18 Mart 2021 18:47

EMEP: Dondan zarar gören zeytin üreticilerinin zararı karşılanmalı

EMEP Mudanya İlçe Başkanı Dursun Tosmak, ilçede yaklaşık 2 bin zeytin üreticisinin dondan büyük zarar gördüğünü aktararak çiftçilerin borçlarının silinmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Mudanya İlçe Başkanı Dursun Tosmak, tarımda girdi maliyetlerinin artması ve soğuk havanın etkisiyle zeytin ağaçlarının don felaketiyle yanması sonrası üreticilerin yaşadığı sorunların giderilmesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen kar yağışının ardından hava sıcaklığının sıfırın altında 12 derecelere düşmesiyle Mudanya, Gemlik, Mustafakemalpaşa, İznik ve Orhangazi’deki zeytin ağaçlarını don vurduğunu ifade eden Tosmak, “İlçemiz sınırları içerisinde bulunan 2 bin dolayında zeytin üreticisi dondan büyük zarar görmüştür" dedi.

ZEYTİNİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Üreticilerin zarar gören ağaçlarından 3-4 yıl mahsul alamayacaklarını söylediklerini aktaran Tosmak, "Üretici köylüler desteklenmemeleri durumunda üretim yapamayacak noktaya gelecek. Bu durumda arazilerini satarak, zeytincilikten vazgeçmek zorunda kalacaklardır. Bunun sonucunda ülkemiz ve ilçemiz açısından altın değerinde olan zeytinin geleceği tehlikeye gireceğini” ifade etti.

ÇİFTÇİYE GEREKEN DESTEK HIZLA VERİLMELİ

Yaşanan donun afet kapsamında değerlendirilmesi ve üretici örgütlerinin katılımıyla bölgede inceleme yapılarak oluşan zararın tespit edilmesi çağrısı yapan Tosmank, "Zarar gördüğü tespit edilen çiftçilerin borçları silinmelidir. Ürünlerinin bakımını yapmak ve hayatlarını idame edebilmeleri için maddi destek verilmelidir. Zarar gören zeytin alanları için dekara göre destek verilmeli, ayrıca zeytini zarar gören çiftçilerimizin üretime devam etmeleri için tarım sigortası (TARSİM) üreticilerin yanında olması gerekmektedir” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mudanya Belediyesinin tüm imkânlarıyla zeytin üreticilerinin yanında olması gerektiğini ifade eden Tosmak, “Mudanya ilçe örgütü olarak dondan zarar gören üreticilerimizin yanında olduğumuzu ve taleplerinin takipçisi olacağımızı bildiririz" diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’de eve giren rakun, bulaşık makinesinde uyurken bulundu

SONRAKİ HABER

Dikili’de 8 kız öğrenciyi taciz eden tutuklu sanık tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa