19 Mart 2021 16:14

19'uncu TÜÖBİK başladı: Üretim hırsı halk sağlığının önüne geçti

Üniversite öğrencilerin bağımsız kürsüsü TÜÖBİK bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi ortamda gerçekleşiyor. Kongrenin açılış dersinde Prof. Taymaz pandemide dünyanın kötü bir sınav verdiğini söyledi.

Görsel: TÜÖBİK

Paylaş

19. Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK) pandemi nedeniyle çevrimiçi ortamda başladı. Kongre, bugün ve yarın da devam edecek. “Pandemi ve Kriz Ekseninde İktisat” başlığında toplanan kongrede 3 gün boyunca öğrenciler sunumlarını yapacak. Açılış konuşmasını yapan ODTÜ İktisat bölümü öğrencisi Ekin Bal kongrenin salgın döneminde bile yapılmasının önemini ve online olarak yapılmasının daha fazla öğrencinin katılımını kolaylaştırdığını belirtti.

PROF. TAYMAZ: DÜNYA KÖTÜ BİR SINAV VERDİ

Kongrenin açılış dersini ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erol Taymaz verdi. Prof. Dr. Taymaz Dünya’da ve Türkiye’de pandemi dönemi uygulanan ekonomi politiklarını anlattı. Taymaz, “Türkiye ve büyük dünya ülkeleri salgın konusunda kötü bir sınav verdi” dedi. Taymaz Vietnam’ın pandemi dönemi uygulamalarının başarısına dikkat çekerken “Sosyal devlet olmasıyla övünülen İsveç’te bile durum kötüyken Vietnam bu konuda örnek oldu” dedi. Taymaz pandemi döneminde Türkiye’nin bu kadar kötü durumda olmasının sebebinin sermayenin üretim hırsından kaynaklandığını bu yüzden tam kapanma gibi önlemlerin alınmadığını söyledi.

ODTÜ EMEKÇİLERİNİN YÜZDE 80’İ TEST DAHİ YAPTIRAMADI

19. TÜÖBİK açılış dersinin ardından sunumlarla devam etti.

İlk oturumda “İktisadın ve Emeğin Geleceği” ve “Dijital Sermaye” sunumları yapıldı. “İktisadın ve Emeğin Geleceği” oturumunda Marmara Üniversitesi öğrencisi Bilal Karaman ve ODTÜ öğrencisi sunum yaptı.

Karaman “Emeğin Dönüşümün Seyri, Salgında Yeni Emek Rejiminin İnşası” sunumunda esnek ve güvencesiz çalışmanın arttığını kaydetti. Karaman “Pandemi ile birlikte esnek ve güvencesiz çalışma artarken işçilerin maddi durumu daha kötüleşti. Borçlanma arttı” dedi.

ODTÜ öğrencisi ise Pandemi döneminde ODTÜ işçileri ile çalışma koşullarının değişmesine dair yaptığı anketi paylaştı. ODTÜ öğrencisinin yaptığı ankete göre işçilerin yüzde 79.41’i hiç korona testi yaptırmadığı ve yüzde 50’si çalışırken sağlığından endişe ettiği sonuçları çıkarılmıştır.

Dijital sermaye oturumunda ise Başkent Üniversitesi öğrencisi Ümithan Güldemir pandeminin esnaflara etkisi ve e-ticaret şirketlerinin durumunu anlattı. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ali Ateş ise Dijitalizm ve Şirketograsi sunumu yaptı.

Sonraki oturumda ise “Pandemide Göçmen ve Mülteci Emeği” tartışıldı.

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Lavin Canan pandemide mülteci işçilerin durumunu anlatırken “Toplumun çoğunluğu tarafından ayrımcılığa uğruyor ancak patronlar tarafından dört gözle aranıyor çünkü insanca bile çalışamıyor” dedi.

Bilgi Üniversitesi öğrencisi Berfin Deniz Aktaş ise mülteci kadınların yaşam koşullarını pandemi öncesi ve sonrası olarak değerlendirdi.

Serbest Oturumda ise ODTÜ öğrencisi Anıl İsmet Aşçı “Türkiye’de Kredi Büyümesinin Anatomisi” sunumunu yaptı.

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Talha Kutay ise Türkiye’de tarımsal kooperatifçilik sorununu Torku örneği üzerinden anlattı. TÜÖBİK 20 ve 21 Mart tarihlerinde de devam edecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş: Sonuç ne olursa olsun, demokrasi ve barış yolundan sapmayacağız

SONRAKİ HABER

Biden'dan Putin'in görüşme talebine yanıt: Bir noktada görüşeceğimize eminim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa