20 Mart 2021 04:34

Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü öğrencileri yüz yüze staj istiyor

Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün "yüz yüze staj yapılmayacağını" açıklaması üzerine öğrenciler duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Melodi TAŞ
Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi online eğitim dönemi devam ederken hastanede staj yapılan bölümlerin bazıları için stajların yüz yüze gerçekleşeceğini açıkladı. Bu durum, hastanede staj yapacak tüm bölümler için geçerli değil. Hastane stajı birçok bölüm açısından öğrencilerin mesleki yeterliliklerini kazandıkları bir staj oluyor. Sağlık bölümlerinin tamamı için hastayla yüz yüze gelmeden bitecek bir staj dönemi birçok öğrenci için gelecek kaygısını büyütüyor. Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü yüz yüze staj ‘yapamayacağı’ açıklanan bölümlerden. Bölüm öğrencileri birkaç gündür seslerini Twitter üzerinden #StjFizyoterapistlerAşılansın tagi altında duyurmaya çalışıyorlar. Biz de taleplerinin ne olduğunu, ne istediklerini bölüm öğrencileriyle konuştuk.

"HASTALARA DOKUNMADAN ONLARI TEDAVi EDEMEYiZ"

Fizyoterapi 4. sınıf öğrencisi İrem Yılmaz, “Biz Hacettepe Ftr 4.sınıf öğrencileriyiz. 4.sınıf bizim için oldukça önemli bir yıl çünkü öğrendiğimiz bütün teorik dersleri bu yılda hasta üstünde, üstüne hocalarımızın tecrübelerini katarak pratik etmemiz gerekirdi. Bu döneme kadar biz sadece 2.sınıfta 1 aylık bir staj tecrübe edinebildik ama o fizyoterapistlikten uzak bir stajdı. 3.sınıf bahar dönemi itibari ile uzaktan eğitime geçtik diğer üniversiteler gibi. Güz dönemi stajlarında eğitimin hiçbir faydasını göremedik, teorik derslerden tamamen farksızdı, sadece ödev yaptık ve sınavlarda hayali hastalar hakkında bir tedavi yapmaya çalıştık. Fizyoterapistlerin hastaya dokunmaması gibi bir durum asla söz konusu olamaz, biz hastalara dokunmadan onları tedavi edemeyiz. Gerçekten böyle bir şey mümkün değil. Peki neden birden ayaklandık? Aşının gelmesi ile staja alınan Tıp ve Diş hekimliği bölümleri ile birlikte bizim de hastanede ya da kendi okulumuzun kliniğinde staj yapabileceğimiz düşüncesi FTR hocalarımızın aklına yattı ve bizlerle toplantılar düzenlediler; kimler aşı olmak istiyor, staja çağırılırsak nerede kalacağımız ile ilgili. Hocalarımız bu belgelerle Hacettepe Senatosuna en azından 4.sınıfların staj olması konusunda isteklerini dile getirdi. Her şey ayarlandı hocalarımız tarafından; bir ünitede kaç öğrenci olacak, öğrencinin yanında kaç asistan kaç hoca olacak, hastalarla programlar gibi ayarlamalar yapıldı. Fakat yanılmıyorsam senatodan 2 doz aşı olmamız gerektiği haberi geldi. Bunun üstüne hocalarımız durumu anlattı Sağlık Bakanlığı’na başvurduklarını söylediler ve beklemeliyiz dediler. Biz de hoşumuza gitmese de bekledik dönem başından beri yani Şubat ayı başından beri. Beklemek ile bir sonuca varamayacağımızı anladık ve geleceğimiz hakkında kaygılarımız da arttı. Hastaya hiç dokunmamış bir fizyoterapisti kim kendine ve veya yakınına dokunmasını isterdi ki, ben bile istemezdim. Üstüne farklı okullarda stajların yapıldığı haberini aldık, önce özel okullar diye çok fazla sesimiz çıkmadı, hocalarımız onlar özel okul parayla dediler. Fakat en son aldığımız haberle göre Afyon Kocatepe Üniversitesi 4. sınıf fizyoterapi öğrencilerini aşılamış, sonra diğer üniversitelerin de aşılı veya aşısız staja alındıkları haberlerini aldık ve haliyle oldukça öfkelendik. Sözde Hacettepe FTR’nin merkeziydi. Aklımıza Twitter dan gündem oluşturma fikri geldi, hocalarımız da bizi destekledi. Derneklerimiz ve gençlik kolları ile sosyal medya fizyoterapi sayfaları ile iletişime geçtik. İlk denememiz geçen haftalarda idi daha başarılı olmuştuk. Fakat bu defa senatoya ve rektöre seslenmeyi hedefledik. Bu şekilde, önümüzdeki 2 gün yine aynı saatte Twitter da sesimiz duyurmaya çalışacağız” dedi.

"TEORİK BİLGİLERİMİZİ TEKRAR ETMEK İLE STAJ AYNI ŞEY OLAMAZ"

Fizyoterpi 4. sınıf öğrencisi Ezgisu Türker ise, ”3. sınıfımızın 2. dönemini online tamamladığımızda gördük ki pratik dersleri dahi online anlamak mümkün değil birçok pratik bilgi havada kaldı ve çok verimsiz bir dönem geçirdik haliyle bir sonraki senemiz staj senemiz olduğu için endişe duymaya başladık. Birçok hocamız süreç hakkında olumlu konuştular hatta kasım aralık gibi yüz yüze eğitime geçebileceğimizi söylediler fakat işler bu şekilde ilerlemedi tabii. Toplantılar yapıldı online stajlar hakkında görüşlerimiz ve feedbacklerimiz alındı fakat hepimizin tek bir ortak derdi vardı “Teorik bilgilerimizi tekrar etmek ile staj aynı şey olamaz”dı. Süreç ilerledikçe aşılanma da gündeme gelince yavaş yavaş açılan ve staja başlayan farklı okullardaki meslektaşlarımızın haberlerini almaya başladık. Dönem koordinatörümüzle birçok kez toplantı yaptık isteklerimizi bildirdik fakat bir sonuca ulaşamadık çünkü senato aşısız stajyer kabul etmeme kararı almıştı ve ilginç bir şekilde tıp ve diş stajyerlerini öncelikli olarak aşılamışlardı. Bizim de artık bu noktada sabrımız ve ümitlerimiz tükenmeye başladı. Görüşmelerde sürekli ortada bırakıldık ve net cevaplar alamadık bizler de sosyal medyadan sesimizi duyurabileceğimizi, bizim de en az tıp ve diş stajyerleri kadar staj hakkımız olduğunu ve hakkımızı kendimizin savunmak durumunda olduğunumuzu fark ettiğimiz için böyle bir tag açtık ve bir şekilde sesimizi duyurmaya hakkımızı aramaya çalıştık. Talebimiz ise bizlere de aşı önceliği verilmesi ve okulumuzun gerekirse bu ayrıcalığı sağlaya bileceğine gönülden inanıyoruz. Geleceğin sağlık çalışanları olarak hiç staj yapmadan hiçbir hastaya dokunamadan mezun olmak istemiyoruz. Staj demek pratik demek biz fizyoterapist adayları için her şey demek. Sadece vakaları okuyarak, makaleler okuyarak hiçbir mesleki deneyim ve güven kazanamıyoruz 4. senemiz bölümümüzdeki 3,5. senemiz gibi oldu. Teorik bilgiye boğulduğumuz hastaları sadece hayal edebildiğimiz bir dönem. Bizler stajyer fizyoterapistler olarak aşılanmak ve stajımızı yapmak istiyoruz kendi geleceğimiz ve gelecekteki hastalarımızın güvenliği için bunun şart olduğu aşikar. Bizler sadece Hacettepe öğrencileri olarak değil aşısız staj yapan meslektaşlarımız ve staja çıkamayan diğer meslektaşlarımız için de ses olmak istedik umarım çabalarımız boşa çıkmaz ve psikolojimizi zorlayan bu süreç herkesi mutlu edecek şekilde sonuçlanır” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

"HER YERE AŞI İSTEĞİMİZ DUYURULMUŞ AMA KİMSE UMURSAMIYOR"

Fizyoterapi 4. sınıf öğrencisi Begüm Simen, “Tag açmamızın nedeni doğru düzgün bir eğitim almak istememiz aslında. FTR pratik bir bölüm ve ben pratik dönemimin ortasında pandemi sürecine takıldım. Son sınıfta göreceğimiz hiçbir klinik dersi göremedik. Hacettepe'nin verdiği cevap ‘doğal olarak’ aşı olmadan stajı açmamak ama biz öğreniyoruz ki bazı okullarda stajyer öğrenciler aşılanmış, bazı okullarda aşısız staj zorunlu kılınmış. Bu tamamen bizim görmezden gelinmemiz durumu. Bugün kendi fakültemin öğrenci işleri ile görüştüm, her yere aşı isteğimiz duyurulmuş ama kimse umursamıyor. Daha hocalar bile aşılanmamış, böyle bir şey nasıl olabilir? Sağlık alanı sadece tıp ve dişten ibaret değil sonuçta. En çok hastayla yakın mesafede durmak zorunda olan kişiler biziz ve aşı olmuyoruz. Hem bulaş riski artıyor hem de eğitimimiz mahvoluyor. Hacettepe'nin hiçbir staj imkanından veya hasta profilinden yararlanamadık. Zaten son sınıfta gelen bir gelecek kaygısı herkeste var, üstüne online mezun olmak kaygısı eklendi. "Online staj yaptım" dediğimde hiçbir kurum beni kâle almayacak sonuçta doğal olarak. Mezun olduktan sonra iş aramak yerine gönüllü staj aramak zorunda kalacağız ve bu yıpratıcı bir süreç olacak. Bunun çözümü ise oldukça basit ama iş neden bu kadar yokuşa sürülüyor veya FTR alanı neden bu kadar umursanmıyor, hiçbirimiz gerçekten anlamıyoruz. Umutsuzuz, biz de Twitter gibi sosyal medyadan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz bir şekilde” dedi.

"HEM EL BECERİMİZ PRATİK UYGULAMALARIMIZ ÇOK KÖRELDİ HATTA ÖĞRENEMEDİK"

Fizyoterapi 4. sınıf öğrencisi Enis Dİlekmen, “3. Sınıf bizim zaten rehabilitasyonları öğrendiğimiz sınıf. nörolojik reh., ortopedik reh., pediatrik reh., kardiyak gibi gibi devam ediyor. Yani bunlar 4. Sınıfta çıkacağımız staja temel oluşturuyor. E biz zaten 3. Sınıftan beri pratik yapmamız gereken dersleri video üzerinden öğrenmeye çalışıyoruz. Çok verimsiz bir 3. Sınıf bahar döneminden sonra 4. Sınıfa yine online olarak devam ettik. 3. Sınıfın tekrarı şeklinde ilerledi stajlar. Vakalar görüyoruz ama sürekli hayal etmemiz ve o şekilde çözüm yapmamız isteniyor. Bu şekilde devam eden okulda hem el becerimiz pratik uygulamalarımız çok köreldi hatta öğrenemedik. 3 ay sonra mezun olacağız aramızda 2. Sınıf stajını bile yapamamış arkadaşlar var. Hastaya bir kez bile dokunamadılar. Gerçek bir hasta karşısında elimiz ayağımız dolanıyor. Korkunç bir tablo var. Zaten kaygı depresyon hat safhada. Hem mesleki yetersizlik hem de buna bağlı iş bulamama kaygısı var. Senato ve sağlık bakanlığı tüm ısrarlarımıza rağmen görmezden geliyor. Elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

SONRAKİ HABER

Dersim Emek Gençliği: Sorunlara karşı yüzleşilmesi gereken gerçek; örgütlü mücadele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa