18 Mart 2021 05:28

Fransa'da sahne mücadelenin: 30'dan fazla tiyatro işgal edildi

Fransa'da Kovid-19 salgınında yeterli desteği alamayan kültür emekçileri ve öğrenciler tiyatro binalarını işgal ediyor.

Fotoğraf: CGT

Paylaş

Fransa’da koronavirüs salgını gerekçesiyle tiyatroların kapatılması kararından 1 yıl sonra kültür-sanat emekçileri ve öğrenciler, 1 yıldır yaşadıkları ve çözülmeyen sorunlara dikkat çekmek için “tiyatro işgalleri”ne başladılar.

Kültür sektöründe eğitim alan öğrenciler ve bu alanda çalışan işçiler, kültür-sanat alanını etkileyen koronavirüs önlemlerini ve destek paketlerinde önerilen yetersiz reformları protesto ediyor. Geçtiğimiz pazartesi itibarıyla yaklaşık 30 tiyatro, opera binası ve diğer kültürel mekanlar “işgal” edilmiş durumda. Tiyatroların önünde ise dayanışma eylemleri ve sanatsal gösteriler gerçekleştiriliyor.

"KÜLTÜR KURBAN EDİLDİ"

Tiyatro işgalleri ilk olarak 4 Mart’ta, yaklaşık 50 tiyatro öğrencisi ve sendikalı kültür emekçisinin, Paris’teki Théâtre de l’Odéon’u sembolik olarak işgal etmesiyle başladı. O günden beridir tiyatro binasında kalıyorlar. Binanın neoklasik cephesinde “Kurban edilmiş kültür”, “On işsiz işçiden altısı tazminat almadı” yazılı pankartlar asılı. Odeon’un ardından ise protestolar Strasbourg, Lille, Nantes, Châteauroux, Toulouse, Besançon, Marseille ve Saint-Etienne kentleri gibi tüm Fransa’daki kültürel alanlara yayıldı.

Türkiye’de olduğu gibi Fransa’da da kültür-sanat sektörü, restoran, konaklama ve turizm sektörlerinin yanı sıra koronavirüs salgınından en çok etkilenen alanlar arasında yer aldı. Fransa hükümeti, geçen hafta kültür sektörüne 20 milyon avro daha yardım yapılacağını duyurdu. Hükümet kültür alanına en çok destek veren ülke olduklarını ileri sürse de kültür emekçileri bu desteğin yetersiz olduğunu söylüyor ve açıklanan yardımlarının çoğunun yapılmadığını belirtiyor.

TİYATRO ÖĞRENCİLERİ: GELECEĞİMİZ YOK

Artnet.com’un haberine göre, Odeon Tiyatrosu işgalinden beş gün sonra, bir grup tiyatro öğrencisi bu kez başkentin kuzeydoğusundaki Théâtre de la Colline’ı işgal etti. Yirmi genç, gece gündüz içeride kalıyor ve her gün öğleden sonra saat dörtte yaptıkları açıklamayla Fransız hükümetine sesleniyorlar. Önceki gün de 20 yaşlarındaki genç bir öğrenci “Geleceğimiz yok” diye seslendi.

Habere göre, Sanatçılar Sendikasının Genel Sekreteri Clément Valette, işgallerin, müzeler ve sinemalar gibi diğer kültürel mekanları da kapsayacak şekilde çoğalacağını umduğunu açıkladı. Roubaix’deki La Piscine Müzesi Müdürü Bruno Gaudichon da “Kapalı müzelerde çalışmak, görülüp görülmeyeceklerini bilmeden sergiler hazırlamak bir tür saçmalık” açıklaması yaptı: “Virüsü yavaşlatmak için alınan önlemleri ve hükümetimizin yapmak zorunda kaldığı seçimleri anlıyorum ama kültür eşittir kovid-19 ve risk olması konusunda endişeliyim...”

TALEPLER

Genel İş Konfederasyonu (CGT) ise 7 Mart’ta yaptığı açıklamada tiyatro işgallerine ve kültür-sanat emekçilerinin taleplerine destek verilmesi çağrısı yaparken Macron Hükümetinin hızla şu talepleri karşılaması gerektiğini vurguladı:

  • Gösteri sektöründe çalışan tüm profesyoneller için (profesyonel sanatçı, teknisyen vs.) ilan edilen “beyaz sene” (Bir sene boyunca aldıkları maddi destek) sürdürülmeli
  • Bu sektörde faaliyetin yeniden başlaması için bir takvim ve bununla beraber bir yardım sistemi ilan edilmeli.
  • Doğum ve hastalık izni garantisi verilmeli
  • İşsizlik sigortasına yönelik reform paketi geri çekilmeli ve bu sektörde çalışan herkese sosyal güvenlik sağlanmalı

FRANSA’DA ÖĞRENCİLER DE SOKAKTA

Fransa’da üniversite öğrencileri de salı günü sokaklara çıkarak okulların kapalı olması nedeniyle eğitim alamamalarını protesto etti ve öğrencilere destek istedi. Ülkede son dönemde öğrenciler arasında intihar girişimlerinin arttığı tartışılıyordu. UNEF öğrenci sendikası bir süredir öğrencilere yönelik ciddi bir hükümet politikası oluşturulması ve destek verilmesi çağrısı yapıyordu.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vekilliği düşürülen Gergerlioğlu Meclis'te nöbette: AYM kararına kadar buradayız

SONRAKİ HABER

Kapatılan DEP, DEHAP ve HADEP'in genel başkanları: Asla başarılı olamazlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa