17 Mart 2021 10:39

Finlandiya’da 10 yaşından küçük çocuklarda koronavirüs 2,5 kat arttı

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsünün yaptığı araştırmalar, çocuklar ve gençler arasında koronavirüsün daha fazla arttığını gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsünün (THL) yaptığı araştırmalar, çocuklar ve gençler arasında koronavirüsün yetişkinlere kıyasla daha fazla arttığını gösterdi.

Kurumun araştırmaları çocukların daha çok yetişkinlerden koronavirüsü kaptıklarını ancak yetişkinlerden farklı olarak hastalığın yaygınlaşmasına aynı ölçüde neden olmadıklarını ortaya koyuyor.

THL, koronavirüsün yaygınlaşmasının derecesini ve hangi yaş grupları arasında daha fazla yaygınlaştığını belirlemek için kasım ayının dört haftası ile son 4 hafta içindeki bulguları karşılaştırdı. Araştırma sonuçları bu süre zarfında 10 yaşından küçük çocuklar arasında koronavirüsün yüzde 254 oranında arttığını gösterdi.

VAKALARIN ORANI YÜZDE 80 ARTTI

Diğer yaş gruplarında koronavirüse yakalananların oranı ise yüzde 80 arttı. Koronavirüsün en az yaygınlaştığı yaş grubunu 80 ve üzerinde olanlar oluşturuyor. Bunun başta gelen nedeni bu yaş grubunda yer alanların çoğunluğuna aşı yapılması. Bir diğer nedeni de virüsün kendilerine bulaşmasını engellemek için yaşlıların gençlerle aralarına sosyal mesafe koymaları.

70 ila 79 yaş grubunda olanların koronavirüse yakalanma riski yüzde 66 iken bu oran 80 yaş ve üzerindekilerde yüzde 23’e geriliyor.

10-19 yaş grubunda yer alan ve çocuklar içerisinde virüse yakalananların oranı yüzde 97 olarak belirlendi.

İNGİLİZ VARYANTI FAKTÖRÜ

Uzmanlar, gençler arasında koronavirüsün bu kadar yaygın olmasının nedenini bilmiyor ama virüsün daha bulaşıcı olan ve daha kolay yayılan İngiliz varyantıyla ilişkisi olabileceğini düşünüyor.

Karolinska Enstitüsü’nde çocuk doktoru olarak görev yapan Doç. Petter Brodin, koronavirüsün çok evde bulaştığını söyledi. Bilinenin tersine çocukların yetişkinlere değil yetişkinlerin çocuklara virüsü bulaştırdıklarını belirtti.

Çocuklar arasında koronavirüse yakalananlarının sayısının bazıları tarafından bulaşıcı hastalığın okullarda yaygınlaşması olarak yorumlandığını ama yapılan bilimsel araştırmaların bu görüşe destek vermediğine dikkat çekti.

801 KİŞİ KOVİD-19’DAN YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık ve Refah Enstitüsü yaptığı açıklamada bir gün içinde 517 koronavirüs vakasının tespit edildiğini ve bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İstatistikler bu güne dek 801 kişinin yaşamını yitirdiğini gösteriyor. 49’u yoğun bakımda olmak üzere toplam 283 kişinin koronavirüs tedavisi görüyor.

Finlandiya Hükümeti, ülkede artışa geçen mutasyonlu virüsün daha da yaygınlaşmasını engellemek için 8-22 Mart tarihlerinde 3 hafta süreyle bar, restoran, kafeterya, spor tesisleri ve bazı okulları kapatma kararı almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Uzaktan eğitime 23 milyon lira harcanmış ama 2,5 milyon öğrenci EBA'ya hiç girememiş

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Biden, Putin'e "katil" dedi; Rusya, ABD Büyükelçisini Moskova'ya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa