16 Mart 2021 23:00

CİTÖB kuruldu, devamı bizimle gerçekleşecek

Türkiye’de çok az üniversitede bulunan Cinsel Tacizi Önleme Birimi, sorunlarımızın karşısında bize alan açan bir kazanım.

Fotoğraf: Koç Üniversitesi öğrencileri

Paylaş

Ufuk Üniversitesi’nden bir genç

Her gün şiddet, taciz haberlerini alıyoruz. 2021’nin ilk 65 gününde 67 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü verisi ise somut olarak bizlere geldiğimiz noktayı gösteriyor. Her alanda olduğu gibi tıp alanında da bu durumun vahametini yaşıyoruz. Yapılan çalışmalara baktığımızda kadın hekimlerin şiddete ve mobbinge uğrama riskinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Aynı fakülteden benzer eğitimleri almamıza rağmen sanki kadın hekimler daha az bilgiliymiş gibi görülüyor. Ataerkil sistem böyle bir batıl inanç üretiyor. Son dönemde gündemde olan asistanların çalışma koşullarının kadın asistanlarca daha kötü olduğunu okulumuzdan bir asistanın Ekmek ve Gül’e konuşmasından da görmüştük. Bunun yanında henüz eğitim aşamasında da cinsiyet temelli ayrım söz konusu elbette. Akran tacizi de oldukça yaygın. Bunu da yine iki farklı okuldan uğradığı tacizi Ekmek ve Gül’den paylaşan tıp öğrencisi arkadaşlarımızdan gördük. Onları iyileştiren şeyin dayanışma olması, bizlerle iletişim kurmaları ise oldukça değerli.

CİTÖB KURULDU, DEVAMI BİZDE

Hem tıp alanında hem ülkemizde üniversiteli genç kadınların sorunlarını sınıf arkadaşlarımızla tartıştığımızda, Türkiye’de çok az üniversitede bulunan Cinsel Tacizi Önleme Birimi’nin okulumuzda da yeni kurulmasının sorunlarımızın karşısında bize alan açan bir kazanım olduğundan ve bizlerin bu noktadaki sorumluluklarımızdan bahsettik. Mobbing’in, ataerkilliğin en yaygın olduğu alanlardan olan tıp fakültesinin öğrencileri olarak herhangi bir sorunumuza, cinsel tacize, psikolojik şiddete karşı başvuracağımız bir birimin olması üniversitemizce oldukça değerli. Okulumuzun birimin kurulduğunu açıkladığı metinde üniversitemizde toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önüne geçme konusunda kararlılığını bildirmesi bizleri ayrıca mutlu etti. Değerli hocalarımızın da birimin çalışmalarını aktif bir biçimde sürdüreceğine inanıyoruz. Elbette bizler öğrenciler olarak da bu birimin işlerliğini sürdürmede sorumluluklarımız olduğunu unutmamalıyız. Birimin; üniversite mensuplarının karşılaşabileceği taciz olaylarının takipçisi olması ve yaşanan olayların psikolojik boyutuna karşı da psikolojik destek sağlanması, cinsel tacizin önlenmesi için öğrencilerle birlikte çalışmalar yürütmesi, üniversitede cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına çalışmalarını biz öğrencilerin katkısıyla işlevli olacağını biliyoruz. Yeni dönem çalışmaları için heyecanlıyız.

CİTÖB’ün her üniversitede kurulması ve öğrencilerin bir parçası olması, birimin bulunup da işlevsel olmadığı yerlerde öğrencilerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Tacize, şiddete karşı mücadelemizi üniversitelerimizde sürdürmeliyiz ve bunun önemli bir adımının Cinsel Tacizi Önleme Birimleri olduğunun bilincinde olmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Masal kahramanı değil meydanlardaki kadınlarız

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Sarp Üner: Vakalardaki artış ölümlerdeki artışı da tetikleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa