Kovid-19 aşısında gelinen nokta: Aşı yok, aşılama süresi uzuyor, risk büyüyor
Aşılamadaki durumu konuştuğumuz Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı tedarikte yaşanan gecikmenin salgının yükselmesini artıracağını söyledi.
Fotoğraf: Hasan Dönmez/DHA
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Yeniden açılımla birlikte vaka sayıları her geçen gün artarken aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle aşılamada da sorunlar sürüyor. Çin’den gelecek aşılara dair belirsizlik sürerken 65 yaş ve üstü yurttaşların ikinci doz aşısını olamadığına dair şikayetler artıyor. Birçok ilden hekimler, aşı olmadığı için randevuları geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirterek “İkinci doz aşıyı olmak için 35-37 gün bekleyenler var. Bu aşının koruyuculuğunu azaltır” uyarısını yaptı.
"İKİ DOZ ARASI 37 GÜNE ÇIKTI"
Aşıdaki durumu Evrensel'e değerlendiren Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, aşı olma ve aşılamada en iyi iller arasında bulunan Ankara’da dahi aşı konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirterek Bakan Koca’nın aksine “Ankara’da 65 yaş ve üstü yurttaşlarımızın aşılamaları tamamlanamadı” dedi. Yaşanan sıkıntılara ilişkin yurttaşlardan çok sayıda mesaj ve telefon aldıklarını anlatan Karakoç “Birinci doz aşısını olup ikinci doz aşısını olamayan yurttaşlarımız arıyor bizleri. Arayanlar arasında birinci doz aşısının üstünden 35-37 gün geçirmiş ve hâlâ ikinci doz aşısını olamayanlar var. Ankara’da durum böyleyse diğer illerde sorun daha büyüktür” ifadelerini kullandı. Birinci doz aşının tek başına azami koruma etkisinin çok az olduğuna dikkat çeken Karakoç “İki doz arasındaki sürenin uzaması yurttaşların enfekte olma riskini artıyor. Ayrıca aşılama sürecinin yavaş gitmesi virüsün baskılanmasını da etkileyecektir” değerlendirmesinde bulundu.
"20 RANDEVUYA 10 AŞI VAR"
Aile sağlık merkezlerinin bir kısmında aşı için 20 randevu açıldığını ama o merkezde 10 aşı olduğu için diğer 10 kişinin aşısının yapılamadığını bildiklerini anlatan Karakoç “Bu sıkıntıyı resmi kurumların WhatsApp yazışmalarında da görüyoruz” dedi.
"RANDEVULAR GERİ ÇEVRİLİYOR"
TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise İstanbul için aşının ucu ucuna gittiğini, sürecin çok sıkışık olduğunu söyledi. Aşı olmadığı için Ümraniye Devlet Hastanesinin aşı randevularını kapattığını belirten Kırımlı, ülke genelinde yaşanan sıkıntıların WhatsApp gruplarına da yansıdığını belirterek o yazışmaları paylaştı: “Manisa, Adana ve İstanbul’un farklı ilçelerinde arkadaşlar ‘Aşı yok randevulu hastaları geri göndermek zorunda kalıyoruz’ diyor. İstanbul’un bir ilçesinde ‘Müdürlüğün deposunda aşı bulunmadığından bugün ilçemize çıkış yapılan 160 doz aşı stoku 0 ve 0’a yakın olan Aile Sağlığı Merkezlerine çıkış yapılacak olup diğer birimlerin ihtiyacı karşılanamayacaktır’ yazısı geliyor. Şu anda 25 Mart’a kadar yeni randevu veremediklerini dile getiren Kırımlı “13 Şubat’tan beri de biz yeni gruba aşı randevusu açamadık” diye konuştu.
DİYARBAKIR'DA AŞILANMASI GEREKENLERİN YÜZDE 45'İ AŞILANDI
Diyarbakır Tabip Odası da açıkladığı Kovid-19 raporunda kentte aşılanması gerekenlerin bugüne dek sadece yüzde 45’inin aşılandığını paylaştı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya yeterli aşının olmadığı için vaka sayısında artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Oda binasında yapılan açıklamada Ocak-Şubat aylarına ilişkin Kovid-19 raporunun Kürtçesini Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Türkçesini ise Genel Sekreter Mustafa Mesut Kaya okudu. Türkiye'de vaka sayılarında zaman zaman azalma meydana gelmesine rağmen, henüz 1'inci dalganın bastırılamadığı belirten açıklama ile Diyarbakır’da günde ortalama 45-50 hastada PCR pozitifliği saptandığı bilgisi paylaşıldı.
Mezopotomya Ajansı'nın haberine göre, raporda Diyarbakır’da aşılanması gereken kişilerin bu zamana dek sadece yüzde 45’inin aşılandığı, yine 65 yaş üzeri aşılamada izlenen randevu süreçlerinde ise ciddi sorunlar yaşandığı kaydedildi. E-nabız, MHRS gibi internet bazlı randevu alma yöntemlerine erişim konusunda sıkıntıların yaşandığı üzerinde durulan açıklamada, "Yine Alo 182 ile çok uzun bekleme süreleri ve yoğunluğa bağlı erişim sıkıntıları nedeniyle randevu almak çok fazla zorlaşmıştır. ASM’lere başvuran 65 yaş üzeri vatandaşlara aynı gün aşı yapılamayıp, Bakanlığın ‘aşıla’ uygulamasından en az 1 gün sonrasına randevu verilebiliyor olması gibi ildeki vatandaşlarımızın sağlığa erişim alışkanlıklarına uymayan yöntemler aşı uygulanma oranlarını düşürmüştür" denildi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya da bölgenin risk haritasında mavi olarak işaretlenmesine ilişkin, "Bu haritaya bakıldığında ben acı duyuyorum açıkçası. Hastanelerde hasta seçme durumunda kaldığımız bir dönemden geçtik. Bunun bir sonucu olarak toplum içerisinde bir bağışıklığın kazanıldığını düşünüyoruz. Bunun ne kadar kalıcı olacağını bilemiyoruz. Toplumsal bağışıklığın oluşması için aşı çalışmaları çok uzak ve yavaş gidiyor. Yeterli aşı yok. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte vaka sayısında artışla karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle her şey bitti algısının doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.
TTB SORUYOR: AŞI NEREDE?
Aşılamada yaşanan sıkıntılara işaret eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve bağlı odalar, son günlerde meslektaşlarından 1. grupta yer alan 65 yaş ve üstü yurttaşların bile ikinci doz aşıları için randevu almakta zorluk yaşadıklarına dikkat çekti. Aşı için randevu alanlara yeterli miktarda aşı sağlanamadığına dair bilgiler aldıklarını belirten TTB, Sağlık Bakanlığına seslenerek “Aşı nerede?” diye sordu.
Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu sorunları görmezden gelerek “65 yaş üstü büyüklerimizin aşıları tamamlandı” demişti. Çin’den gelmesi beklenen aşılara dair ise bir açıklama yapmayan Bakan Koca, Biontech aşısının testlerde kullanılacak olan ilk 5 bin 800 dozunun geldiğini duyurarak 60-65 yaş aralığının da aşılanmaya başlanacağını belirtti.