Bursa Su Kolektifi: Su kaynaklarımız kirletiliyor
Bursa Su Kolektifi ‘Dünya Su Günü’ etkinlikleri kapsamında Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa Su Kolektifi ‘Dünya Su Günü’ etkinlikleri kapsamında Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirdi.
Nilüfer Çayı’nın geçtiği Samanlı Köprüsünde açıklama yapan Bursa Su Kolektifi üyeleri, “Halkın sağlıklı, ucuz ve parasız kullanması gereken kaynakları rant elde etmek için har vurup harman savuranların karşısında, mücadele etmek ve hesap sormak için her gün dünya su günü” olduğu vurgulandı.
SU KAYNAKLARIMIZI KURUTMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR VAR
Bursa Su Kolektifi adına açıklamayı okuyan Esen Ocak, “Derelerimizin neredeyse tamamı hidroelektrik santraller ile yağmalanmakta, borulara hapis edilmekte, sermayenin doymak bilmeyen iştahında can çekişmektedir. Maden, mermer, taş ocakları gibi faaliyetlerde bulunan şirketlerin tüm canlıların ve bizlerin yaşam alanlarını tahribatı; görevi kamu yararına çalışmak olan karar verici kamu kurumları ve yerel yönetimlerin bu şirketlere adeta destek veren, göz yuman uygulamaları; koruma ve rehabilite etmek amaçlı uygulamaların da bilimsellikten uzak yanlış ve eksik uygulanması; yürürlükte olup uygulanması gereken kanun ve yönetmeliklere uyulmadığı zaman ise, devede kulak kalan cezai yaptırımları veya pek çok kez bu yaptırımların uygulanmaması su kaynaklarımızın korumaktan ziyade kurutmaya yönelik politikalar” dedi.
ULUDAĞ’IN KAYNAKLARI ŞİRKETLERE KİRALANIYOR
Uludağ’daki zengin pınarlarımız Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de olduğu su şirketlerine kiralanmakta, şişelenip paketlenerek bizlere pazarlandığını vurgulayan Ocak, “Yeraltı ve yerüstü sularımız endüstriyel ve tarımsal faaliyetler için vahşice tüketilmekte, üstüne üstlük bu faaliyetlerin atık suları ile de hunharca kirletilmektedir. Şehrimizdeki kısıtlı ve korunmaya muhtaç su kaynaklarımızın tahliyesindeki kayıp kaçak oranları ise yer yer yüzde elli civarına erişmektedir. Saymakla bitmeyecek olan doğal kaynak yönetimi alanındaki başarısızlıklara derhal son verilmesi” çağrısında bulundu.
NİLÜFER DERESİ SİMSİYAH AKIYOR
Çevre problemlerimizin yönetimi ile ilgili başarısızlıkların kanıtı olan örnek bir alanda olduklarını ifade eden Habib Göbelez, “BUSKİ neredeyse belediye sınırları içerisinde yaşayan bütün Bursa nüfusunun su tüketiminin atık su arıtma kapsamına alındığını açıklamışken, Bursa’nın neredeyse her ilçesini kapsayan organize sanayi bölgeleri atık su arıtma tesisi yatırımlarıyla donatılmışken, nasıl oluyor da bizim derelerimiz halen kimyasallar ile kirletilerek zehirleniyor. Şehrimizin ve ülkemizin kaynakları ile yapılan atık su arıtma yatırımları sadece göstermelik yatırımlar mıdır? Neden hala Nilüfer Deresi simsiyah akıyor?” sorularını sordu.
SU KAYNAKLARIMIZIN METALAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
İçerisinde bulunduğumuz bu kritik dönemde suyun sesi olmak için bir araya geldik ve Bursa Su Kolektifi çatısı altında birleştiklerini söyleyen Göbelez, “Mücadelemiz; su kaynaklarımızın metalaştırılmasına, yanlış politikalar sonucu kirletilmesine ve aşırı tüketimine karşı, bilimin ışığında yerel ve bölgesel yönetimlere sesimizi duyurmak, su ile ilgili yaşadığımız her türlü sorunu elimizden geldiğince gündemde tutmak ve dikkat çekmek için olacaktır. Aynı kaygıları taşıyan, katkı koymak isteyen duyarlı Bursa Halkı’nı bireysel veya kurumsal olarak bu mücadeleyi büyütmeye ve sesimizi çoğaltmaya, Bursa’nın sularına sahip çıkmaya çağırdıklarını” söyledi. (Bursa/EVRENSEL)