19 Mart 2021 11:04
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2021 15:06

Avukatlar, Ersin Arslan’ın öldürülmesini duruşmalara girmeyerek protesto etti

Avukat Ersin Arslan'ın Gebze'de haciz işlemleri için gittiği evde ev sahibi tarafından öldürülmesini protesto eden avukatlar, bugün Türkiye genelinde duruşmalara girmedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

27 yaşındaki Avukat Ersin Arslan’ın Kocali'nin Gebze ilçesinde haciz işlerimleri için gittiği evde ev sahibi Yusuf Yazıcı tarafından ateşli silahla vurularak öldürülmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor.

Dün birçok kentte adliye önlerinde eylem yaparak cinayeti lanetleyen, avukatları hedef gösteren iktidarın da suçlu olduğunu vurgulayan ve "Hakarete uğradık, dövüldük, bıçaklandık, öldürüldük. Daha ne kadar öldürüleceğiz" diye soran avukatlar bugün de Türkiye genelinde duruşmalara girmedi.

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) sistemine kayıtlı avukatların hiçbiri sistemini açmadı, sorgular alınamadı, sistem kilitlendi.

Boykotun sürdüğü çeşitli kentlerde düzenlenen basın açıklamalarında, avukatların görevlerini yaparken uğradığı saldırıların, aslında yargıya yönelik saldırılar olduğunun altı çizildi.

Açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

BURSA

Bursa’da çok sayıda acil davalar dışında duruşmalara girmedi. Baro’dan yapılan çağrı üzerine avukatlar, Bursa Adalet Sarayı bahçesinde “Duruşmalara girmiyoruz” pankartı arkasında 10.30-12.30 saatlerinde arasında sessiz nöbet tuttu.

Baro Başkanı Gürkan Altun, avukatların üstlendikleri davaların tarafı olmadığının farkına varılması ve duyarlılık yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Aktun, “Vatandaşın da eylem ve söylemlerinde bunu bilerek hareket etmesini istiyoruz. Yoksa başka bir çağrı da yapılabilir. Bize silahlı saldırıda bulunuluyorsa, silahlanma çağrısı da yapabiliriz -ki avukatların ruhsatlı silah almaya hakları var- ama avukatlar silahsızlanmadan yana olan, kolluk görevlileri dışında hiç kimsenin silah taşımaması gerektiğini ısrarla vurgulayan meslek pratiğinden geliyor” dedi.

Gürkan Altun, "10-20 yıldır çalıştığı işyerinden kıdem ve ihbar tazminatını, mahkeme ilamını icraya koyduğu halde alamayan işçilerimiz var. Alacaklı olmak sadece bankalara, büyük şirketlere has bir durum değil. İşçinin de alacağı var, ev kadınının da nafaka alacağı var. Yaşam pratiğinde borçlu varsa, alacakları da olduğu gibi bunların dava hakkı da var. Avukat hiçbir talebin tarafı da değildir. Onların sözcüsü ve adliyedeki temsilcisidir. Ersin Arslan kardeşimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Son olması için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız" diye konuştu.

DENİZLİ

Denizli Barosu avukatları, meslektaşı Ersin Arslan'ın öldürülmesine tepki göstermek için tutuklu, çocuk yargılamaları ve aciliyet gerektiren durumlar dışındaki duruşmalara katılmadı.

Denizli Adliyesi önünde açıklama yapan Baro Başkanı Müjdat İlhan, "Avukatlar olarak yüreğimiz yanıyor. Mesleğe başlayalı 2 yıl bile olmamış. Genç kardeşimizi geri getirme şansımız olmayacak ama en azından meslektaşlar olarak, bir arada durmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış olacağız" dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Haftaya sıcaklıklar düşecek, yurdun büyük bölümünde kar yağacak

SONRAKİ HABER

Ayten Öztürk davası ertelendi: O işkencehanede 7 kişi daha vardı, işkenceler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa