15 Mart 2021 00:30

Öğretmene aşı yok, uyarı var!

Mardin Kızıltepe'de okulların açılmasıyla kovid-19 vaka sayıları arttı. Öğretmenlerden sadece kurallara uymaları istenirken, henüz aşılama başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Mardin’de Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulların açılmasıyla kovid-19 vaka sayılarının arttığını ve öğretmenlerin kurallara uymasını isterken, öğretmenler aşılama için halen ‘Öncelikli grupta değilsiniz cevabıyla karşılaşıyor. Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Bozan, bir an önce daha planlı, özenli bir şekilde eğitim öğretim sürecinin gözden geçirilmesini istedi.

Mardin’in Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara gönderdiği mesajda yüz yüze eğitimin başlamasıyla kovid-19 vaka sayılarında artışların olduğunu ve öğretmenlerin kurallara uymasıyla ilgili mesaj gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşı olacağını açıklamamıştı. Ancak bugüne kadar süreç tamamlanabilmiş değil. Konuyu sosyal medya hesaplarından duyuran Eğitim Sen Kızıltepe Şubesi ise, “İlçemizde öğretmenlere gönderilen mesaja göre öğretmenlerin uyarılması gerekiyormuş!.. Tedbir almadığı gibi vaka artışlarında öğretmenleri suçlamak nasıl bir anlayış... Aşı yok tedbir yok. Köy okullarında yardımcı personel yok. Okullarda 30-35 kişilik sınıflarda ders veriliyor. Ama suçlu öğretmen oluyor...” diyerek tepki gösterdi. Konuya dair Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Bozan, Evrensel’e konuştu.

OKULLARIN TEMİZLİĞİNİ EĞİTİMCİLER YAPIYOR

Mardin’de eğitim alanında hijyen koşullarının yanı sıra birçok sıkıntının olduğunu belirten Bozan, “Özellikle köy okulları buralarda tam zamanlı eğitim ve öğretime başladı. Hem bina yetersizliği hem de hijyenik ortamın kurulamamasından kaynaklı büyük zorluklar yaşanıyor. Yardımcı personel olmadığı için okulların lavabosundan tutun bütün temizliğini oradaki eğitim emekçileri yapıyor. Bakanlık tarafından sağlanılan bir katkı yok. Mardin genelinde birçok okulda okulu temizleyen ek personel yok” dedi. Yardımcı personelin olmamasının nedenini ise şöyle açıklayan Bozan, “Bütçe yok. Bazı okullarda 3-4 personel var. Bazı okullarda hiç yok. 100-150 öğrencisi olan okulda 4 personel var. X köyünde ihtiyaç var ama o kadar akraba alınmış ki X köyündeki kişi kendi köyünde çalışmak istiyor. Merkeze gönderemiyor. Torpilden kaynaklı bazı okullarda hiç yokken bazı okullarda 3-4 personel var. Çok eksik personel var okullarda. Özellikle kırsal kesimlerdeki okullarda personel yok, merkezde de durum aynı yardımcı personel ataması yapılmamış. Bu yüzden istenilen ortamın oluşturulması çok zor” dedi.

AŞILAMA KIRSALDA TAMAMLANMADI

Kırsal alandaki eğitimcilerin aşılama sürecinin henüz tamamlanmadığını yakın süreçte mümkün görünmediğini ifade ederek, “Burada eğitimcilerin aşıya ulaşması söz konusu değil, risk grubunda olmadığımız için aşı olamıyoruz. Köy okullarında bazı öğretmenler aşılandı ama merkezdeki herhangi bir okulda bir aşılama yapılmış değil. Köy okulları da bitirilmemiş. Zaten bir ay sonra yapılacak olan aşının da bir yararı olmayacak. Çünkü etkili aşılama olmadığında bazılarının antikorunun etkisi bitecek. Yeni antikor da bağışıklık kazandırmayacak” dedi.

PLANSIZ, PROGRAMSIZ EĞİTİM SÜRECİNE BAŞLANDI

Eğitime başlama sürecinin özensiz ve hazırlıksız başlatıldığını söyleyen Bozan, “Okulların açılacağı haberini il milli eğitim müdürü o gün öğrendi. Bir tedirginlik, bir karmaşa yarattı. Ders programları, öğrencilere, öğretmenlere haber vermeyi hayatımda gördüğüm en amatör yönetim biçimi olarak değerlendirebilirim. Bu kadar ciddiyetsiz, bu kadar özensiz bir şekilde eğitim öğretim görmedik. Bir ülkenin en önemli kurumu eğitim sürecine geçişi amatörce yapıldı. Açılma kararından sonra öyle bir kargaşa çıktı ki hâlâ bazı öğrenciler geliyor mu, gelmiyor mu? Bununla ilgili öğrencide de velide de öğretmende de kafa karışıklığı var. Plansız, programsız bir eğitim sürecine başladık. Biz yüz yüze eğitimin elzem olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Bu eğitimde sürekliliğin sağlanması gerekiyor. Şimdi bu yöntemle bir süreklilik oluşturulabileceğini düşünmüyoruz. Türkiye genelinde okulların açılmasından önce ve sonraki süreçte vaka sayılarında yüzde 60-70 bir artış var. Bu durum eğitim sürecini tehlikeli bir hale sokar. Daha planlı bir şekilde yapılsaydı, eğitim ve öğretimin sürekliliğini uzatırdı” dedi.

ÖZEL OKULLAR İÇİN FIRSAT BOYUTU DA VAR

Bozan, eğitim sürecine plansız başlamada özel okulların da etkisinin olduğunu söyleyerek, “Biz bu süreci özel okullar için yapılan bir plan olarak da değerlendiriyoruz. Çünkü birçok özel okul alınan kararla birlikte öğrencileri sınavlara koyduktan sonra paralarını ve taksitlerini alabilecekler. Özel okulların öğrenci velileriyle okullar açıkken ücret alınacağını, onun dışındaki süreçte ödeme alınamayacağı şeklinde anlaşmalar yapıldı. Öğrenciler sınava girer girmez ödeme istendi şimdi. Bu durum özel okullar için bir fırsata dönüşmüş oldu. Olayın bu yönlü değerlendirilmesi gerektiğini de düşünüyoruz” dedi.

BİR AN ÖNCE EĞİTİM SÜRECİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bozan, son olarak pandemi sürecindeki eğitime dair eksikliklerin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunarak, “Herhangi bir önlem alınmadan özensiz bir şekilde bu kadar fedakarca davranan öğretmenlere ilçe milli eğitim müdürünün gönderdiği mesaj gerçekten eğitimin her aşamasında bu kadar sorumsuz yöneten Bakanlığa rağmen çaba gösteren eğitim emekçilerine liyakatsiz kişilerin yazdığı mesajlarla eğitim emekçilerine ne kadar değer verildiğini görüyoruz. Bir an önce daha planlı, özenli bir şekilde eğitim öğretim süreci gözden geçirilmeli. Yardımcı personel atamalarının yapılması, personel sayılarının arttırılması, okulda hijyen koşullarının oluşturulması gerekiyor. Öğretmen atamaları şart, eğitimcilerin yükü artmış ve öğrenciler eğitime öğretime ulaşamamakta. Eğitimin ciddi bir mesele olduğunu Bakanlığın anlaması gerek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de Esma Esad hakkında ön soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

KAR-DEF: Elazığ Belediyesinin ihaleye açacağı pek ve yeraltı otoparkı mevzuata aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa