19 Mart 2021 10:03

TTB'den Bilim Kurulu üyesi Levent Akın'ın açıklamasına dair 5 maddelik değerlendirme

TTB, kapanma modelleri üzerinde çalıştığını ve bunu üyesi olduğu Bilim Kuruluna sunduğunu belirten Prof. Dr. Levent Akın’ın bir gazeteciye yaptığı açıklamalara dair 5 maddelik değerlendirme yayımladı.

Levent Akın | Fotoğraf: Gizem Karadağ/DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hızla yükselen vaka sayıları ve alınacak önlemlerle ilgili bir gazetecinin sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın'ın açıklamalarına dair 5 maddelik değerlendirme yayımladı.

Alınacak önlemler ve kapanmayla ilgili ölçütlerin neler olduğunun anlaşılamadığını belirten TTB, "Kaç ölçüt vardır ve bu ölçütler nelerdir" diye sordu.

TTB ayrıca mutasyonlarla ilgili söylenenlerin şu ana kadarki bilimsel bilgiyle örtüşmediğini vurgulayarak "Yapılan araştırmalar ile uyumlu olmayan bu söylemin bir bilimsel kurul üyesi tarafından ifade edildiği koşullarda bununla ilgili bir araştırma sonucu mevcut olup olmadığı, varsa bu bilimsel verilerin nerede paylaşıldığı açıklanmalıdır" dedi.

"DEĞERLENDİRME ZORUNLULUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

Akın'ın kapanmanın modelleri üzerinde çalıştığını ve bunu üyesi bulunduğu Bilim Kurulunun görüşüne sunduğu söylediğini hatırlatan TTB, "Levent Akın’ın hızla yükselen vaka sayıları ve alınacak önlemler ile ilgili bir gazetecinin sorularını yanıtlaması üzerine Türk Tabipleri Birliği olarak bir değerlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır" dedi.

TTB'nin değerlendiremesi şöyle:

"KAÇ ÖLÇÜT VAR VE BU ÖLÇÜTLER NELERDİR?"

"1. Alınacak önlemler ve kapanma ile ilgili ölçütlerden söz edilmekte, ancak bu ölçütlerin neler olduğu belirtilmemektedir. Ölçütlerin belirlenmesinde hangi bilimsel bilgiden yararlanıldığı da belirsiz olduğu gibi 'ölçüt' somut ve sayısal bir değere sahip olması gerekirken 'Hastaneye yatış ve entübe hale gelmenin de arasında bulunduğu 6-7 kriterin olduğunu belirtti' ifadesinde kaç ölçütten yararlanıldığı da anlaşılamamaktadır. Kaç ölçüt vardır ve bu ölçütler nelerdir?"

"RESTORAN VE KAFELERİN OLGU KÜMELERİNİN TEK YERİ GİBİ GÖSTERİLMESİ UYGUN DEĞİL"

"2. İlk kapatılacak yerlerin restoran ve kafeler olduğu izlenimi veren açıklamada bu alanların olgu kümelenmelerinin tek yeri gibi gösterilmesinin uygun olmadığı bilinmektedir. Aksi takdirde bu yerler henüz kapalıyken olgu sayısının 5 binden 12 bine çıkmasının söz konusu olmayacağı muhakkaktır."

"SALGININ HASTANEDE KARŞILANMASI YAKŞIMININ DIŞA VURUMU"

"3. Hastaneye yatış ve entübe edilmenin en ön plandaki ölçütler olarak sunulması, salgının hastanede karşılanması yaklaşımının dışa vurumu olarak değerlendirilmelidir. Salgının yayılmasının önlenmesini öncelemeyen bu yaklaşımın bir halk sağlıkçı tarafından dile getirilmesi bir talihsizliktir."

"HALK SAĞLIĞI UZMANLIK ALANI KAPSAMINA UYMAYAN YAKLAŞIM"

"4. Haftalık insidansın değerlendirilmesinde '100 bin PCR testinden 100’ünün pozitif çıkması' şeklinde bir ifade de halk sağlığı uzmanlık alanı kapsamında bir yaklaşıma uymamaktadır."

"MUTASYONLA İLGİLİ SÖYLEMLER BİLİMSEL BİLGİYLE ÖRTÜŞMÜYOR"

"5. Mutasyonlar ile ilgili söylenenler ise şu ana kadarki bilimsel bilgiyle örtüşmediği gibi “diyelim ki” yerine bir Bilim Kurulu üyesinin Türkiye verileri üzerinden bir açıklama yapması beklenmelidir. Endişe verici varyantlar arasında bulunan İngiltere varyantı B.1.1.7 ile ilgili 54 bin 906 hasta örnekleminde her bin olguda ölümün 2,4’ten 4,1’e yükseldiği gösterilmiştir.  Güney Afrika varyantı olarak bilinen B.1.351 ve New York varyantı B.1.526 özellikle vücudun bağışıklık korumasından kaçabilmesi nedeniyle kaçak mutasyon olarak adlandırılan E484K mutasyonuna bağlı olarak daha hızlı yayıldığı ve aşıların etkisinin düştüğü bildirilmektedir. Yapılan araştırmalar ile uyumlu olmayan bu söylemin bir bilimsel kurul üyesi tarafından ifade edildiği koşullarda bununla ilgili bir araştırma sonucu mevcut olup olmadığı, varsa bu bilimsel verilerin nerede paylaşıldığı açıklanmalıdır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İBB'de çalışan 45 bin işçi için toplu iş sözleşmeleri imzalandı

SONRAKİ HABER

BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e Almanya’da liyakat nişanı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa