16 Mart 2021 18:51

Karayolları işçileri ücret eşitsizliğine tepkili

Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı Bölge Müdürlüklerinde Çalışan Karayolları işçileri aynı işi yapmalarına rağmen 3 farklı ücret cetveli üzerinden ücretlendirme yapılmasına tepkili.

Fotoğraf: Karayolları Skala Mağdurları Platformu

Paylaş

Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde çalışan 14 bine yakın personel 3 farklı skala (ücret) cetvelinden ödenen yevmiyelerden dertli. Her yıl yapılan zamlarla maaşlar arasında  yelpazenin iyice artmasından şikayetçi olan işçiler, tek sendikaları olan Yol-İş Sendikasının da bu sorunu tam anlamıyla anlayamadığını söyledi.

Karayolları Skala Mağdurları Platformunu kuran işçiler, sosyal medyada örgütlenip kendi mücadelelerini başlattıklarını anlattı.

Konuyu her alanda gündeme getirip haklarını almak istediklerini söyleyen Karayolları Skala Mağdurları Platformu Yöneticisi İlhan Taş, “Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde işçiler aynı işi yapmasına rağmen 3 farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. 2005 yılından önce işe girenler 1’inci skaladan 263 TL yevmiye alıyor, 2’nci skaladan alanlar ise 178 TL yevmiye alıyor. Fakat 3’üncü skaladan alanlar 142 TL yevmiye alıyor ve hepimiz aynı işi yapıyoruz. Mart ayında yapılacak toplu iş sözleşmesi (TİS) yenilenecek. Bu kadar derin bir skala farkını kabul etmiyoruz. Eşit işe, eşit ücret ödenir” sözlerine yer verdi.

AYNI SORUN DEMİRYOLLARINDA ÇÖZÜLDÜ

Demiryolu işçilerinin de yaşadığı skala sorununun protokol ile hızlıca çözüldüğüne dikkat çeken Taş, “Türk-İş Genel Başkanı ve Demiryol –İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay, TCDD ve Bağlı işyerlerinde çalışan ve farklı skala üzerinden ücretlendirilen personellerin 28’inci dönem Toplu İş Sözleşmelerinde skala problemini ortadan kaldırmaya yönelik protokol olarak imza altına aldı. Protokol içeriği 3’üncü skalada çalışan personelle 1’inci skalada çalışan personel arasındaki fark yapılacak seyyanen ücretlerle 5 dönem içerisinde kapatılıp çalışan tüm personel 1’inci skala üzerinden ücretlendirmesi yapılacak. Yani bizim beklentimizin bir örneğini demiryolu işçileri yaşıyordu ve çözüme ulaştılar. Ama bizim halimizi gören yok. Aynı işi yaptığımız iş arkadaşlarımızdan farklı ücretler alıyoruz. 2 ve 3’ncü skalanın ortadan kalkmasını istiyoruz. Vicdanı yaralayan, iş yerlerindeki huzurumuzu ve iş barışını bozan bu 3 farklı ücret uygulamalarına son vermek için herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Skalaların eşitlenmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan İlhan Taş, “Düzenleme yapılmazsa bütün demokratik haklarımızı kullanacağız” dedi.

14 BİN PERSONELİN SESİ YÜKSELİYOR

Sorunlarının çözülmesi için adaletli olunmasını beklediklerini vurgulayan işçiler, “Bu nedenlerle Toplu İş Sözleşmesinde 1’inci skala (6 bin kişi), 2’nci skala (4 bin kişi) ve 3’üncü (10 bin kişi) ücret skalası olarak üç ayrı şekilde uygulanan ücret farklılığı sadece derece, kademe ve kıdemle sınırlı olmamakla beraber bunun dışında çalışanlar arasında ki iş verimini düşürerek, iş barışını ve huzuru tehdit etmektedir. Bu problemler her dönemde artarak devam etmektedir. 2’nci skalada ve 3’üncü skala ücretlendirilen Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bağlı Bölge Müdürlüklerinde çalışan personellerin aynı konfederasyona bağlı sendikanın çözümü karşısında üvey evlat muamelesi gördüğü apaçık ortadadır. Anayasanın eşitlik ilkesinin gereğini yerine getirilmesi ve iş barışının sağlanması nedeniyle 14 bin personelin sesi, nefesi olmanız dileğimizle” açıklamasına yer verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Parlamentosunda "Cemal Kaşıkçı için adalet" çağrısı

SONRAKİ HABER

Eylem planı açıklayan iktidarın insan hakları karnesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa