14 Mart 2021 12:26

Asistan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz

Türk Tabipleri Birliği Asistan Hekimler ve Genç Uzman Kolundan Dr. Benan Koyuncu'yla salgında çalışma koşulları ağırlaşan ve eğitimleri sekteye uğrayan asistan hekimlerin sorunlarını konuştuk.

Fotoğraf: ATO

Paylaş

Helin ÇAKIR
Ankara

Kovid-19 salgını ile asistan hekimlerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı, uzmanlık eğitimleri sekteye uğradı. Bu koşullar asistan hekimlerin ‘Tükeniyoruz’ çığlıklarını da beraberinde getirdi. Türk Tabipleri Birliği Asistan Hekimler ve Genç Uzman Kolundan Dr. Benan Koyuncu ile asistan hekimlerin çalışma koşullarını ve taleplerini konuştuk. Koyuncu, asistan hekimlerin eğitiminin ikinci plana itildiğini, henüz öğrenciyken sağlık hizmeti veren konumuna geldiklerini ve bunun tükenmişliği artırdığını söyledi.

ASİSTAN AZ, NÖBET FAZLA

Asistan hekimlerin sorunlarının yıllardır katlanarak devam ettiğini, nöbet ücretlerinin tamamının ödenmediğini dile getiren Koyuncu, “36 saate varan mesai koşullarında oldukça yoğun çalışıyoruz. Hatta çalıştığımız saatlerin tamamının ücretini alamıyoruz. Örneğin; cerrahi alanlarda yaklaşık 15 saat nöbet tutuluyor. 7 nöbete kadar ücret alınırken geriye kalan 8 nöbetin ücreti verilmiyor. Diğer branşlar ise minimum 10 nöbet ile başlıyor. Dolayısıyla geriye kalan 3 nöbetin ücretini hiç alamıyoruz. Aslında 10 nöbetin üstü yasal değilken çoğu klinik yeterli asistan olmadığını söyleyerek nöbet sayılarını artırıyor” dedi.

36 SAAT NÖBET, ARDINDAN UZAKTAN EĞİTİM

Bu süreçte eğitimin geri plana itildiğini, dinlenme saatlerinde verilen eğitimin çoğunlukla akran eğitimiyle sınırlı kaldığını belirten Koyuncu, “Asistanlar mesai saatlerinde iş gücü olarak kullanıldıklarından eğitim, genelde öğle aralarında ve dinlenme saatlerinde veriliyor. Eğitici kadrodan çok asistan hekimler eğitim veriyor. Bu durum ise hem bilimsel değil hem yönetmeliğe aykırı” dedi.  Pandemide ise akşam saatlerinde online ders verilmeye başlandığını, 36 saat nöbet tutup ardından Zoom’dan eğitim alan asistan örneklerini gördüklerini anlatan Koyuncu “Bu elbette nitelikli bir eğitim olmuyor. Dinlenme saatlerinde eğitimin olmasını yasal bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİNİ MECLİSE TAŞIYACAKLAR

Koyuncu, nöbet ertesi izin hakkını isteyen asistan hekimlerin son dönemlerde tükenmişliğe karşı sesini yükselttiğini ve 22 Mart’ta asistan hekimlerin Meclise giderek bir görüşme yapacaklarını aktardı. Taleplerini yalnız mücadele ettikçe kazanabileceklerini söyleyen Koyuncu “Angarya varsa biz yokuz. Asistan hekimlerin tek başına çalışmasını kabul etmiyoruz. Uzman eğitim görevlisinin yanında çalışması gerektiğini söylüyoruz. Talep ettikçe, bir arada mücadele ettikçe haklarımızı alabiliriz” diye konuştu.  Yasal haklarını talep ettiklerinde daha büyük yasa dışı yaptırımlarla da karşılaşabildiklerini hatırlatan Koyuncu “Geçtiğimiz dönemlerde Elazığ’da nöbet sonrası izin hakkını isteyen arkadaşlarımızın nöbet sayısı artırıldı. Fakat bu noktada kazanımlarımız da var. Örneğin; 4-5 yıl önce Ankara Eğitim Araştırma Hastanesinde asistanlara kendi eğitim programlarında olmamasına rağmen acil nöbeti yazılıyordu. Ankara Tabip Odası dava açtı ve kazandık” dedi.

Nöbet sonrası izin ve nitelikli eğitim hakkı talep ettiklerini dile getiren Koyuncu “Mobbingi kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Mobbinge uğrayanlar  bulundukları illerdeki tabip odalarına ya da asistan hekim koluna başvurmalı. Kimsenin yalnız kalmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da alışveriş yapan yurttaşlar: Torbamızın dolduğu günler geride kaldı

SONRAKİ HABER

CHP'li Erdoğdu: İktidar sıkıştıkça milliyetçilik ve İslamcılık söylemine sığınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa