19 Mart 2021 11:57

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri: Polis ablukası derhal kaldırılmalı

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 55. nöbetlerinde atanmışların istifasını ve üniversitedeki polis ablukasının kaldırılmasını istedi.

Fotoğraf: Can Candan 

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 55. nöbetlerinde bir kez daha rektörülüğe sırtlarını dönd. Akademisyenler her hafta Cuma olduğu gibi bu haftada düzenledikleri basın açıklamasında atanmış Rektör Melih Bulu, Rektör Yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’nin atanan Dekan Selami Kuran’ın istifasını istedi.

"POLİS ABLUKASI DERHAL KALDIRILMALI"

29 Ocak’tan beri tutuklu olan ve ev hapsinde tutulan öğrencilerin tahliye edildiği hatırlatılan açıklamada "Barışçıl protesto ve eleştiri haklarını kullandıkları için yargılanan yedi öğrencimize yönelik, demokratik hukuk devletinde hiçbir yeri olmayan bu yargılamanın derhal sona erdirilmesini bekliyoruz. Boğaziçi protestolarına katılan tüm öğrencilerin maruz bırakıldığı tutuklama ve soruşturma gibi baskıcı uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz" denildi. 

2020-2021 Bahar dönemine polis ablukası altında başlandığını, kampüs içi ve çevresindeki yoğun polis varlığını sürdüğü, polis, sivil polis ve özel güvenlik güçleri eliyle hâlâ öğrencilerin haklarının ihlal edildiği belirtilen açıklamada "Üniversiteler; baskıcı iktidarların güvenlikçi politikalarla sindirebileceği yerler değil, bilimsel üretimin ve özgür düşüncenin teminatı olan kamusal alanlardır. Üniversitemizde gayrimeşru rektör atamasından beri devam eden kuşatma derhal kaldırılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

"ÜNİVERSİTEMİZİN BARIŞÇIL, KAPSAYICI VE EŞİTLİKÇİ DİLİNİ KORUMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Özerk ve demokratik bir üniversite talebi için mücadelenin 11. haftasında da çeşitli eylem ve etkinliklerini sürdüren akademisyenlerin açıklaması şöyle sürdü:

"16 Mart Salı günü Üniversite Dernekleri Platformuyla birlikte 'Üniversite ve Toplum' başlıklı çevrimiçi etkinliği gerçekleştirdik. Dün bahar dönemini SÖZ 101 adıyla gerçekleştirdiğimiz ve öğrencilerimize seslendiğimiz açık dersle açtık. Düzenlediğimiz açık derste, öğrencilerimize ve camiamıza, ilkelerimizden taviz vermeyeceğimizi bir kez daha taahhüt ettik. Üniversitemizi tehdit eden girişimlere karşı verdiğimiz hukuk mücadelesine dair adımlar attık. Öğretim üyelerimiz yurt içinde ve yurt dışındaki birçok kurum ve kuruluştan destek ve dayanışma mesajları gelmeye devam ediyor. Öğrencilerimiz de kurdukları bağımsız kolektiflerle direnişlerini sürdürüyorlar.

Tüm saldırılara rağmen Boğaziçi Üniversitesi hocaları ve öğrencileri olarak birlikte düşünüyor, tartışıyor ve üretiyoruz; üniversitemizin barışçıl, kapsayıcı ve eşitlikçi dilini korumaya devam ediyoruz. Mücadelemizin ilk gününden beri savunduğumuz demokratik ve özerk üniversite ideali, katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir toplumun da teminatıdır.

Atanmış Rektör Melih Bulu, Rektör Yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’nin atanmış Dekanı Selami Kuran’ın istifasını bir kez daha talep ediyoruz.

Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nazım İmar Planı kamu yararı mı, rant mı?

SONRAKİ HABER

Kovid-19 kısıtlamalarını ihlal eden Norveç Başbakanı Solberg'e soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa