23 Mart 2021 10:08

İHD: İnsan hakları savunucularına baskıya son verin

İHD tarafından Öztürk Türkdoğan'ın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada "İnsan hakları savunucularına yönelik bu baskı ve gözdağı politikası ve uygulamasına son verilmelidir" denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından derneğin Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, “İnsan hakları savunucularına yönelik bu baskı ve gözdağı politikası ve uygulamasına son verilmelidir” denildi.

Öztürk Türkdoğan'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 19 Mart'ta 10 kişiyle birlikte sabahın erken saatinde evi aranarak gözaltına alınmasına dair İHD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

Türkdoğan’ın, ülke içinde ve dışında gösterilen tepkilerin ardından serbest bırakıldığı ifade edilen açıklamada, 10 kişinin hâlâ gözaltında olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Türkdoğan’a basına yaptığı açıklamalar, dernek ve avukatlık mesleki faaliyetleri çerçevesindeki bazı telefon konuşmaları hakkında sorular yöneltildiği, kendisinin yasa dışı silahlı örgüt üyeliği ile suçlandığı aktarıldı.

"YAŞANANLAR, TÜRKİYE'NİN CEZAEVİ HALİNE GETİRİLDİĞİNİ GÖSTERMEKTE"

Açıklamada Türkdoğan’ın avukat olmasına rağmen konunun Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezine iletilmemesi, İHD Genel Başkanı olması nedeniyle konunun Adalet Bakanlığına intikal ettirilmemesi, soruşturmanın gizli olmasına rağmen polis tarafından gözaltına alındıktan sonra emniyete götürülürken çekilen görüntülerin Demirören Haber Ajansına verilmesi ve keyfi olarak kısıtlama kararlarının alınmasının hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Esasında Eş Genel Başkanımıza yapılan bu muamele Türkiye’de her gün onlarca insana yapılmaktadır. Bu durum Türkiye’deki siyasi iktidarın yargı yolu ile siyasi ve toplumsal muhalefette bulunan muhalif kişileri baskı altında tutmayı ciddi bir politika haline getirdiğini göstermektedir. Bütün bu yaşananlar demokrasi ve insan hakları mücadelesi verenler bakımından Türkiye’nin kapalı ve açık cezaevi haline getirildiğini göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

"BASKI VE GÖZDAĞI PLİTİKASINA SON VERİLMELİ"

Türkiye’nin son yıllarda uluslararası sorumluluklarını sıkça yerine getirmediği belirtilen açıklamada, bu tutumun genel bir alışkanlık halini aldığı ve uluslararası alanda teşhir olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “İHD, 35 yıldır insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmaktadır. İHD Eş Başkanı'na insan hakları alanındaki çalışmaları nedeniyle soruşturma açılması, gözaltına alınması, adli kontrole tabi tutulması, yurtdışı yasağı uygulamasına maruz bırakılması Türkiye'nin taraf olduğu ulusalüstü insan hakları belgelerinde yer alan taahhütlerine aykırıdır. İnsan hakları savunucularına yönelik bu baskı ve gözdağı politikası ve uygulamasına son verilmelidir” denildi.

"YARGININ BÖYLE İŞLEMESİNE İZİN VERMEYİN"

Toplantıda konuaşn Türkdoğan da “Siyasi iktidarın 'İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklaması ve insan hakları alanında farkındalık yaratacağını taahhüt etmesinin sonucu olarak, Türkiye’nin en eski ve en yaygın örgütü olan İHD’nin genel başkanını gözaltına aldırtmak, insan hakları alanında oldukça ironik bir görüntü ortaya çıkarmıştır” dedi.

Karşılaştığı şeyin kendisini şaşırtmadığını belirten Türkdoğan, "Uzun zamandır AKP ve AKP’lileri uyarıyorum. Yargının böyle işlemesine izin vermeyin. Bugün bize yapılanlar yarın size yapılacak” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vaka sayısı en çok artan iller İstanbul, Kastamonu, Çankırı, Yalova ve Erzincan oldu

SONRAKİ HABER

Harmandalı’da çöp dağı kente akıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa