20 Mart 2021 04:46

Dersim Emek Gençliği: Sorunlara karşı yüzleşilmesi gereken gerçek; örgütlü mücadele!

Dersim Emek Gençliği Yöneticisi Yusuf Akın, gençlerle gerçekleştirdikleri anket çalışmasının sonuçlarını değerlendirdi; eğitim çıkmazının, gelecek kaygısını katmerleştirdiğini dile getirdi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Deniz YILDIRIM
Dersim

Dersim Emek Gençliği, eğitim ve gençlik sorunları üzerine Dersim’de yaşayan gençlerle bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket 68 liseli öğrenci, 45 lisans öğrencisi, 18 ön lisans öğrencisi 19 işçi ve memur ve 33 işsiz gençle gerçekleştirdi. Anket sonuçlarını Evrensel'e değerlendiren Dersim Emek Gençliği yöneticisi Yusuf Akın, son birkaç yıldır yaşanan ekonomik kriz ve pandemiyle birlikte eğitim çıkmazının, gelecek kaygısını katmerleştirdiğini dile getirdi.

YÜZDE 50,3 “ÖRGÜTLENMEK SORUNLARI KISMEN ÇÖZER” DEDİ

Sorulan anket sorularına cevaplar ise şöyle;
• “Hanenin aylık toplam geliri ile geçinebiliyor musunuz” sorusuna %69,9’ u “hayır geçinemiyoruz” %30,1’ i “evet geçinebiliyoruz” dedi.
• “Son altı ay içerisinde herhangi bir borcunuzu ödeyemediğiniz oldu mu? (Faturalar, kredi ödemesi vb.)” sorusuna %53 “evet oldu” %47 “hayır olmadı” dedi.
• “Dersim’ de ki gençlerin temel sorunu sizce nedir?​” sorusuna %29,5 “işsizlik”, %22,4 “sosyal aktivite alanlarında ki sıkıntılar”, %19,1 “uyuşturucu madde kullanımı”, %12,6 “eğitim” ve %12 “gelecek kaygısı” dedi.
• “Eğitim sisteminden memnun musunuz?​” sorusuna %47,5 “memnun değilim”, %43,2 “hiç memnun değilim” %5 “ne memnun ne değil” ve %4,3 “memnunum” dedi.
• “Sizce uzaktan eğitim etkili bir öğrenme modeli midir?​” sorusuna %52,5 “çok kötü”, %27,3 “kötü” %16,9 “ne iyi ne kötü” dedi.
• “Eğitim sisteminin herkese eşit olanaklar sunduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna %77 “kesinlikle katılmıyorum”, %21,3 “katılmıyorum” ve %1.7 “katılıyorum” dedi.
• “Geleceğinizi nerede görüyorsunuz?​” sorusuna %40,4 “meslek hayatına atılmakta”, %30,6 “bir gelecek görmüyorum”, %24 “yurtdışında” ve %9 “okumakta” dedi.
• “Dersim’ de ki gençler sorunlarını örgütlenerek çözer mi?​” sorusuna %50,3 “kısmen çözer”, %30,6 “çözemez”, %8,7 “örgütlenmek çözüm değil”, %5,5 “örgütlere güvenmiyorum” ve %4,9 “kesinlikle çözer” dedi.

EĞİTİM VE GELECEKSİZLİK

Bu anketi yapmalarının temel sebebinin gençliğin eğitim ve sorunlarına dair eğilimini ve düşüncelerini öğrenmek ve ölçmek için olduğunu söyleyen Akın, “Ankete başlamadan anket sonuçlarının Türkiye genelinde olduğu gibi Dersim’ de de gençlerin eğitim sisteminden memnuniyetsizliğini ve geleceklerine dair kaygılarını tahmin etmiştik fakat tahminlerimizin dışında da sonuçlar çıkmtı. Son dönemde ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz ve pandemiyle gelişen eğitimde ki eşitsizlikte Dersim’ de ki gençlerin görüşleri Dersim Emek Gençliği için kıymetli olacaktır. Bugüne kadar işçi, işsiz, liseli ve üniversiteli gençlerin ortak sorunları etrafında birleşip örgütlenen ve bu çerçevede mücadele eden Dersim Emek Gençliği bu anket sonuçlarıyla birlikte eğitim ve geleceksizlik üzerinden kendine bir yol haritası çizip mücadelenin yollarını zenginleştirecektir.” dedi.

2 MİLYON ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ

Türkiye’ de son 3 yıla bakıldığında gençlerin önlerine çıkan temel sorunlardan birisinin işsizlik olduğunu belirten Akın, “Ve bu sorun yakıcılığını en çok gençlerin üstünde gösteriyor. Günümüzde işsizlik oranlarına baktığımızda 4 gençten neredeyse 2 si işsiz. Ve yaklaşık olarak 2 milyon üniversite mezunu işsiz durumda. Elbette ki bu durum ve rakamlar çok mühim fakat gençleri daha çok öfkelendiren ise iş alımlarında ki adaletsizlik ve devlet kurumlarında ki liyakatsiz atamalar. Anket yaptığımız ve işsizlik üzerine konuştuğumuz gençler iş alımlarında ki torpillerin gün geçtikçe arttığını ve hükümet yanlısı olmayanların iş bulmasının çok zor olduğunu dile getirdiler. Anket sorularımızdan biri olan “Dersim’de ki gençlerin temel sorunu nedir?​” sorusunun cevaplarına baktığımızda gençlerin yüzde 29,5’i ile öne çıkan “İşsizlik” cevabıyla da işsizlik sorunun gençlerin canını çok sıktığını görmekteyiz. İşsizlik sorunuyla beraber gençlerin en çok şikâyet ettiği ve geleceklerine mal olan eğitim sistemi. Kapitalist sistemin içerisinde eğitim üzerinden elde edilmek istenen rant yetmezmiş gibi AKP iktidarı ile birlikte tamamen niteliksiz, eşit olmayan, paralı ve anti-demokratik bir hal almıştır. Liseye ve Üniversiteye geçiş sınavlarının sürekli değişmesi ve öğrencilerin denek haline getirilmesi, Üniversitelerin hükümet yanlısı tüccarların pazarı haline gelmesi, ödenemeyen ve biriken KYK borçları, kayyım rektörlerle aslında bilim yuvası olan üniversitelerin siyasi ablukaya alınması ve en önemlisi pandemiyle birlikte herkese eşit olanak sunmayan eğitimin yoksula tamamen hayal olması, eğitimin ve eğitim sisteminin geldiği hali gözler önüne sermektedir. Ve Dersim’ de yaptığımız ankette de gençlerin eğitim konusunda ne kadar hassas ve sabırsız olduğunu sonuçlardan görmekteyiz.” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Yaşanan bu sorunlara karşı yüzleşilmesi gereken en önemli gerçeğin ise çözümün örgütlü mücadelede olduğunu belirten Akın, “Gelinen noktada, aslında bizim de sonucunu en çok merak ettiğimiz sorulardan biri olan “gençler sorunlarını örgütlenerek çözer mi?​” cevaplarının çıkardığı eğilim ile bundan sonrasıdır. Bu anket sorusunda Dersim’ de ki gençlerin yarısı örgütlenmenin, sorunları kısmen çözeceğini dile getirmiştir. Bu veri gençliğin temel hak ve özgürlükler üzerinde ki mücadelesinin ivmesini bir bakımdan özetler gibi görünse de geri kalanının neden çözülmeyeceğini söylediklerini düşünmek lazım. Son zamanlar da tartışma konusu olan Z kuşağının hepsi gözünü mevcut tek adam-tek parti döneminde açtı. Gelişimi ve gençliğinin en güzel yıllarında iktidarın nefret söylemleri, kara propagandaları ve baskıcı yapısıyla büyüdü. Gün geçtikçe gençlerin gelecek kaygısı artmaya devam ediyor. Bu kaygılar sonucu gençlik içerisinde intiharlar artmaya başladı. Çizdiğimiz bu tabloya baktığımızda karamsarlık bürümesin kimseyi, aslında denklem basit; ya bu iktidarın ve kapitalist sistemin bize sunduğu kaygı, stres ve ölüm seçeneği ya da örgütlü mücadelenin bize kazandıracağı eşit, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya!” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü öğrencileri yüz yüze staj istiyor

SONRAKİ HABER

Erzincan'da 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa