18 Mart 2021 06:50

Norveç’te koronavirüste 3. dalga: Çocuklar ve gençler arasında vaka artışı 

Koronavirüs vaka sayısı 16 Mart’a 1156’ya çıkarak Norveç için rekor sayıya ulaştı. Sağlık Bakanı salgında üçüncü dalganın yaşandığını açıkladı.

Norveç'te bir liman | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te koronavirüs vaka sayısında artış yaşanıyor. Ülkede ilk defa günlük vaka sayısı bin kişiyi aştı. Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sağ Parti’den Norveç Sağlık Bakanı Bent Høie, Norveç’in 3. dalga içinde olduğunu söyledi.

Vaka sayısı 16 Mart’a 1156’ya çıkarak Norveç için rekor sayıya ulaştı. Üçüncü dalga olarak nitelendirilen süreçte özellikle çocuklar ve gençler arasında Kovid-19 vakalarının artması dikkat çekiyor. Vaka artışına karşı ulusal düzeyde önlemler alınırken, vakaların en çok arttığı bölgelerde yerel yetkililer ek özel önlemler hayata geçiriyor.  

İKİ DOZ AŞI OLANLARIN SAYISI 257 BİN

Tüm ülkede şimdiye kadar toplam 448 bin 355 kişiye ilk doz korona aşısı yapıldı. Her iki dozu da olanların sayısı ise henüz 257 bin 405 kişi. Ülkede bir hafta önce iki doz arasındaki aşı olma süresi 3 haftadan 6 haftaya çıkartıldı. 

Norveç’te şu ana kadar yaklaşık 4,2 milyon koronavirüs testi yapıldı. Toplam vaka sayısı ise 82 bin 455’e yükseldi. 641 kişi ise yaşamını yitirdi. Tüm ölümlerin yüzde 63,9’u 80 yaşının üzerinde olanlar. Norveç’te 50 yaşın altında yaşamını yitirenleri sayısı ise dokuz. 

Norveç’te en fazla korona vakası başkent Oslo’da görülüyor. Kentte dün itibariyle son 24 saatte 495 korona vakası kaydedildi. Bu sayı geçen hafta çarşamba gününden 214 vaka daha fazla ve salgın döneminde, başkentte bir günde kaydedilen en yüksek rakam oldu. 
Oslo’da vakaların en çok arttığı semtler göçmenlerin en fazla yaşadığı Stovner, Grorud ve Alna semtleri olarak tespit edildi. 

Oslo Kent Belediyesi Yönetim Kurulu 15 Mart’a açıkladığı yeni önlemlerle kentte ev ziyaretlerinin iki kişiden fazla olmaması sınırı getirdi. Tüm ortaokul ve liseler ile vaka sayısının en çok yükseldiği altı semtteki ilkokulların 5-7 sınıfları dijital eğitime geçirildi. Çocuk kreşleri de Paskalya haftasında kapalı olacak. Daha önce 9 Mart’a alınan önlemler de devam edecek. 

SINIRLARIN KAPALI OLMASI VERGİ GELİRİNİ ARTIRDI

Norveç, sınırların kapalı olmasından dolayı vergi gelirlerinden 6 milyar kron kazandı. Birçok Norveçli özellikle komşu ülke İsveç’e gidip yaptıkları alışverişlerini pandemi döneminde yapamadı ve alışverişler Norveç içinde gerçekleştirildi. Bu da devlete 6 milyar kron gelir artışı sağladı. Buna alkol ve sigara-tütün ürünleri ile havaalanlarındaki gümrük satışları dahil. 

Öte yandan Norveç’te 9 Mart’ta açıklanan verilere göre toplam 205 bin kişi işsiz.

ÖNCEKİ HABER

Büyük Coşkunlar patronu Yaşar Coşkun'dan "Her gün iş kazası oluyor" savunması

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Çelik, Yargıtay'ın atıf yaptığı AİHM örneğinin HDP ile örtüşmediğini söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa