Diyarbakır’da alışveriş yapan yurttaşlar: Torbamızın dolduğu günler geride kaldı
Diyarbakır’ın Ofis semt pazarında konuştuğumuz yurttaşlar, 300 liraya alışverişin yarısını bile yapamadıklarını, pazar torbasının dolduğu günlerin geride kaldığını anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Diyarbakır’ın Ofis semt pazarında konuştuğumuz yurttaşlar, 300 liraya alışverişin yarısını bile yapamadıklarını, pazar torbasının dolduğu günlerin geride kaldığını belirtirken, esnaf ise fiyatların yüksekliğinin vergilerin yüksek olmasından dolayı olduğunu söyledi.
300 TL’YE ALIŞVERİŞİN YARISI BİLE YAPILMIYOR
33 yaşında Abdul Menaf Toprak, asgari ücretle çalıştığını söyledi. Sadece pazar alışverişlerinde değil, fiyatlardan dolayı her yerde zorluk yaşadığını belirten Toprak, “Düşünün fiyatların yüksek olması bizi o kadar etkiliyor ki 1 kilo alacağımız yerde yarım kilo almak zorunda kalıyoruz. Evliyim, iki tane çocuğum var, her şeyi isterler diye çocuklarımı alıp pazara getirmekten korkuyorum. Çünkü alacak maddi durumum yok. Eskiden 100 TL ile rahatlıkla alışverişini yapabilirdin ama şimdi 300 TL’ye bile alışverişin yarısını yapamıyorsun. Ürün satan da mağdur alan da mağdur durumda” dedi
AKŞAMI BEKLEDİ AMA DEĞİŞEN BİRŞEY YOK
İki senedir işsiz olduğunu dile getiren Hamit Temiz (38), “Artık gönül rahatlığıyla çıkıp alışveriş yapamıyoruz. Pazar torbasının dolduğu günler artık geride kaldı. Fiyatlar çok pahalı artık her istediğimizi alabilecek durumda değiliz. Belki fiyatlar düşer diye akşam gelip alışveriş yapıyorum ama gördüğünüz gibi akşam da değişen bir şey yok, fiyatlar gene çok pahalı. Fiyatı düşük olan da çürük meyve ya da sebzeler. Artık fiyatların düşmesine dair pek bir umudumuz kalmadı böyle devam edecek gibi görünüyor” dedi.
FİYATLARIN YÜKSEKLİĞİ VERGİLERDEN DOLAYI
Semt pazarlarında 23 senedir tezgahtarlık yapan Nedim Esen (42) tezgahında meyve ürünleri satıyor. Bu sene fiyatların çok yüksek olduğunu ve satış yapmakta zorluk yaşadığını belirten Esen, “Kivinin kilosu geçen senelerde 5 ve 6 TL arasında değişirken bu sene bakıyorsunuz 10 TL’yi geçmiş durumda. Fiyatların yüksek olması ne pandemi ne de ekonomik kriz, fiyatlardaki artışın nedeni vergilerin yüksek olmasıdır. Bana Mersin halinden 4 liraya çıkan ürün tezgahıma gelene kadar 10 lirayı buluyor. Yaşanan bu durum benim satışlarımı etkiliyor. Eskiden günlük 3 bin TL’ye malzeme alabiliyordum şimdi 1000 TL’ye aldığım ürün elimde kalıyor. Biz üç ortak tezgaha bakıyoruz, yaptığımız satış aldığımız ürünü karşılamaya zar zor yetiyor. Ürünlerimi ya yarına bırakıyorum ya da elimde kalmasın diye zararına satıyorum. Bizi zamlar bitirmiş durumda, artık pazarcı diye bir durum yok. Vergilerden dolayı fiyatlar o kadar yüksek ki artık pazarlarda ve marketlerdeki fiyatlar aynı” dedi.
ELDE KALAN ÜRÜNLER ZARARINA SATILIYOR
Yaklaşık 9 senedir abisiyle birlikte pazarlarda tezgahtarlık yapıp geçimini sağlamaya çalışan Süleyman Danış (29), “Ürün fiyatları geçen hafta bugüne göre uygundu. Aldığımız ürünlerin bu hafta pahalı olmasının sebebi sera ürünlerinin bitmiş olmasıdır. Yeni mahsul ürünlerin piyasaya çıkmamasının fiyatlara büyük bir etkisi oluyor. Sebze ve meyve ürünlerini satıyoruz. Fiyatlardan dolayı ürünlerin çoğunu satamıyoruz, ertesi günün tezgahına götürüp satmaya çalışıyoruz. Geçen hafta kilosu 3 lira olan portakalın fiyatı bugün 5 lira olmuş. Fiyatların düşmesi için yeni mahsulün piyasaya sürülmesi lazım. Elimizdeki ürünleri bitirmek için ya ucuza vermek zorunda kalıyoruz ki bu durum da bizim kazancımızı etkiliyor ya da halden ürün az getiriyoruz” dedi.