19 Mart 2021 22:09
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2021 12:20

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Ağbal, Erdoğan'ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu.

Naci Ağbal | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Ağbal'ın yerine Yeni Şafak Gazetesi ekonomi sayfasında köşe yazarlığı da Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankasına 20 ay içinde dördüncü başkan atandı. Erdoğan daha önce de Murat Uysal ve Murat Çetinkaya'yı görevden almıştı. Ağbal, Erdoğan'ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Merkez Başkanı Naci Ağbal, görevden alındı.

ERDOĞAN’A MERKEZ BANKASI BAŞKANI DAYANMIYOR

2002 yılında iktidara gelen AKP döneminde 7 farklı isim Merkez Bankası Başkanlığı yaparken, son 20 ayda 4 farklı isim Merkez Bankasına ‘başkan’ oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz baskısı yaptığı bilinen Doç.Dr. Erdem Başçı 5 yıl görev yaptıktan sonra 2016 yılında başkanlıktan ayrılmış ve yerine Murat Çetinkaya atanmıştı. Çetinkaya’nın başkanlıkta ömrü 3 yıl oldu. Çetinkaya’nın ardından Erdoğan tarafından başkanlığa atanan Murat Uysal sadece bir yıl görev yapabildi. 2020 yılında Saray’dan Merkez Bankası Başkanlığına transfer edilen Naci Ağbal ise başkanlık koltuğunda yalnızca 4 ay 15 gün oturabildi. 

FAİZ ARTTI, AĞBAL GİTTİ

7 Kasım 2020’de Erdoğan tarafından azledilen Murat Uysal’ın yerine atanan Naci Ağbal, 19 Kasım 2020’de faizi yüzde 10.25’ten yüzde 15’e çıkarmıştı.

Ağbal’ın başkanlık ettiği ve Para Politikası Kurulu, 24 Aralık 2020’de faizi yüzde 17’ye yükseltmişti. Faiz artışının etkisi ile konut satışları son 4 ayda ortalama yüzde 40 geriledi.

Ağbal son olarak perşembe günü politika faizini 2 puan artırarak yüzde 19’a çekmişti. Politika faizi 200 baz puan artışla “yüzde 19” düzeyine yükseldi. Ekonomik kriz içindeki Türkiye, enflasyon ve döviz kurlarını baskılamak için uyguladığı faiz artırımları ile dünyada en yüksek faizin uygulandığı 7. ülke konumuna yükseldi.  

AĞBAL'DAN ERDOĞAN'A "TEŞEKKÜR"

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile TCMB Başkanlığı görevinden alınan Ağbal, Twitter hesabından paylaştığı tweette "Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibarıyla görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin." ifadelerini kullandı 

YENİ ŞAFAK YAZARI ŞAHAP KAVCIOĞLU GETİRİLDİ

Hükümete kontrolündeki Yeni Şafak gazetesi, 19 Mart günü (dün) manşetinden Merkez Bankası Başkanı Ağbal'a tepki göstermiş, "Bu operasyonu kim adına çektiniz" ifadesini kullanmıştı. Manşetin gecesine ise Yeni Şafak Gazetesi ekonomi sayfasında köşe yazarlığı da yapan Şahap Kavcıoğlu atandı. 

KAVCIOĞLU BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİ HEDEF ALMIŞTI: 

Şahap Kavcığlu, 17 Kasım 2015-16 Mayıs 2018 tarihleri arasında AKP Bayburt milletvekilliği yapmıştı. TBMM'de imzaladıkları "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisi nedeniyle ihraç edilen akademisyenler Mecliste tartışma konusu olduğu sırada konuşan AKP’li Şahap Kavcıoğlu,  “Bu bildiriye imza atan hiçbir akademisyene, siyasetçiye, gazeteciye hiçbir ülkede yaşama hakkı bile vermezler, bırak hapishaneyi yaşama hakkı vermezler” demişti. 

ŞAHAP KAVCIOĞLU KİMDİR?

23 Mayıs 1967'de Bayburt'ta doğdu. Baba adı Halit, anne adı Naime'dir. Bankacı; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College'ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Esbank TAŞ'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ'de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev aldı. Aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfının Başkanlığını yürüttü. Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği Kurucu Üyesidir. 'Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi' ve 'Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi' adlı yayımlanmış 2 kitabı ve makaleleri bulunmaktadır. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, kadınların tüm itirazlarına rağmen İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

SONRAKİ HABER

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa