Diyarbakır Newroz’u: "HDP dükkan mıdır, siz neyi kapatıyorsunuz?"

Newroz kutlaması için sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran Diyarbakırlılar, iradelerinin yok sayılmasına ve HDP’nin kapatılma davasına karşı taleplerini dile getirdi.

21 Mart 2021 08:00
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2021 13:22
Paylaş

Diyarbakır Newroz'u için sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran Diyarbakırlılar,  iradelerinin yok sayılmasına ve HDP’nin kapatılma davasına karşı haykırdı. Alanda konuşan  HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, hangi güç yeter bu iradeyi kapatmaya, başaramayacaklar. HDP dükkan mıdır? Siz neyi kapatıyorsunuz. HDP halktır halk, HDP umudun adresidir, HDP bu ülkede özgürlük ve barış içinde yaşamın güvencesidir" dedi. 

Newroz kutlaması için güne erken başlayan Diyarbakırlılar, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı gruplar halinde Newroz alanına yürüdü.

Newroz Parkının kontrol noktalarında sabah erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşurken, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla binlerce kişi alana girmeye başladı. Alana girişler HES koduyla gerçekleştirildi.   

Alana “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”,  “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması yapıldı. 

“Newroz pîroz be” maskeleri takan binlerce kişi, halaylar eşliğinde kutlama gerçekleştirdi. Kadınlar ve erkekler yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil Ağı’nın Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Newroz alanı girişlerine stant kuruldu. 

"RENKLERİMİZLE, DİLİMİZLE BU MEYDANDAYIZ"

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasında “Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız” dedi. 

GÜZEL: TECRİT KALKMADIKÇA, BARIŞ GELMEYECEK

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” dedi. 

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair  konuşan Güzel, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Güzel, “Ortaya atılan iddiaların giderilmesi için tecridin sonlandırılması gerekiyor. İmralı’ya yaklaşım, Kürt halkına, Kürt sorununa yaklaşımdır. Tecride karşı 115 gündür tutsaklar açlık grevinde. Tecrit kalkmadıkça, bu topraklara barış gelmeyecektir” dedi.  

ÇİFTYÜREK: İŞTE MEYDAN, KÜRT HALKI

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Çiftyürek, Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değinerek, şunları söyledi: “Ferman padişahın ise meydan halkımızındır. İşte meydan, işte Kürt halkı. Kürt siyaseti yüz yıldır sokaklarda siyaset yapıyor. Meclis’te Kürt siyasetini hedef alınmasıyla siyaset bitmez. Fermanlarınızı tanımıyoruz, işte Kürt halkı, işte siyaset bu meydanda.”

SANCAR: HDP DÜKKAN MI, SİZ NEYİ KAPATIYORSUNUZ?

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Newroz özgürlüğe olan tutkudur yaşam biçimidir. Newroz ateşi yandığı sürece hiç kimse bizlere boyun eğdiremez, diz çöktüremez” ifadelerini kullandı.  

Partilerine yönelik baskıların bitmediğini belirten Sancar, mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirerek, “Haksızca, hukuksuzca halkın iradesini gasp ettiler. Bununla da bitmiyor bu sabah Gergerlioglu’nu abdest alırken gözaltına aldılar. İşte bu kadar kötüler işte bu kadar saygısızlar. Newroz meydanını dolduran milyonlar diyor ki biz size boyun eğmeyeceğiz. Bu ülkeye özgürlüğü demokrasiyi, barışı hep birlikte getireceğiz. Söz olsun mutlaka kazanacağız mutlaka başaracağız” dedi. 

Siyasetle yenemedikleri HDP’yi, şimdi savcılarını harekete geçirerek kapatmaya çalışıyorlar. Hadi diyelim HDP’yi kapattınız, bu halkı ne yapacaksınız. Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, hangi güç yeter bu iradeyi kapatmaya, başaramayacaklar. HDP dükkan mıdır? Siz neyi kapatıyorsunuz. HDP halktır halk, HDP umudun adresidir, HDP bu ülkede özgürlük ve barış içinde yaşamın güvencesidir. Buna engel olamayacaksınız. İşte buradayız bu size dert olsun, kaybedeceksiniz” dedi

EMEP GENEL BAŞKANI ERCÜMENT AKDENİZ: İSTANBUL İLE DİYARBAKIR’IN SESİNİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN BURADAYIZ

Diyarbakır Newroz’unda protokolde yer alan Emek Partisi Genel Başkanı Evrensel’e konuştu.  
Akdeniz, şunları dile getirdi: “Dün İstanbul’daydık bu gün Diyarbakır’dayız. Görüyorsunuz muhteşem bir coşku muhteşem bir halk var burada. HDP’nin kapatılması HDP’li vekillere fezleke yağmuru yağdırılması, Kürt halkı ve demokrasi güçleri üzerinde yaratılan bütün baskı ve sindirme siyasetine rağmen halk son derece coşkulu hem bayramını kutluyor hem de Newroz alanlarında bütün bu baskılara, bütün bu yok sayma politikalarına, bu inkar siyasetine ‘dur’ diyor, ‘buradayız, biz varız’ diyor. Kürt halkı haklarıyla halktır, Kürt halkının hakları olmadan varlığı söz konusu olamaz. Kürtler vardır, Kürtlerin demokratik talepleri de vardır ve biz Kürtlerin demokratik taleplerinin savunucusuyuz aynı zamanda. Grevi yasaklanan işçilerle partileri kapatılan, belediyelerine kayyum konan Kürtlerin kaderi ortaktır. Bu karanlık tünelden çıkış için hep beraber güçlü bir halk cephesini örgütlemek zorundayız, bunun için buradayız. İstanbul işçi sınıfının sesi ile Diyarbakır’da Kürt halkının sesini birleştirmek için buradayız. Newroz kutlu olsun, Newroz pîroz be.” 

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’ın il sınırı değişti: Şenyayla bölgesi Muş'a bağlandı

SONRAKİ HABER

İHD Genel Kurulu’nda İstanbul Sözleşmesi ve HDP’nin kapatılması girişimine tepki 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa