19 Mart 2021 05:41

Gebze'de Ersin Arslan boykotu | Avukatlar CMK sistemini açmadı, sorgular alınamadı

Avukat Ersin Arslan'ın silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından avukatların eylemleri sürüyor. Gebze'de CMK'ye kayıtlı avukatlar sistemi boykot edince sorgular alınamadı, sistem kilitlendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Avukat Ersin Arslan'ın (27) Kocaeli'nin Gebze ilçesinde icra memurlarıyla birlikte haciz işlemi için gittiği evde ev sahibi Yavuz Yazıcı tarafından vurularak öldürülmesini meslektaşları protesto etmeye devam ediyor. Gebze'de Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) sistemine kayıtlı avukatların hiçbiri sistemini açmadı, sorgular alınamadı, sistem kilitlendi. Evrensel'e konuşan Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) üyesi avukatlar, "İktidarın avukatlara yönelik saldırısı, çoklu baro hamleleri, stajyer avukatların güvencesiz ücretsiz çalıştırılmaları, CMK ücretlerinin insani düzeyde olmaması, açıkça ötekileştirme, yargıda arka plana itilme avukatlara dönük saldırıları açıkça körüklemektedir" dedi.

Avukat Ersin Arslan'ı silahıyla öldüren Yavuz Yazıcı'nın sorgusu sırasında Gebze 2. Sulh Ceza Hakimliğinde yaşananları aktaran avukatlar, salonun önünün çevik kuvvet polisleriyle kapatıldığını ve avukatların girişinin engellendiğini söyledi. Mahkeme salonu önünde saatlerce bekletildiklerini söyleyen avukatlar, "Sorgu bittikten saatler sonra avukatların zorlamasıyla mübaşir 'sorgu bitti' demekle yetinmiş, hakim, müdafii ve şüpheli kaçarcasına arka taraftan çıkmıştır. Bizler alkışlayarak tepkimizi göstermeye çalıştığımız sırada mahkeme hakimi ‘Biraz daha devam ederlerse ara vereceğim’ demiştir. Hakim yargının teminatı olan bizlere başsağlığı bile dilememiştir. Sulh cezanın önüne çevik barikat kurup avukat girişini engelleyerek bizleri kriminalize etmeye çalışırken zaten bu yaşadıklarımızın özeti olan bir görüntüdür" dedi.

"İFADELER ALINAMADI, SİSTEM KİLİTLENDİ"

Seslerinin duyulmaması, hakim ve savcıların kendilerini yok sayan tutumları sebebiyle tepkilerini ortaya koymak için CMK sistemini kapatma kararı aldıklarını söyleyen avukatlar, "Sorgudan sonra Gebze CMK sistemine kayıtlı avukatların hiçbirisi sistemini açmadı. Her şey kilitlendi. Sorgular, ifadeler yapılamadı. Bizi yok sayanlara, biz olmadan adalet sisteminin işlemeyeceğini göstermeye yönelik eylemimiz devam ediyor. Genç avukatların tepkisi sosyal medyadan, konuşmalardan, whatsapp gruplarından devam ediyor. Biz bu şekilde mesleğimizi yapmayacağımızı belirtiyoruz. Güvenliksiz bir şekilde işimizi yapmaya çalışırken çıkan engellere ortak tepki koymamız gerekiyor. Öğle saatlerinde Kocaeli Barosu’ndan kimse sistemini açmazsa sistemden alfabetik sıralama ile görev ataması yapılacağı duyuruldu. Mesaj üzerine Gebze sisteme kayıtlı olan avukatlar öyle de olsa görevi reddedeceklerini ve boykota devam edeceklerini belirttiler" diye konuştu.

"BU BOYKOT YAŞADIĞIMIZ BİRÇOK SORUNA TEPKİ"

"Red puanı da yesek, disiplin cezası da alsak görevlendirmeyi kabul etmeyeceğiz" diyen avukatlar, "Bu yalnızca münferit bir olay değil. Bizim birçok sorunumuz var, bu sorunlar nasıl çözülecek buna dair hiçbir girişim yok tartışmaları avukatlar arasında devam ediyor. Gebzeli avukatlar olarak bu boykotun Kocaeli'ye yayılmasını istiyoruz. Bırakalım sistem kilitlensin. Bırakalım adliyelerde biraz da biz beklenelim, diyerek kararlılık gösteriyoruz. Şu an itibari ile Körfez Baro Temsilciliğinin aldığı kararla Körfez CMK sistemine kayıtlı avukatlar da sistemlerini açmıyorlar. 80 baroya da bu çağrıyı yapıyoruz" dedi.

Bu öfkenin savunma hakkı başta olmak üzere özellikle genç avukatların yaşadığı birçok sorunun tepkisi olduğunun altını çizen avukatlar, "Karakollardaki muamele, müvekkille görüştürülmemek, çift bordro ile işçi avukat olarak çalıştırılma, mobbing, hakaret, duruşma salonlarında saatlerce bekletilmek, kalemlerden kovulmak, duruşmadan çıkarılmak, Bağ-Kur ve vergi yükü altında ezilmek. Komik rakamlarla 100-200 TL gibi tevkil işlerine koşturmak, cinsiyet eşitsizliğini çok açık yargının her aşamasında yaşamak, polisinden hakimine önümüze çıkan setlere ses çıkarmak için boykot yapıyoruz. Kaybımız bu sorunların  çözümü için adımlar atılmasının aciliyetini anımsattı. Verdiğimiz mücadele, mesleğin itibarsızlaştırılmasına, genç avukatların sorunlarına karşı verdiğimiz mücadeledir. Avukatlara saldırı yanında mesleğin her yönüyle güvencesizliğine karşı ortak hareket çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Birçok ilde çok sayıda HDP üye ve yöneticisi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

AYM, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada raportör görevlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa