13 Mart 2021 09:14

Konak Mülteci Derneğinden Ezgi Baltalı: Yoksulluk mülteci çocukları eğitimden ediyor

Konak Mülteci Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Baltalı, mülteci çocukların eğitime erişimde yaşadıkları sorunların pandemi döneminde katlandığını aktardı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Pandemi sürecinde eğitime erişim genel bir sorun olarak devam ederken mülteci çocukların eğitime erişiminde ise daha büyük sorunlar yaşandı. Yaşanan sorunlara dair araştırma yapan Konak Mülteci Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sosyal Eğitim Uzmanı Ezgi Baltalı ile araştırma sonuçlarını konuştuk.

Konak’ta 50 çocuk ve ailesiyle görüşme yapıldığını söyleyen Baltalı, uzaktan eğitime erişimi engelleyen faktörleri teknik ekipman eksikliği, internet bulunmaması, mülteci çocukların dil engeli, evdeki koşulların yetersizliği, öğretmen ilgisizliği ve EBA’ya erişim sağlanamaması olarak sıraladı. Baltalı, bazı çocukların evlerinde televizyon dahi olmadığını ifade etti.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, pandemi öncesinde mülteci çocukların yalnızca yüzde 63’ünün öğrenimine devam edebildiğini söyleyen Baltalı, “Pandemi sonrası yaşadıkları ek sorunlar mülteci çocukların okuldan kopma riskini daha da arttırıyor. BM Mülteci Örgütü, ortaokula devam eden mülteci kız çocuklarının yarısının okula dönmeyeceği riskine dikkat çekiyor” dedi.

"ÇOCUK İŞÇİ ORANI ARTTI"

Pandemi sonrası iş ve gelir kaybına uğrayan ailelerde çocuklardan maddi beklentilerin arttığını söyleyen Baltalı, bununla birlikte mülteci çocuklar arasında çocuk işçiliği oranlarının arttığına vurgu yaptı.

Türkiye’deki mülteci nüfusun büyük çoğunluğunun kentlerde ve olumsuz koşullarda yaşadıklarını belirten Baltalı, “Ebeveynlerinin yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle pek çok mülteci çocuk ise evin gelirine katkı sağlamak amacıyla çalışmak ya da ev işlerine yardımcı olmak zorunda kaldığı için eğitim yaşamından kopuyor. Bu nedenle ebeveynlerin çalışma yaşamına katılımı, düzenli bir gelir sahibi olması ve sosyoekonomik açıdan desteklenmesi çocukların eğitimlerine devam edebilmesi açısından da önem taşıyor” diye konuştu.

"UYUM SÜRECİ DESTEKLENMELİ"

“Mülteci çocukların, yaşıtlarıyla aynı imkanlara erişebilmeleri ve akademik başarılarının artırılması amacıyla ana dillerinde desteklenmeleri büyük önem taşıyor. Bu amaçla halihazırda hazırlanmış olan eğitim materyallerine çocuğun erişebilmesi için çalışmalar yapılmalı, yeni eğitim materyalleri üretilmeli” dedi.

Mülteci öğrencilerin psikososyal açıdan desteklenmeleri gerektiğini de dile getiren Baltalı, mülteci çocukların uyum sorunlarının çözümü için Türkçe öğreniminin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Baltalı, uyum kavramının yalnızca ‘okula uyum’ olarak değerlendirilmesinin de yanlış olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

TGC 8th of March Survey: Women journalists are unhappy about gender inequalities

SONRAKİ HABER

Bakırköy Belediyesi işçilerinden CHP önünde eylem: İşçi ekmek, başkan ihale derdinde!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa