki kurumalar ağaca her sene zarar verecek, ekonomik değerini düşürecek. Sökülen bir zeytin ağacı yerine on ağaç dikiliyor deniliyor fakat dikilen zeytin ağaçları maalesef her on senede bir soğuktan etkileniyor. Bu da ülkeye büyük ekonomik zarar getiriyor. Zeytin ekilen arazide başka türlü tarım yapma şansı da yok" dedi.

"BURADAKİ AĞAÇLAR ÖKSÜRDÜĞÜNDE TEPENİN ARDINDAKİ AĞAÇLAR ÖLÜR"

Mudanya çıkışında eski Bursa yolu üzerindeki zeytinliklerin en son 1985 yılında soğuktan çok etkilendiğini hatırlatan Kılıç, “Bizim sürekli söylediğimiz bir şey var, bu bölgedeki ağaçlar öksürdüğünde tepenin arkasındaki ağaçlar ölür. Burası ranta kurban gidecek en yakın bölge durumunda. Üreticiler para kazanamayınca arazilerini satıyor. Ben bunu, bir köylünün altın yumurtlayan tavuğunu kesmesine benzetiyorum. Bu bölge ranta verilirse, betonlaşırsa altın yumurtlayan tavuğunuz olmayacak, gelecek nesillere bırakacağınız bir tavuğunuz olmayacak. O yüzden sahile yakın zeytinlikler gelecek nesiller için çok değerli” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Malatyalı esnaf: Borçlar birikti, destek görmedik, böyle giderse kapatacağız

SONRAKİ HABER

Nvidia'nın oyun platformu GeForce Now, gelen tepkiler üzerine geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa