SES Dersim Şubesinden açıklama: Vaka sayıları yüzde yüz arttı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim şubesi yaptığı yazılı açıklamada Dersim’de vaka sayılarının yüzde 100 arttığını ifade etti.
Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim şubesi tarafından yapılan açıklamada, "Aşı uygulamasında bireyin hak ve özgürlükleri ile kamu sağlığının gerekleri çelişmez, aynı yöndedir. Aşı karşıtı propaganda ve uygulamaların tarihi neredeyse aşılamanın tarihi kadar eskidir" denildi.
“SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ ŞEFFAF DEĞİL”
Sağlık Bakanlığının veri paylaşımlarının şeffaf olmadığının aktarıldığı açıklamada, "Pandemi nedeniyle bugüne kadar on binlerce yurttaşımız ve yüzlerce sağlık çalışanımız yaşamını kaybetmiştir. Toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için %80 etkili olan bir aşıda, toplumun en az %75’inin aşılanması gerekmektedir. Daha düşük düzeyde etkili aşılar için ise tüm toplumun aşılanmasının gerektiği ifade edilmektedir. Bu değerlendirme ışığında Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektedir. Ancak aşılama programı tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı gibi geldiği ve geleceği belirtilen aşı dozlarının bu sayıya yaklaşması dahi mümkün görünmemektedir. Sağlık Bakanlığı’nın gerçekçi ve toplum bağışıklığını sağlayacak bir aşı programını kamuoyuyla paylaşmasının güven ilişkisinin bir parçası olduğu açıktır. Aksi halde bulaş hızı yüksek olan korana virüsünün yaygınlaşması hızlanmakta ve önlenebilir ölümlerin önüne geçilmeyecektir" denildi.
“RİSKLİ KATEGORİ SINIRINDAYIZ”
Açıklamada, normalleşme sürecinin başladığı 1 Mart tarihinden itibaren vaka sayılarında yüzde 100 artışın yaşandığına dikkat çekilerek “1 Mart öncesi 100 binde 26 olan vaka ortalamamız son haftalarda 100 binde 47 olarak tespit edilmiştir. Şuan için sarı renkten turuncu renk olan riskli kategoriye geçme süreci ile sınır da olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” denildi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ KARAR ALMA SÜREÇLERİNE DAHİL EDİLMELİDİR
Açıklamada, “Covıd- 19’un meslek hastalığı sayılması, Şiddet, mobbing ve baskıların son bulması, Performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret, 3600’dan başlatılmak üzere ek göstergelerin kademeli olarak arttırılması, Fiili hizmet zammı, OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamının yapılması, Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin derhal göreve başlatılması, Halk olarak sağlık hizmeti için ödediğimiz katkı katılım payları ve ilave ücretlerin kaldırılması, vergi diliminin sabitlenmesi ve vergi yükünün azaltılması, Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunumuna kadar alanda çalışan emekçiler ile hizmet alan halkımız karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.” talepleri sıralandı. (Dersim/EVRENSEL)