Prof. Dr. Sarp Üner: Vakalardaki artış ölümlerdeki artışı da tetikleyecek
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Sarp Üner: Bir haftada vakalar yüzde 25, ağır hasta sayısı yüzde 10 arttı. Vakalardaki artış ölümlerdeki artışı da tetikleyecek
Fotoğraf: Burak Emek/DHA
Birkan BULUT
Ankara
Türkiye’de pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının üzerinden henüz iki hafta geçmesine rağmen vaka sayısı iki katına çıktı. Bu sürçte çok yüksek ve yüksek risk grubuna giren il sayısı artarken, risk haritasının yayımlanmaması dikkat çekti. Ayrıca vaka artışları nedeniyle kabine toplantısı sonrası beklenen yeni tedbirler de gelmedi. Evrensel'e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Sarp Üner, yeniden açılmanın sonuçlarının önümüzdeki günlerde görüleceğini söyleyerek “Bir haftada vakalar yüzde 25, ağır hasta sayısı yüzde 10 arttı” diyerek bu verilerin önümüzdeki haftalarda ölümlerde de artış yaşanacağına işaret ettiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı, illerde 100 bin kişiye düşen kovid-19 vaka sayısı tablosunu açıklarken illeri 4 farklı risk grubuna ayırdığı renkli risk haritasını ise yayımlamadı. 6-12 Mart 2021 tarihlerinde yüksek vaka artışıyla kırmızıya boyanan salgının haritası, artışın dikkat çekmemesi için renksiz yayımlandı.
"AÇILMANIN ETKİSİNİ DAHA GÖRMEDİK"
Salgında artan vakalara rağmen herhangi bir tedbirin alınmaması nedeniyle uzmanlar önümüzdeki haftalarda salgında riskli bir döneme girileceği uyarısında bulunuyor. Sorularımızı yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, son salgın tablosunda henüz kısıtlamaların kaldırılmasının etkisinin olmadığına dikkat çekti. Ocak ayının başından itibaren zaten artış olduğunu belirten Üner, “Önlemlere rağmen tedbirlerde açılımın olduğu 1 Mart’a kadar bu artış sürdü. Ancak yine de tedbirler gevşetildi. Dolayısıyla vakalardaki bu artış bekleniyordu. Biz şimdi önümüzdeki günlerde bu önlemlerin kaldırılmasının etkisini göreceğiz” dedi.
"BU GİDİŞAT RİSKİ ARTIRIYOR"
Bir hafta öncenin salgın tablosuna göre vakaların yüzde 25, ağır hasta sayısının yüzde 10, bakanlığın hasta-vaka ayrımına göre hasta sayısının yüzde 20 arttığını kaydeden Üner, vaka sayılarındaki artışı sırasıyla, hastaneye yatışların, ağır hasta artışının ve son olarak ölümlerde artışın takip ettiği uyarısında bulundu. Bulaşmanın en çok işyerlerinde, toplu taşımada ve kalabalık ortamlarda olduğunun altını çizen Üner, ancak burada zorunlu olmayan kalabalıkların riski artırdığını söyledi. Mutasyonun da bulaşı yüzde 30’a kadar artırdığına dikkat çeken Üner, bunun vaka sayılarının artmasında önemli olduğunu söyledi.
Önlemlerin gevşetilme sebebinin salgının gidişatı değil, ekonomik sebepler olduğunu hatırlatan Üner, ekonomik sorunlar devam ettiği için önlemlerin geri gelmesini beklemediklerini ifade etti. Ancak bu gidişle tüm Türkiye’nin çok riskli duruma geleceğini belirten Üner, “Bu nedenle hıfzıssıhha kurullarının daha sert tedbirler alması, riskli ve az riskli bölgeler arasında seyahat kısıtlaması getirilmesi, esnek mesai veya evde çalışmaya geçilmesi gerekiyor” dedi.
AŞILAMA DAHA YÜZDE 4 ORANINDA
Salgına karşı en önemli tedbirlerden biri olan aşı teminindeki aksaklıkları sorduğumuz Üner “Hâlâ toplumsal bağışıklığa çok uzağız” dedi. Aşı temini ve ikinci doz yapımında gecikmelerin sonuçlarına ilişkin ise Üner “Sadece iki doz aşılanmış kişiler bir ölçüde bağışıklık kazanmış oluyor. İkinci dozun geç yapılması birinci doz aşıyı olanlar açısından riski artırıyor. Ancak iki dozu birden olan farklı grupların aşılanma aralığında sürenin uzunluğu çok sorun olmayacaktır. Şu an aşılamanın yavaş gitmesi toplumsal bağışıklığa ulaşmamamızı geciktiriyor” uyarısında bulundu. Toplumun yaklaşık yüzde 4’ünü aşılamış durumda olduğumuzu belirten Üner “Şu anda sadece olanlar korunabiliyor. Bağışıklığı konuşabilmek için bile aşılamanın toplumda yüzde 20’lere, 30’lara çıkması lazım. Vakalarda azalmanın başlaması böyle mümkün olabilir. Bu oranlara gelen ülkelerde vakaların azaldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.