Tüm Köy Sen: Ekonomik reform paketinde çiftçiler unutuldu
Erdoğan'ın açıkladığı "Ekonomik Reform Paketi"nde çiftçinin unutulduğunu belirten Tüm Köy Sen Malatya Şubesi, borçların ötelenmesi, faizlerin silinmesi gibi taleplerin karşılıksız kaldığını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Tüm Köy Sen (Tüm Üretici Köylüler Sendikası) Malatya Şubesi, açıklanan ekonomik reform paketi ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Pakette çiftçilerin unutulduğunun vurgulandığı açıklamada "Borçların uzun vadede ötelenmesi, kredi borç faizlerinin silinmesi, yeni kredi için destek verilmesi yönünde oluşan beklentiler boşa çıktı" denildi.
Tüm Köy Sen Şube Başkanı Ali Gürel, "Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 'Ekonomik Reform Paketi'nde çiftçiler unutuldu. Tarım Kredi Kooperatifi ile bankalara olan kredi borçlarının uzun vadede ötelenmesi, kredi borç faizlerinin silinmesi, yeni kredi için destek verilmesi yönünde oluşan beklentiler boşa çıktı. Deyim yerinde ise çiftçilerimiz hayal kırıklığına uğradı" dedi.
"7 AY ÖNCE 1800 TL'YE ALDIĞIMIZ GÜBRE 3100 LİRA"
Tarım kesiminde, çiftçi ve besici, girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle ciddi bunalımlar yaşandığını belirten Gürel, yem fiyatındaki artışların hayvancılığı adeta tehdit ettiğini dile getirdi. Aynı şekilde gübre ve diğer masrafların da çiftçinin belini büktüğünü söyleyen Gürel, "7 ay önce 1800 TL olan üre gübresini şimdi 3100 TL’ye almak durumdalar. Tohum, ilaç ve yer altından çıkarılan sulama suyu için kullanılan elektriklerin yarattığı fatura artışları çiftçiyi borcunu ödeyemez duruma sürüklemiştir. Yeme yüzde 70, gübreye yüzde 80 civarında zam yapıldı" dedi.
Bu taleplerden dolayı daha önce 5 kere Ankara’ya giden üretici çiftçilerin neredeyse çalmadık kapı bırakmadığını belirten Gürel, "Başta tarım bakanlığı, hükümet yetkilileri ve muhalefet olmak üzere her kesimle görüşen çiftçiler her seferinde eli boş dönmüşlerdir. Çiftçilerimiz Ekonomik Reform Paketi’nden de umduklarını bulamadılar" diye konuştu.
“ÖRGÜTLENELİM, MÜCADELE EDELİM”
Malatyalı üretici köylüleri örgütlenmeye çağıran Gürel şöyle devam etti:
”2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre çiftçiye verilmesi gereken milli gelirin %1 tutarındaki destek için, çiftçilerimiz devletten 210 Milyar alacaklı durumda. Maalesef bu desteği alamadıkları gibi 2 Milyon çiftçimiz bankalara, Tarım Kredi Kooperatifi’ne, piyasaya 180 Milyar civarında borçludur.Çiftçimiz bu paketten pandemi koşullarında destek beklerken tam anlamıyla hayal kırıklığına uğramışlardır. Bu da yetmiyormuş gibi Gıda Enflasyonuyla Mücadele adı altında çiftçilerimiz, üreticimiz baskı altına alınmak istenmektedir.
Kısacası, iktidar tarımda yaşanan sorunları görmezden gelmektedir. Gıdada ciddi sıkıntıların oluşacağını ne yazık ki dikkate almamaktadır. Üretici köylüler, çiftçiler, besiciler için ‘’Ekonomik Reform Paketi’’ , ‘’eski tas eski hamam’’ ifadesiyle anlam bulan bir sonuç üretti.
Tüm Köy Sen olarak, bütün bu sorunlarımızın çözümü için üretici köylülerimizi sendikamıza üye olamaya, örgütlenmeye, hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz." (Malatya/EVRENSEL)