23 Mart 2021 07:36

Danimarka'da sendika temsilcilerini işten atan taşerona ceza

Danimarka'da İş Mahkemesi, sendika temsilciliklerine seçilen Portekizli 2 misafir işçiyi işten atan taşeron firmayı 250 bin kron para cezasına çarptırdı.

Danimarka'da Storströmbro köprüsü | Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Danimarka’da özellikle inşaat sektöründeki büyük tekeller inşaatların maliyetlerini aşağıya çekebilmek için Polonya, Romanya ve Portekiz gibi ülkelerdeki şirketleri taşeron olarak kullanıyor.

Portekizli New Building Services adlı taşeron firma Storströmbro köprüsünün inşaasında çalıştırmak üzere getirdiği inşaat işçileri Domingo Neto ve Jorge Ca’nın işine geçtiğimiz yılın 12 Aralık’ında son verdi.

İki işçinin işlerine son verilmesinin gerçek nedeni 10 Aralık günü yapılan sendika seçimlerinde işyeri temsilcileri olarak seçilmeleri ve Portekiz’den getirilen işçileri Danimarka’daki hakları için aydınlatmaları.

Neto ve Ca’nın sendika temsilcisi seçilmesinden 2 gün sonra New Building Services, iki işçinin işine son verdi. Sendika temsilcilerinin işten atılmasının işçilerin örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak niteleyen 3F sendikası, işten atılmanın geçersiz sayılması ve işçilere tazminat ödenmesi için Noel bayramı öncesi konuyu İş Mahkemesi’ne götürdü.

YABANCI İŞ GÜCÜ İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER

Perşembe günü kararını açıklayan İş Mahkemesi, taşeron firmayı suçlu bularak 250 kron tazminat ödemeye mahkum etti.

3F’nin yayın organına bir açıklama yapan sendikanın başkan yardımcısı Palle Bisgaard, mahkeme kararının yabancı işçilere nasıl muamale edileceğini göstermesi açısından büyük bir zafer olduğunu söyledi. Kararın çalışma koşullarını iyileştirmek için sendikaya üye olan işçilere baskı yapılamayacağı mesajını verdiğine vurgu yaptı.

Bisgaard, mahkeme kararının ilkesel önemde olduğunu ve benzeri durumlarda örnek oluşturacağını değerlendirmesinde bulundu.  

Bu arada İş Çevresi Kurumu, köprü inşaatında 100’den fazla tehlikeli duruma raslandığını ve bazı durumlarda işçilerin can güvenliklerinin tehlikede olduğu açıkladı.

İki Portekizli işçinin çıkarılması diğer sendikalar tarafından da tepkiyle karşılanmış ve davanın İş Mahkemesi’nde görüşüldüğü sırada işten atılan işçilerle dayanışmak için kitlesel gösteriler yapılmıştı.

Taşeron firnmalar, kendi ülkelerinden getirdikleri işçilere Danimarkalı işçilere kıyasla daha az ücret ödüyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP Diyarbakır il eş başkanları cezaevinden çıktı

SONRAKİ HABER

Ankara’da Yahudi Mahallesi yıkım tehdidi altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa