19 Mart 2021 10:37

AKP yine arşivi unuttu | Naci Bostancı "Parti kapatma hiç olmasın demedik" dedi

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, "AK Parti 'Kapatma hiç olmasın' yaklaşımında hiç olmamıştır" dedi. Ancak Erdoğan'ın "Siyasi partilerin kapatılmasına her zaman karşı oldum" açıklaması var.

Naci Bostancı | Fotoğraf: DHA

Paylaş

HDP'ye yönelik kapatma davasına Türkiye ve dünyadan tepkiler yükselirken AKP'nin kendini haklı çıkarma çabaları da sürüyor. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, bu uğurda partisinin eski söylemleriyle çelişen açıklamalarda bulundu.

Bostancı, "Elbette AK Parti, 'Kapatma hiç olmasın, nasıl ve hangi mahiyette kurulursa kurulsun partiler çalışsın' yaklaşımında hiç olmamıştır. Bu yönde bir hukuki ve siyasi yaklaşım düşünülemez, gerçekçi değildir" dedi.

Bostancı devamında "Hele Türkiye gibi tarihi terör örgütleriyle mücadele içinde geçen bir ülkede, siyaseti terörün lojistik bir desteği olarak kullanma yönündeki yol ve yöntemlere sessiz kalınması, 'Her şart ve durumda siyaset yolları açık kalmalı' şeklinde bir tavrın beklenmesi makul, haklı ve Türkiye siyaseti, halkı yararına değildir. O yüzden temelde partilerin kapatılması yönündeki hukuki mevzuatın zorlaştırılması esas olmakla birlikte kökten bir karşı duruş, bunu bütünüyle imkansız hale getirme şeklinde bir siyasi tavrımız söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Oysa hem Erdoğan'ın hem de AKP'li diğer siyasilerin bu açıklamayla çelişen birçok beyanı var. Gazetemiz Evrensel'in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, kapatma davası üzerine kaleme aldığı "Siyaset karanlık bir tünele sokuldu" başlıklı yazısında Erdoğan'ın bu yöndeki beyanlarını hatırlatmıştı.

ERDOĞAN: SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASINA HER ZAMAN KARŞI OLDUM

"İnternette yapılabilecek kısa bir arama ile Erdoğan’ın parti kapatmaya karşı çok sayıda açıklaması kolaylıkla bulunabilir" diyen Polat, bunlardan yalnızca ikisini şöyle aktarmıştı:

"Tarih 7 Mart 2015. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te toplu açılış ve temel atma töreninin ardından kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, patronlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği yemekte şunları söylüyor: 'Bu günlerde gündeme bir şey geliyor gerçekten rahatsız olmadım da diyemem. O da şu; 1-2 parti veya 3 parti neyse, kendilerinin kapatılmasına yönelik bazı operasyonların olduğundan bahsediyorlar. Çok çirkin buldum, ayıptır.'

Tarih 3 Ağustos 2015. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin, Endonezya ve Pakistan’ı kapsayan resmi ziyaret dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor. Soru şu: 'HDP ile ilgili kapatma davası tartışmalarına ve bu hususta ortaya atılan çeşitli iddialara ne diyorsunuz?'

Erdoğan’ın yanıtı şöyle: 'Siyasi partilerin kapatılmasına her zaman karşı oldum. Tezim şudur: Gerçek kişi ile tüzel kişiyi ayırmamız lâzım. Gerçek kişi bir suç işliyorsa bedelini ödemeli. İster siyasette, ister siyaset dışında. Hangi siyasi parti olursa olsun, birisi ceza gerektirecek bir suç işliyorsa, bunun cezasını çekmelidir... Tüzel kişiyi cezalandırmanın hiçbir anlamı olmaz. Bir parti kapatılır, diğeri açılır. Nitekim zaten birçoğu yedeklemeyi bile yapmış durumda. Yedek partileri bile var.'" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e Almanya’da liyakat nişanı verildi

SONRAKİ HABER

Haftaya sıcaklıklar düşecek, yurdun büyük bölümünde kar yağacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa