19 Mart 2021 01:22

Kocaeli’de pandeminin 1 yılını konuştuk: Hayatın her alanında zorlukla boğuştuk

Yurttaşlar pandeminin ilk yılında ekonomiden, eğitime, eğitimden sağlığa hayatın hemen her alanında büyük sorunlarla boğuştuğunu söyledi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde pandeminin birinci yılını zorlukla geçiren yurttaşın ana gündemi geçim sıkıntısı oldu. İşçi kenti Kocaeli’de konuştuğumuz yurttaşlar ekonomiden, eğitime, eğitimden sağlığa hayatın hemen her alanında büyük sorunlarla boğuştuğunu söyledi. İşçisi, genci, emeklisi büyük kıskaç içinde.

Pandeminin birinci yılının maddi ve manevi açıdan çok sıkıntılı geçtiğini belirten ÇİMTAŞ İşçisi, devletin patronun tarafında olduğunu belirterek işçilerin bu süreçte büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.  Artan işsizliğe dikkat çeken işçi, “İnsanlar işsiz kalınca geçinebilmek için bankalara yöneldi.  Krediye başvurdu. Şimdi de bunları ödemekte zorluk çekiyorlar. Ben de aynı durumu yaşadım” dedi.  İşe yeni başladığını söyleyen işçi, “Borçlarımın daha da arttığı, her şeye zam geldiği böyle bir dönemde aldığım asgari ücretle de ayın sonunu getiremiyorum. Yine benim bir gelirim var. İş bulamayanlar nasıl geçinecekler?​” dedi.

İbrahim isimli yurttaş da hem ekonomik hem de sağlık anlamında zor bir yılı geride bıraktığını söyledi. İbrahim, “İnsanlar iş bulmakta zorlandı. Böyle bir dönemde ücretsiz izne çıkarılanlar, işten atılanlar oldu. Yağ olmuş 60 TL. Geliri olmayan insan ne yapsın. Varsa yoksa vatandaşı sömürmek dertleri” diye konuştu.

Bir yıllık süreçte hükümetin yeteri kadar önlem almadığını ifade eden İbrahim, “1 ay tam kapanma yoluyla ancak bu iş çözülebilirdi. Ama bunu yapmadılar. Böyle bir dönemde belediyenin hizmeti de iyi değildi. Mahalleme 4 günde bir çöp arabası gelip çöp topluyor. Hani hijyen, hani temizlik? Herhangi bir ilaçlama dezenfekte etme de yok” dedi.

Özel sektörde öğretmenlik yaptığını dile getiren Ayşe isimli yurttaş da, “Öğretmenler ile öğrencilerin atlatamadığı, eğitimin telafi edilemez bir yılını geride bıraktık. Özel sektörde çalışan öğretmenler maaşlarını alamadı. Öğrencilere de tablet, bilgisayar, ücretsiz internet imkanı sunulmadı” dedi. Geçimin zor olduğuna sözlerine ekleyen Ayşe, “Aileler ekonomik açıdan zor durumda kaldıklarından okul ücretini ödeyemiyor, bu kuruma yansıyor, kurum da bize yansıtıyor. Her şey birbirini domino taşı gibi etkiliyor” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMDEKİ EKSİKLERİMİ DÜŞÜNDÜKÇE KARNIMA AĞRILAR GİRİYOR

İsmini vermek istemeyen Körfez’de okuyan liseli bir genç ise 5 kardeş olduğunu söyledi: “Beşimiz de öğrenciyiz ve ihtiyaçlarımız çok fazla. Babam işsiz, annem ev hanımı. Hiçbir şeye yetişemiyoruz. Eğitime ulaşırken bile cebimizden para çıkıyor. Okul kaynakları yetersiz. Yardımcı kaynak aldık. 500 TL bu kaynaklara para verdik. Bir taraftan almamız da gerekiyor. Çünkü okul kitaplarından da, online eğitimden de verim alamıyoruz. 11. sınıfım. Seneye sınava gireceğim. Eksiklerimi nasıl tamamlayacağım bilmiyorum. Düşündükçe karnıma ağrılar giriyor.” (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Newroz kutlaması Yenikapı'da| Eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için…

SONRAKİ HABER

Samsun'da taziyeyle bağlantılı 150 kişinin yarısının koronavirüs testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa