Faiz artıran Merkez Bankası, hükümete yakın "bir kısım medya"nın hedefinde
Merkez Bankasının faiz artışı hükümete yakın medyada da "farklı" tepkilere neden oldu. Sabah 1. sayfada faiz kararını görmezken, Yeni Şafak "Bu operasyonu kimin adına çektiniz” diye manşete taşıdı.
Yeni Şafak'ın 19 Mart 2021 birinci sayfa manşeti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun dün yaptığı 200 baz puanlık faiz artışı hükümete yakın medyada da "farklı" tepkilere neden oldu. Resmi enflasyon dahi yüzde 15.6’yı aştığı, dolar kurunun 7.30 liranın üzerinde seyrettiği Türkiye’de piyasalar faiz artışı bekliyordu. Yüksek enflasyona karşı Merkez Bankalarının elinde bulunan tek silah olan faiz aracını kullanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Sabah ve Yeni Şafak gazetelerinde hedef alınması, “Ekonomiyi gerçekten Merkez Bankası mı yönetiyor?” dedirtti.
SABAH BİRİNCİ SAYFADA GÖRMEDİ, YENİ ŞAFAK CEPHEDEN SAVAŞ AÇTI
Berat Albayrak'ın kardeşinin yönetim kurulunda olduğu Turkuvaz Grubu'na ait Sabah gazetesi birinci sayfasında faiz kararını görmezken, Yeni Şafak ise faiz artırımını manşetine taşıdı. Manşetten “Bu operasyonu kimin adına çektiniz” diyen Yeni Şafak, yüksek enflasyon nedeniyle yapılan faiz artışını “izah edilemez” buldu.
Türkiye’nin nominal faizde en yüksek 7. faizi verdiğine dikkat çekilen haberde, iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarına ilişkin tek satır yer almadı. Enflasyona karşı mücadelede elindeki tek silahı faiz olan Merkez Bankası ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ise “Aldığı faiz yükseltme kararıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir hafta önce ilan ettiği Reform Paketini adeta sabote etti” ifadeleriyle hedefe kondu. Yeni Şafak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzunca bir süre tekrarladığı ve iktisat bilimine aykırı olan “Yüksek faizle enflasyon yükselecek” iddiasını da sürdürdü.
ACI İTİRAFLAR DA YENİ ŞAFAK’TAN
Yüksek faizin ekonomide yaratacağı tahribat ise Yeni Şafak tarafından birinci sayfadan verildi: Maliyet artacak, yatırımlar duracak, üretim gerileyecek, ihracat zorlaşacak, istihdam azalacak.
SABAH YAZARI: NE ENFLASYON DÜŞÜYOR NE SICAK PARA GİRİYOR
Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör de yazısında Merkez Bankasını hedef aldı. Güngör, “Faiz artışı ne ‘finansal piyasaları sakinleştirsin’ diye beklenilen yabancı sıcak parayı getiriyor? (Ki, zaten ülkenin sıcak paraya değil doğrudan yatırıma, üretime, istihdama ihtiyacı var) Ne vatandaş dövizini bozdurmaya koşup, ters dolarizasyonu başlatıyor? Ne de enflasyon tam manasıyla düşüyor? O zaman insanın aklına ister istemez şu meşhur 'ağa-maraba' öyküsü geliyor. Tamam anlıyorum. Merkez Bankası, ABD tahvil faizlerinden de kaynaklı küresel piyasalardaki hareketliliğe karşı, finansal istikrarı sağlamak adına zaman kazanmak istiyor. Ama bu iş kalıcı olmaya devam ederse, ülke olarak döviz kurundaki artışın yükleyeceği maliyetten daha yüksek bir maliyetle karşılaşırız. Yüksek faiz, yüksek kur döngüsüne sıkışıp kalırsak da büyüme hayallerimiz suya düşer” ifadelerini kullandı.
"FAİZ ARTIŞI SARAY'IN BİLGİSİNDE YAPILIYOR"
İktisatçıların sosyal medya hesaplarından faiz artırımına dair yaptıkları değerlendirmeler şöyle oldu:
Ekonomist Mustafa Sönmez: "Faiz artışı, Saray'ın bilgisi dahilinde yapılıyor. Yapılmak zorunda, yoksa döviz patlar. İnşaatçılar başta , faizin getireceği durgunluktan şikayetçi AKP'li patronlar, bizden sonrası tufan, anlayışıyla Ağbal üstünden Saray'a sızlanıyor. İşe yaramaz. Mecburlar durgunluğu çekmeye."
İktisatçı Hakan Kara: Mart ve Nisan ayı enflasyonları açıklandığında yüzde 19'un yüksek bir faiz olmadığını göreceğiz.
Ekonomist Ümit Akçay: Sadece ekipler arası itişme değil. Farklı sermaye fraksiyonları arası gerilimleri yönetmek giderek daha da zorlaşıyor. Birikim modeli krizinin tipik özellikleri.
March 19, 2021
March 19, 2021
March 19, 2021
(MEDYA SERVİSİ)