Sendikaya üye oldukları için işten atılan A-Plas işçilerinin eylemi sürüyor
Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 70 A-Plas işçisinin eylemi 15. günü geride bıraktı.
Fotoğraf: Türk Metal Sendikası
Bursa’nın Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren A-Plas fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 70 işçinin eylemi 15’nci gününü geride bıraktı. İşçilerin eylemine Türk Metal Sendikasının Bursa’daki örgütlü olduğu fabrikalardan da destek ziyaretleri sürüyor.
İşçileri ziyaret eden Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ "İşçiler ne zaman örgütlenmek istese, toplu sözleşmeli bir düzene geçmek istese, hep karşısına maalesef benzer görüntüler çıkıyor. İşçi düşmanı anayasayı tanımaz bir adalet anlayışı ile karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Altundağ, “Bütün iletişim çabalarımıza rağmen, bütün diyalog çabalarımıza rağmen, bugün burada 70 arkadaşımız bu eylem çadırında oturmuş bekliyorlar. Peki neyi bekliyor bu arkadaşlarımız? Bu arkadaşlar hak ve adaletin yerini bulmasını bekliyorlar” diye konuştu.
KOD-29’DAN İŞÇİLER İŞTEN ATILIYOR
Pandemi döneminde işten çıkarmaların yasaklandığını söyleyen Altundağ, “Belirli çerçevenin dışında iş akdi feshinin yasak olduğuna dair bir takım yasalar, kararnameler, düzenlemeler yapıldı. Gerçekten çok olumlu pozitif yaklaşımlar bunlar. Ama maalesef sendikaya üye olmak isteyen çok rahat kapının önüne konulabiliyor! İşte Kod-29 denilen bir ucube tanımlama yapılıyor. İş akdi haksız yere kanunsuzca feshediliyor. Buradan sormak istiyorum buna yol açan işverenlere, dünyanın hangi köşesinde sendikaya üye olmak ahlak dışı bir tavırdır? Dünyanın neresinde sendikaya üye olan işçilerin iş akitleri fesih edilir. 70’i birden kapının önüne konulur. Dünyadaki tüm devletlerin, orada alın teri döken tüm emekçilerin, sendikaya üye olma ardından bir toplu sözleşmeli düzene geçme hakkı var da; Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan biz işçilerin niçin böyle bir hakkı yok?” diye sordu.
"Biz her zaman uzlaşma noktasında, sorunların konuşulması noktasında, masa başında sorunu çözmeyi tercih ettik" diyen Altundağ, "Burada da sürecin başından bu yana aynı tutumu yürüttük. Ama netice itibariyle eğer masa başında anlaşma yerine bize kapı önleri, sokaklar gösteriliyorsa, orada da var olduk, var olacağız. Bunu kimse unutmasın. Hak ve adaletin yerini bulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Buradaki 70 arkadaşımız artık bizim dava arkadaşımızdır” dedi. (Bursa/EVRENSEL)