HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düşürüldü
Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, kararın TBMM'de okunmasıyla düşürüldü.
Fotoğraf: Erçin Ertürk/AA
Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, hakkındaki kararın TBMM Genel Kurulunda okunmasıyla düştü. Böylelikle HDP'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 55'e düştü.
Kararın okunmasının ardından HDP ve CHP milletvekilleri TBMM'de kararı protesto etti. Milletvekilleri "Hak, hukuk, adalet" sloganı atarken oturuma ara verildi ve Gergerlioğlu'nun salondan çıkması istendi.
Zafer işaretleriyle kararı protesto eden Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Ben Kocaeli’den milletin 90 bin oyuyla geldim. Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum. Bu kadar anti demokratik uygulamalara boyun eğmiyoruz. Herkes bilsin ki halkların kardeşliğini kimse engelleyemez. Yaşasın halkların kardeşliği. Yaşamak direnmektir"
GENEL KURULDAN ÇIKMADI
Oturumu açan Başkanvekili Celal Adan, milletvekilliği düşürüldüğü için Gergerlioğlu'nu dışarı çıkması teklifinde bulunarak tekrar birleşime ara verdi. Gergerlioğlu ise genel kurulu terk etmeyerek, beklemeye devam ediyor.
Kararı protesto eden HDP Grubu Genel Kurul’da oturma eylemi başlattı. Gergerlioğlu ve milletvekilleri daha sonra HDP grup katına çıktı. Milletvekilleri burada beklemeye devam edecek.
"BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÖNERDİĞİM İÇİN CEZALANDIRILIYORUM"
Daha önce kararın okunması halinde Meclis Genel Kurulunu terk etmeyeceğini belirten Gergerlioğlu, yaptığı ilk açıklamada "Anayasayı çiğneyen, hukuki, siyasal bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Hayatım insan hakları mücadelesiyle geçti. Kürt sorununa barışçıl bir çözüm önerdiğim için cezalandırılıyorum. Kürt ve Türk halklarının kardeşliğini savunmaya devam edeceğim. Uyduruk yargı kararlarıyla bizi ihraç etmeye çalışalar da yolumuza devam edeceğiz. Meclisin duvarında 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor. Milletin iradesini çiğneyen bir karar bu. Enis Berberoğlu kararında olduğu gibi benim de buraya döneceğim kesin. Bunları bile bile yapıyorlar, kendi zalimliklerini defalarca yüzlerine vurdum, vurmaya da devam edeceğim. Mücadelemize devam ediyoruz. Barış çağrısı yapan bir paylaşım yaptım. 4 buçuk yıldır yayında olan paylaşıma dair erişim engeli ya da yasaklama yok. Demokles'in kılıcı gibi 2,5 yıldır bu davayı başımda salladılar. Şimdi hızlandırılmış bir kararla ceza kesinleşti ama AYM kararı neden beklenmedi? Meclis Başkanı, milletin vekillerini koruması gerekirken iktidarı korudu" dedi.
Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini, halk iradesinin gaspını kabul etmiyoruz. #GergerlioğluYalnızDeğildir https://t.co/3sWFNHN8Xt
— HDP (@HDPgenelmerkezi) March 17, 2021
ADIM ADIM HUKUK CİNAYETİ: 5 YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIMA CEZA, ŞENTOP'UN ACELESİ!
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Şubat 2018’de ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçundan hapse mahkum edilmişti. Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince ‘hukuka uygun’ bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a gelmişti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı. Dairenin gerekçesinde, Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce soruşturmanın başlatıldığı, kovuşturmaya devam edilerek, hüküm kurulduğu hatırlatılmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin gerekçesinde “20 Ağustos 2016 tarihli paylaşımında, örgüt mensuplarının silahlı fotoğrafını görsel olarak kullandığı, örgütün cebir ve şiddet içeren eylemlerini meşru gösteren ve teşvik eden ifadeler içerdiği anlaşılmıştır” denilmişti.
Yargıtay kararının ardından açıklama yapan Gergerlioğlu hükmün siyasi olduğunu ifade etmişti. Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlanmış ve TBMM’ye gönderilmişti. Gergerlioğlu bununla birlikte kendisine verilen cezayı Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Ancak Meclis Başkanı Mustafa Şentop, başvuruyu beklemeyeceklerini söylemişti.
PAYLAŞTIĞI HABER SUÇ UNSURU SAYILDI
Gergerlioğlu hakkında, 2016 yılında gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın bir haber sitesinde yayımlanan “Devlet adım atarsa barış bir günde gelir” başlıklı demecini Twitter hesabından paylaşması nedeniyle “propaganda” suçundan dava açılmıştı. Yargılama sonucu Gergerlioğlu’na 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
SOYLU HEDEF GÖSTERMİŞTİ
Gergerlioğlu, Türkiye’nin gündemine oturan Uşak Emniyeti’ndeki 30 kadına çıplak arama uygulamasını gündeme getirmişti. Çıplak arama uygulamalarını gündeme getirmesiyle iktidarın hedefine oturan Gergerlioğlu hakkında Uşak Emniyet Müdürü ve bazı polisler suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gergerlioğlu’nu hedef alarak "Ben buradan yargıya da çağrıda bulunuyorum. Hakikaten bu adam teröristtir" ifadelerini kullandı.
ÇIPLAK ARAMAYI BELGELEDİ
Çıplak arama uygulamalarına dair AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Türkiye’de çıplak arama yok, inanmıyorum” açıklamasında bulunurken aralarında sanatçı ve siyasetçilerin de olduğu çok sayıda kişi çıplak aramaya maruz kaldığını sosyal medyadan açıkladı. Gergerlioğlu, Zengin’in açıklamalarına karşı çıplak arama uygulamalarını belgeleriyle açığa çıkardı. AKP’li Zengin’in “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez” ifadesi ise, çıplak aramaya maruz kalmış ancak yaşadıklarını açıklamaktan çekinmiş kadınlar ve tanıklar tarafından sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkilere yol açtı.
GARÊ SORUŞTURMASI
Gergerlioğlu, en son Garê operasyonuna dair sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle iktidar tarafından hedef alındı. Gergerlioğlu hakkında bu paylaşım nedeniyle soruşturma açıldı.
Gergerlioğlu şu paylaşımda bulunmuştu: “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı.”
Hakkında soruşturma açılmasına ise Gergerlioğlu şu ifadelerle yanıt vermişti: “Hayat, barış isteğine soruşturma açsan ne olur? Bu ülkede 'çocuklar ölmesin, analar ağlamasın' demek mi suç? Çözüm arayana da soruşturma ha? Dediğimiz belli! Ölümlere üzülüyoruz, çözüm olabilirdi, bu mu soruşturmalık? MV'e başvurmak mı?"
"BARIŞTAN VE ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, kararı bir kez daha protesto ettiklerini belirtti, "Barıştan ve adaletten vazgeçmeyeceğiz" dedi.
(HABER MERKEZİ)