14 Mart 2021 10:47

Samiler, Kuzey Kutbundaki balon denemesinin durdurulmasını istiyor

Sami halkı ve aralarında Doğayı Koruma Derneği'nin de bulunduğu 11 çevre örgütü Kuzey Kutbunda yapılması planlanan balon deneyinin durdurulmasını istiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sami halkı, bu yılın haziran ayında İsveç'in kuzeyindeki Kiruna kentinde yapılması planlanan balon deneyinin durdurulmasını istiyor. Aralarında Doğayı Koruma Derneği'nin de bulunduğu 11 İsveçli ve uluslararası çevre örgütü de tartışmalı balon deneyinin durdurulmasını talep ediyor.

İsveç Uzay ve Havacılık Şirketi ile ABD'deki Harvard Üniversitesi geçtiğimiz yıl, İsveç'in Kiruna ilinde bir balon deneyi yapılması için anlaştı. Uzmanlar, ellerindeki araçları Kiruna'da test edecekler ve daha sonra stratosfere enjekte ettikleri partiküllerin güneş ışınlarını nasıl etkilediğini araştıracak.

SAMİ KONSEYİ VE ÇEVRE ÖRGÜTLERİ DENEYİN YAPILMASINA KARŞI

Ancak doğanın korunması ve küresel ısınmanın önlenmesi için yapıldığı öne sürülen jeo-mühendislik deneyi Sami halkı ve çevre örgütlarinin direnişiyle karşılaşıyor. İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya'daki Samilerin üst örgütü Sami Konseyi Başkanı Åsa Larsson-Blind, projenin durdurulmasını talep etti ve ”Biz tamamen karşı olduğumuz bir tekniğin Sami bölgesinde denenmesini meşrulaştıramayız” dedi.

Doğayı Koruma Derneği'nden Kristana Östman da İsveç Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, projeyi oldukça tehlikeli bulduklarını belirterek iptal edilmesini istedi. Bir devlet kurumu olan uzay şirketinin projeyi kabul etmesinin tartışmalı olan bir tekniğin normalleştirilmesi ve onaylanması riski taşıdığına dikkat çekti.

Medyaya açıklamalar yapan iklim uzmanları, güneş ışınlarının azaltılması ve dünyanın soğutulması beklentisiyle gündeme getirilen projenin tatışmalı olduğuna dikkat çektiler. İsveç Uzay Şirketi'nin (SSC) Scopex olarak adlandırılan projenin yaşama geçirilmesi için ABD ile anlaşmasının kendilerini şaşırttığını söylediler.

192 ÜLKE JEO-MÜHENDİSLİĞİNİN YASAKLANMASI ÜZERİNE ANLAŞMIŞTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Profesörü Erik Kjellström, genel olarak araştırma yapmanın olumlu olduğunu ancak söz konusu projenin tartışmalı ve yaşama geçirilmesinde güçlükler olduğuna işaret etti. Uzmanların bazı şeyleri laboratuvarlarda denenmelerinin daha kolay olacağını belirtti.

Uzmanlar, İsveç ve ABD'li uzay şirketlerini jeo-mühendislik yapmakla suçluyor. 2010 yılında aralarında İsveç'in de yer aldığı 192 ülke, jeo-mühendisliğin yasaklanmasını öneren biyolojik çoğulculuk sözleşmesine imza atmıştı.

İsveç Uzay Şirketi (SSC) yöneticileri, bu eleştirilerden sonra yaptıkları açıklamada tepki ve eleştirileri göz önüne alacaklarını ve konuyu uzmanlarla tartışacaklarını söyledi.

 

ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar'ın ağıtları adliye binasını sardı

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklu Hayrettin Yılmaz yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa