22 Mart 2021 06:19

İktidarın baskı politikaları sonuç vermeyecek

Gençlerin katılımının ağırlıklı olduğu Newroz alanında, Newroz ateşini yakarak, iktidarın baskı politikalarının sonuç vermeyeceği mesajını bir kez daha güçlü bir şekilde verdiler.

Diyarbakır Newroz | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Diyarbakır

Pandemi nedeniyle geçen yıl kitlesel kutlamaların yapılmadığı Newroz kutlamalarının, pandemi koşullarında nasıl geçeceği çok merak ediliyordu. Zira içinden geçtiğimiz dönemin siyasi atmosferi, tıpkı pandemi gibi halka adeta nefes aldırmıyor desek abartı olmayacak. Öncesi bir yana, özellikle 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından başlayan ve giderek otoriterleşen rejimin tesisi için her geçen gün bir hamle daha yapılıyor. Nitekim son hamle HDP’ye kapatma davası açmak oldu. Kayyumlarla halkın gasbedilen iradesinde ise sıra, sabahın erken saatlerinde gözaltına alınan Ömer Faruk Gergerlioğlu örneğinde olduğu gibi, vekillere geldi. Artık rutinleşen HDP’ye yönelik baskı ve operasyonlar ise sürüyor.

İşte Diyarbakır halkı Newroz’u bu atmosfer altında karşıladı.

“KÖŞEYE SIKIŞAN KEDİ SALDIRIR!”

HDP’liler, baskı ve operasyonlar sürdüğü için kentte doğru dürüst bir Newroz çalışması, Newroz’a çağrı bildirileri, afişlemeleri yapamadıklarını söylüyorlar.

Nitekim, Newroz alanı girişinde Çınar ilçesinden gelen ve HDP’li olan bir grupla sohbetimiz, bu bilgiyi teyit ediyor. Yaşları 50 ila 70 arasında değişen grupta 6 kişi bulunuyordu. Newroz için rahat bir şekilde çalışma yapabildiniz mi sorumuza, “Bırakın çalışmayı, broşür dahi dağıtmamızı engellemeye çalıştılar. Zor da olsa bir şekilde dağıtabildik” ifadeleriyle yanıt veriyorlar.

70 yaşında olan amca, “Kürt olmayı biz seçmedik, madem öyle gidip Allah’a sorsunlar” sözlerini iktidarın politikalarına yanıt olarak söylüyor. Baskıların artmasını sorduğumuz amca, yanıtı köşeye sıkışan kedi örneği üzerinden veriyor. Köşeye sıkışan kedinin saldırdığını anlatıyor.

Newroz alanına gelmek için sabah 08.00’de valiliğe yakın bir yerde bindiğimiz taksi şoförü de son yıllarda Newroz’a katılımı engellemeye yönelik artan baskıları hatırlatıyor. Bu yıl pandemi var, ondan katılım az olabilir dememize biraz da tepkili, “Ne pandemisi, eskiden bu caddeler dolup taşıyordu Newroz’a gitmek için. Bakın şimdi bomboş. Doğru dürüst insan yok” diyor. Ama baskı politikalarının sonuç vermeyeceğini de düşünüyor.

HES KODUNU GÖSTEREMEYEN ALANA ALINMADI

Newroz alanına erken gelmek isteyenler polis bariyerleriyle karşılaştı. Halk, saat 10.00’a doğru alana alınmaya başlandı. HES kodunu gösteremeyenler alana alınmadı. HES kodunu bilmeyenler bilenlerden yardım isteyerek, HES engelini aşmaya çalıştılar. Arama noktalarında görevliler HES konusunda sorun yaşayanlara yardımcı olmaya çalıştılar. HES kodu engelini aşan Diyarbakır halkı, iki arama noktasından daha geçerek alanı doldurdu. Gençlerin katılımının ağırlıklı olduğu Newroz alanında, Newroz ateşini yakarak, iktidarın baskı politikalarının sonuç vermeyeceği mesajını bir kez daha güçlü bir şekilde verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Güne sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul iki kez işlemlere ara verdi

SONRAKİ HABER

Barolar Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını Danıştay'a taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa