19 Mart 2021 11:41

YÖK yatay geçişte usülsüzlüğü kabul etti, bazı üniversitelere işlem başlatıldı

Yükseköğretim Kurulu, salgın nedeniyle yatay geçiş için sağlanan kolaylıkların istismar edildiğini, suistimal tespit edilen üniversitelerle ilgili işlem başlattıklarını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yükseköğretim Kurulu, Kovid-19 salgını sürecinde yatay geçiş için sağlanan kolaylıkların istismar edildiğini itiraf ederek, "Kurulumuzca bazı üniversiteler hakkında işlem başlatılmış, bazı üniversitelerimizce de sorumlular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklaması yaptı

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 salgını süresince öğrencilerin mağduriyetini önleyici çeşitli kararlar alındığı, özellikle yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin mağdur olmaması için yatay geçiş işlemlerinde bazı kolaylıklar sağlandığı belirtildi. Ancak bu uygulamaların bir takım kişi ve çevrelerce suistimal edildiğine dair şikayetler ve haberler üzerine inceleme başlatıldığını belirten YÖK, "Usulsüz yatay geçişlerin yapılmış olduğu ve bunların özellikle Ukrayna’da bulunan bazı yükseköğretim kurumları üzerinden yapıldığı tespit edilmiştir. Kimilerinin kayıt işlemleri sonrası ilgili ülkede bir gün bile bulunmaksızın yükseköğretim kurumlarımıza yatay geçiş yaptığı anlaşılmıştır” denildi.

KKTC'de bulunan bazı üniversitelerde önce Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) başarı sıralaması kararı olanların dışındaki programlara kayıt yapılıp, sonra başarı sıralaması olan Türkiye'deki ilgili programlara geçişin sağlandığının da tespit edildiği belirtilerek, "Bir örnek verilmesi gerekirse, YKS başarı sırası 231 bin olan bir adayın önce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programına kayıt yaptırdığı, ardından KKTC’deki bir üniversitenin hukuk programına yatay geçiş yaptığı, sonrasında da buradan İstanbul’daki bir vakıf üniversitesi hukuk programına mevzuata aykırı biçimde geçiş yaptığı görülmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak maalesef mümkündür" ifadesine yer verildi.

Uygulamanın fırsat eşitliğine aykırı bir kazanım elde etmek için YKS sınavını dolanmanın bir yolu haline getirildiği belirtilerek, bunun kamu vicdanını zedelediği vurgulandı. Açıklamada "Bu bağlamda Kurulumuzca bazı üniversiteler hakkında işlem başlatılmış, bazı üniversitelerimizce de sorumlular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek: İstanbul'da salgında üçüncü dalgaya girildi

SONRAKİ HABER

Kadıköy'deki Boğaziçi eylemine katılan 7 kişi hakkında hapis cezası istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa