21 Mart 2021 21:10

17. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri 2. gününde devam etti

"Pandemi" temasıyla çevrimiçi düzenlenen 17. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri ikinci gününde devam etti.

ODTÜ Sosyoloji Günleri afişi

Paylaş

ODTÜ Sosyoloji Topluluğu tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve cumartesi günü başlayan 17. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri, ikinci gününde devam etti.

Günün konu başlıkları mekan, emek ve sınıf, toplumsal cinsiyet ve dijitalleşme üzerineydi.

MEKAN

İlk oturumun teması mekandı. Toplam 4 sunumdan oluşan oturumda konuşmacılar Harran Üniversitesinden Melek Bingöl, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Duygu Yılmaz, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Halil Ecer, ODTÜ’den Umut Yüksel'di.

Oturumun ilk sunumunda kadınların mezarlık ziyaretlerinin gündelik hayatlarındaki yerine, önemine ve pandemiyle birlikte aksayan ritüellere değinildi. Mezarlık ziyaretlerinin aksaması sonucu kadınların kent yaşamının kısıtladığından bahsedildi.

İlerleyen sunumlarda Muğla örneği üzerinden pazarcıların ve müşterilerin pandemi yüzünden yeni rutinler oluşturmak zorunda kaldıkları söylendi.

"Pandemi sürecinde gençlerin mekan deneyimleri: Kamusal mekan ve ev algısı" konusunu anlatan Halil Ecer ise pandemi sebebiyle kamusal mekanların sekteye uğradığını, mekanlara ilişkin algının değiştiğine değindi.

“Olanaklar" başlıklı son sunumda ise pandeminin mekansal etkilerine değinildi. Sosyoekonmik olarak daha düşük seviyedeki yerlerde pandeminin hem enfeksiyon yayılımın hem de ekonomik yıkımının daha yüksek olduğunu belirtildi.

TOPLUMSAL CİNSİYET

"Toplumsal cinsiyet" başlığı altında yapılan oturumda konuşmacılar; Ankara Üniversitesinden Gizem Doğan, Uşak Üniversitesinden Selver Uğur, Akdeniz Üniversitesinden Tuba Melek Öztürk, Karabük Üniversitesinden Şahsenem Müşerref idi.

Pandemi dönemi kısıtlama ve yasaklarına verilen tepkilerde erkeklik ve kadınlık rolleri tartışıldı.

Belirli haberler üzerinden konunun incelendiği sunumda, bu vakaların toplumsal cinsiyet kavramı üzerinden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Kadınlara toplumun yüklediği cinsiyet rolleri ve iş kolları arasındaki işsiz kalma korkusunun farklılık gösterdiği tartışılan başlıklar arasındaydı. Kadınların işten atılma korkusunun erkeklere kıyasla daha yaygın olduğu ve benzer sorumlulukları olmalarına rağmen kadınların ev işlerine daha fazla vakit harcamak zorunda kaldıkları ön plana çıkan çıkarımlardandı.

Oturumun ilerleyen sunumlarında ilk olarak avcı toplayıcı toplumda kadının rolünün tartışıldığı sunumda kadının hem doğurganlık hem ev ekonomisi üzerindeki etkisinden doğru kadının konumunun önemine vurgu yapıldı. Kapitalist üretim tarzıyla birlikte kadının ev dışında diğer sektörlere giriş yapmaya başladığı belirtildi, Karl Marx ve Durkheim’ın teorileri üzerinden devam edildi.

Pandemiden sonra evden çalışmaya başlamış evli ve çocuk sahibi kadınların işlerini evden yürütebilme imkanlarının sınırlılıkları, hanelerinde yaşadığı eşitsizliklerin neler olduğu ve bu eşitsizlikler karşısında kendilerini nasıl konumladıkları tespit edilmeye çalışdı. Ev içi rollerin kadına tekrar yüklenmeye başlandığına değinildi.

DİJİTALLEŞME

Dördüncü ve son oturumun teması dijitalleşmeydi.

Oturumun ilk sunumu, Balıkesir Üniversitesinden Beyza Sirkeci’nin "Covid-19 Pandemisinde Tükettikçe Dijitalleşen ve Dijitalleştikçe Tüketen Topluma Sosyolojik Bakış: Gıda Sipariş Uygulamaları Üzerine" başlıklı sunumuydu. Bu sunumda, pandeminin toplum hayatını nasıl etkilediği ve özellikle dijitalleşmenin ve tüketim alanındaki alışkanlıklarımızın nasıl değiştiğinden bahsedildi.

Oturum, Karabük Üniversitesinden Buse Sena Serbes’in "Pandemi Döneminde Dijitalleşmenin Kuşaklararası Etkileri" sunumuyla devam etti. Bu sunumda, pandemi sürecinde x, y ve z kuşaklarının dijital imkanları ne kadar kullandıklarına değinildi.

Daha sonraki sunumu Doğuş Üniversitesi’nde Hasret Can Özen yaptı. Bu sunumun başlığı "Pandemiyle Mücadelede Mobil Uygulamalar: Dijitalleşmenin Kurumsal Perspektiften Değerlendirilmesi" idi. Burada da mobil uygulamalara çeşitli sosyolojik perspektiflerden bakış açıları sunuldu.

Oturumun son sunumu da "Pandemi Sürecinde Online Alışveriş  Alışkanlıkları ve Online Marka ve Alışveriş Sitelerinin Bu Alışkanlıklar Doğrultusunda Gittikleri Değişimler: Trendyol Örneği" idi. Sunumu hazırlayan Hacettepe Üniversitesinden Çağla Akbaş ve Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Sare Pelin Oranlı, pandemi sürecinde bireylerin değişen alışveriş alışkanlıklarını mercek altına aldı ve online alışveriş platformlarının kendilerini bu değişimlere nasıl uyarlardıklarını anlattı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dolardaki yükselişe "çözümü" TRT, CNN Türk ve Habertürk buldu: Kaldır gitsin

SONRAKİ HABER

Çukurova Üniversitesi öğrenci kulüpleri: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa