18 Mart 2021 10:32

Merkez Bankası politika faizini beklenenin üstünde artırdı

Merkez Bankası, yüzde 17 düzeyindeki politika faizini, 200 baz puan artışla "yüzde 19" düzeyine yükseltti.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankası (TCMB), yüzde 17 düzeyindeki politika faizini beklentilerin üzerinde artırdı. Politika faizi 200 baz puan artışla “yüzde 19” düzeyine yükseldi. Ekonomik kriz içindeki Türkiye, enflasyon ve döviz kurlarını baskılamak için uyguladığı faiz artırımları ile dünyada en yüksek faizin uygulandığı 7. ülke konumuna yükseldi. Türkiye’nin içine girdiği ekonomik kriz girdabında ‘yüksek faiz’ de işsizlik ve yoksulluğa neden oluyor. Politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 17’den yüzde 19’a çıkarılmasının ardından, dolar 7,32 lirayı da gördükten sonra 7,35 liraya toparlandı. ABD para birimi yeni güne 7,50 lira düzeyinde başlamıştı.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi.

KEMER SIKMA SÜRECEK

Sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğinin de altı çizilen açıklamada, “Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” denildi.

ENFLASYON HEDEFİN 3 KAT ÜSTÜNDE

Resmi enflasyonu yüzde 15,6 olan Türkiye’de hedef enflasyon yüzde 5 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası, sıkı para politikasının süreceğini açıkladı: “Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.”

FAİZİN ‘YAN ETKİLERİ’: İŞSİZLİK, EKONOMİK DARALMA, YOKSULLUK

Faiz artırımının istihdam piyasasına etkisi olumsuzdur. Faizlerin artmasıyla yatırımlar daralır, istihdam azalır. Faiz artırımının yatırımları düşüreceği varsayılarak büyüme açısından olumsuz olarak görülür.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi akademisyenlerinin nöbeti devam etti, ilk açık ders yapıldı

SONRAKİ HABER

MEB’in 1000 okul projesi eğitim için mi, döner sermaye için mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa