17 Mart 2021 11:09
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mart 2021 19:55

ABD Başkanı Biden, Putin'e "katil" dedi; Rusya, ABD Büyükelçisini Moskova'ya çağırdı

ABD Başkanı Biden, Putin'in bir "katil" olduğuna inanıp inanmadığı sorusuna, "İnanıyorum" diye yanıt verdi. Rusya, Washington'daki Büyükelçisini Moskova'ya çağırdı.

Vladimir Putin, Joe Biden | Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABC News kanalında yayımlanan röportajında Putin'in bir "katil" olduğuna inanıp inanmadığı sorulduğunda, ABD Başkanı Joe Biden "İnanıyorum" diye yanıt verdi. Biden, Putin'in ABD seçimlerine müdahale ettiği için "bedel ödeyeceğini" söyledi. Rusya, Biden'ın Putin hakkındaki açıklamasından sonra Washington'daki Büyükelçisini Moskova'ya çağırdı.

ABC News kanalında George Stephanopoulos'a röportaj veren Biden Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesine ilişkin soruları yanıtladı. Putin'in katil" olduğu ve ABD seçimlerine müdahale ettiği için "bedel ödeyeceği" değerlendirmesinde bulundu.

Biden, ocak ayı sonunda yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Putin'e söz konusu iddiaların kanıtlanması durumunda buna karşılık verilebileceği konusunda uyardığını kaydetti.

Putin'le uzun bir görüşme yaptıklarını aktaran Biden, "Seni tanıyorum ve sen de beni tanıyorsun. Bunun gerçekleştiğini tespit edersem, o zaman hazırlıklı ol dedim." ifadelerini kullandı.

Stephanopoulos'un "Yani Vladimir Putin'i tanıyorsunuz. Onun bir katil olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna Biden, "Evet." cevabını verirken, "Bedel ödeyecek, göreceksin." diye konuştu.

Joe Biden'ın açıklamaları, Ulusal İstihbarat Dairesi tarafından Putin yönetiminin, 2016 seçimlerinde olduğu gibi, Biden’ın adaylığına zarar verecek etki kampanyası yürüttüğüne yönelik rapor yayımlamasıyla aynı gün gerçekleşti.

ULUSAL İSTİHBARAT DAİRESİ'NDEN PUTİN RAPORU

Ulusal İstihbarat Dairesi tarafından yayımlanan 15 sayfalık raporda Trump’ın müttefiklerince 3 Kasım seçimlerine giden süreçte Rusya ile bağlantılı Ukraynalı kişiler tarafından Biden’a karşı yapılan iddiaların yayılarak Moskova’nın elinin güçlenmesinin sağlandığı, Putin’in Moskova’nın 2020 başkanlık seçimlerine müdahale çabalarını yönetmiş olmasının mümkün olduğu belirtildi. İstihbarat yetkilileri Putin’in ABD seçimlerine Trump’ın lehine müdahale edilmesi çabalarını ya yönettiği ya da onayladığı sonucuna vardı.

Rusya’nın seçimlere müdahale çabalarına Putin’in onayını almadan hareket etmeyecek üst düzey ulusal güvenlik ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı yer alan raporda Ukrayna parlamentosu üyesi Andriy Derkaç gibi isimlerin Biden ve oğlu Hunter’ı karalamak için yapılan kampanyaya isimsiz Amerikalı siyasi figürleri dahil ettikleri sonucuna varıldı.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani ile 2019 yılında buluşan Derkaç’ın Putin’in talimatıyla hareket etmese bile hareketlerinin Putin tarafından izlendiği belirtilende raporda ayrıca, Trump'ın müttefikleri tarafından Çin'in Biden adına seçimlere müdahale ettiği şeklindeki bir karşı söylemin yayılmaya çalışıldığına, ancak Pekin'in "müdahale çabası uygulamadığı" sonucuna varıldı.

RUSYA'DAN İLK YANIT: DIŞ AKTÖRLERİ SUÇLUYOR

ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarının ardından ilk açıklama, Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov'dan geldi. Antonov, iddialara ilişkin olarak "ABD yönetimi, ülke içindeki istikrarsızlık durumu nedeniyle dış aktörleri suçluyor. Washington'un eylemleri ikili ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmuyor. Amerikan yönetiminin bu tavrı, acil sorunlara karşı çözüm bulmak için eşit ve karşılıklı saygıya dayalı bir diyaloga uzak" denildi.

RUSYA, WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİNİ MOSKOVA'YA ÇAĞIRDI

Rusya, Biden'ın Putin hakkındaki açıklamasından sonra Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov'u Moskova'ya çağırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da 10 yaşından küçük çocuklarda koronavirüs 2,5 kat arttı

SONRAKİ HABER

İstanbul Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçileri el konulan ek ödemelerini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa