AKP 7. Olağan Kongresi | Erdoğan yeniden Genel Başkan seçildi
AKP 7. Olağan Kongresi, Ankara Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşti. Kongrede konuşan Tayyip Erdoğan 2023 için yeni bir şey söylemedi. Tek listeyle gidilen kongrede Erdoğan yeniden Genel Başkan seçildi.
Fotoğraf: Murat Kula/AA
Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) Aralık 2019'da başlattığı ancak pandemi nedeniyle bir yıldan uzun süren olağan kongre süreci bugün Ankara'daki büyük kongre ile sona erdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tek aday olarak girdiği kongrede yeniden AKP Genel Başkanlığına seçildi. 1560 delege ile toplanacağı açıklanan kongrede 1431 oy kullanıldı. Erdoğan, 1428 geçerli oyun tamamını alarak bir kez daha AKP Genel Başkanı oldu.
Kongrede tüzük değişikliğiyle 50 olan MKYK üyesi 75'e çıkarılırken, genel başkanvekilliği sayısı da 2'ye yükseldi. Yeni MKYK'da eski milletvekillerine ağırlık verilirken, 75 kişilik listenin 19'u kadın üyelerden oluştu.
"Türkiye için güven ve istikrar" sloganıyla Ankara Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen AKP'nin 7'nci Olağan Kongresi'nde Erdoğan uzun bir konuşma yaptı. Döviz kurlarının ve piyasalardaki dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin dinamiklerini yansıtmadığını savunan Erdoğan, vatandaşa evlerindeki döviz ve altını finans araçlarına yatırma çağrısında bulundu.
Dış politika için "Ülkemizin milli menfeaatlerine saygı gösteren hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuzun olmadığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde dostlarımızın sayısını artırıp husumetlerimizi gidererek bölgemizi bir huzur adasına çevirmekte kararlıyız" dedi.
Yeni anayasaya dair de "İki asırlık anayasa geçmişimize baktığımızda aşağı yukarı her çeyrek asırda yeni bir anayasa ile karşılaşıyoruz. 1982 yılında kabul edilen mevcut anayasamızın üzerinden 29 yıl geçti. Yani bu anayasa tarihi bir periyod içinde geçerliliğini kaybetmiştir. Nitekim yeni ve sivil anayasa teklifimiz, fikri temeli olmadığı için dikkate almayı gerektirmeyen kimi sığ itirazlar dışında her kesimde olumlu yankı bulmuştur" diye konuştu.
LEBALEP DOLU KONGREDE PANDEMİ TEDBİRLERİ HİÇE SAYILDI
AKP'nin 7'nci Olağan Kongresi'nde pandemi önlemleri hiçe sayıldı. Kongreye yapılan yolculuk sırasında önlemlerin unutulduğu görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Öte yandan partililerin kongre salonunda da sosyal mesafesiz oturduğu görüldü.
Kongre dolayısıyla partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren salonun önünde toplandı. Salon çevresi, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Kongreye katılacaklar için güvenlik noktaları oluşturuldu. Partililer, güvenlik noktalarında detaylı üst aramasından geçirildikten sonra alana alındı. Salona giremeyenler için dev ekranlar kuruldu.
ERDOĞAN SALONA GİRDİ, KONGRE BAŞLADI
Kongre Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın salona girmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından kongrenin gündemi okundu. Peşinden AKP'nin tarihini anlatan bir video izletildi.
ERDOĞAN KONUŞTU, 2023 HEDEFLERİ İÇİN YENİ BİR ŞEY SÖYLEMEDİ
Sahneye çıkan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, illere tek tek "Hoş geldin" diyerek konuşmasına başladı.
Partililer "Aşığım sana aşığım" nidaları ve "Deliler gibi aşığım sana Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla Erdoğan lehine tezahürat yaptı.
"Yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın muhasebesini milletimize arz etmek istiyoruz" diyen Erdoğan, MHP'ye ve Devlet Bahçeli'ye Cumhur İttifakı'nda kendileriyle birlikte yürüdükleri için teşekkür etti.
U dönüşü yaparak Mısır'la ilişkileri güçlendirmeye çaşılan Erdoğan, İhvancı hareketin sembolü olan rabiadan ise vazgeçmiyor. Konuşmasının devamında salondakilere rabia işaretiyle birlikte "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" sözlerini söyletti.
19 yıldır iktidarda olan AKP'nin Genel Başkanı Erdoğan, muhalefetteki CHP'nin ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte yapmadığı yatırımları anlattı. "Üniversite harçlarını biz kaldırdık biz. Bay Kemal, siz kaldırmadınız, biz kaldırdık" ve "Muhtarlarımızın özlük haklarında en çok iyileştirmeyi biz yaptık. Bay Kemal 'Özel kalem müdürleri atayacağız' diyor. Gelirsen bu atamaları da yaparsın" dedi.
VATANDAŞA DÖVİZ VE ALTIN ÇAĞRISI
Döviz kurlarının ve piyasalardaki dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin dinamiklerini yansıtmadığını savunan Erdoğan, vatandaşa evlerindeki döviz ve altını finans araçlarına yatırma çağrısında bulundu:
"Son bir kaç gündür piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, taşıdığı potansiyeli ve yarınını kesinlikle yansıtmıyor. Türk sanayisi, salgın dönemindeki performansıyla direncini ve gücünü bir kez daha ortaya koymuştur. Sadece kendilerini güvende hissetmek amacıyla evlerinde döviz ve altın tutan vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Bu vatandaşlarımdan, milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Finans kuruluşları, özellikle de katılım finans şirketleri, bu altın ve dövizler için müşterilerine, onları memnun edecek getiri sağlayabilecek alternatifler sunuyor. İş insanlarımıza da 30 Haziran’a kadar devam eden varlık barışından yararlanarak, yurt dışındaki kaynaklarını ülkemize getirebileceklerini tekrar hatırlatıyorum. Ülkemize yatırım yapan uluslararası yatırımcılara ise, Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline güvenmeleri çağrısında bulunuyorum."
"BÖLGEMİZİ BİR HUZUR ADASINA ÇEVİRECEĞİZ" VAADİ
Dış politikaya da değinen Erdoğan, "Ülkemizin milli menfeaatlerine saygı gösteren hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuzun olmadığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde dostlarımızın sayısını artırıp husumetlerimizi gidererek bölgemizi bir huzur adasına çevirmekte kararlıyız" diye konuştu.
YENİ ANAYASA
Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına dair de "İki asırlık anayasa geçmişimize baktığımızda aşağı yukarı her çeyrek asırda yeni bir anayasa ile karşılaşıyoruz. 1982 yılında kabul edilen mevcut anayasamızın üzerinden 29 yıl geçti. Yani bu anayasa tarihi bir periyod içinde geçerliliğini kaybetmiştir. Üstelik bu süre zarfında neredeyse değişmeyen maddesi kalmadığı halde yine de ortaya ülkedeki herkesi kucaklayacak bir metin çıkmadı. Esasen dünyaya baktığımızda da anayasaların daha sık değiştiğini görüyoruz. Anayasaları uzun yıllar boyunca değişmeyen ülkeler ise bu istikrarı nispeten soyut ve sade metinlere sahip olmalarına borçludur. Türkiye'nin yeni ve sivil bir anayasaya özellikle tartışma yolunu açması, hem kendi tarihimizin hem de gelişen ve değişen dünya şartlarının kaçınılmaz bir gereğidir. Nitekim yeni ve sivil anayasa teklifimiz, fikri temeli olmadığı için dikkate almayı gerektirmeyen kimi sığ itirazlar dışında her kesimde olumlu yankı bulmuştur. Peki biz nasıl bir anayasa istiyoruz? Milletimiz nasıl bir anayasayla yönetilmek istiyorsa işte biz de öyle bir anayasa istiyoruz. Bu yeni anyasanın ruhunda millet, insan olmalıdır. Bu yeni anayasa 84 milyon vatandaşımızın tamamını içermelidir. Bu yeni anayasa insanı yaşat ki devlet yaşasın dediğimiz kadim devlet anlaşıyla inşa edilmedilidir. Bu yeni anayasa üstat Cemil Meriç'in söylediği gibi muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayan bir köprü kurmalıdır" dedi.
SALGIN KONUSUNDA GELECEK DÜŞÜNÜLÜYORMUŞ!
Erdoğan’ın bir diğer konuşma başlığı ise koronavirüs salgını oldu. “Dünyanın, koronavirüs salgınının etkileri altında kıvrandığı bir dönemde, Türkiye olarak, salgın sonrasına da hazırlanacak bir ufukla mücadelemizi yürütüyoruz” diyen Erdoğan, “Hiç şüphesiz bu salgın insanlık tarihindeki ilk büyük sağlık tehdidi değil, son da olmayacak. Ancak, bu dönemde yaptığımız tercihler, bize çocuklarımız için nasıl bir ülke ve dünya hayal ettiğimizi gösterecek" ifadelerini kullandı. Salgın sonrasına da hazırlandıklarını iddia eden Erdoğan “Güçlü devletlerin, parası çok olanlar değil, vatandaşına ihtiyaç duyduğunda en iyi hizmeti verenler olduğu gerçeği, salgın döneminde açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.
KONUŞMASININ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BÖLÜMÜNÜ OKUMADI
Erdoğan, yaptığı konuşmada, İstanbul Sözleşmesi'ne dair konuşma metininde yer alan bölümleri okumadı. Erdoğan'ın okumadığı bölümde "İnancımıza göre sapkınlık işareti olan hususların, İstanbul Sözleşmesinin arkasına sığınılarak sürekli gündemimize getirilmesine ve baskı aracına dönüştürülmesine izin veremezdik. İnancımıza, kültürümüze, meşrebimize aykırı bu tür tartışmaları tamamen sona erdirmek için, sözleşmeden geri çekilme kararı aldık" ifadeleri yer alıyordu.
Erdoğan konuşmasında konuya dair yalnızca şunları dile getirdi:
"Gündemimizde kadınlarımızın haklarını korumayı vicdanlarda değil kağıtlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var. Gündemimizde kadınlarımızı dağa göndermek suretiyle arkasından da sahip çıktığını söyleyen namertler var…"
2023 VAATLERİ DİLE BİLE GELMEDİ: EKONOMİDE 10 YIL HAYAL SATTI
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 manifestosu”nu açıkladığı kongrede, 10 yıl önce 2023’e ilişkin açıkladığı ekonomik vaatleri ağzına almadı. Türkiye ekonomisini 2023 yılında “Dünyada en büyük 10 ekonomi” arasına sokacağını yıllardır dillendiren Erdoğan, kongrede yaptığı konuşmada bu hedefi "unuttu."
2011 seçimleri öncesinde 2023 hedeflerini ilan eden Erdoğan; 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başı milli gelir, 500 milyar dolar ihracat, yüzde 5 işsizlik oranı, 30 milyon istihdam vaat etmişti. Erdoğan bu vaadini yıllarca dile getirmişti.
HAYALLER YÜZDE 100 BÜYÜME, GERÇEKLER YÜZDE 7 DARALMA
2010 yılında kişi başına düşen milli gelir 10 bin 79 dolardı. 2020 yılında ise kişi başı milli gelir 8 bin 599 dolara düştü.
Erdoğan, 10 yıl önce 2023 yılında 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük vaat etmişti. Ancak ekonomi Erdoğan’ın vaat ettiği büyümeye ulaşmak şöyle dursun, dolar bazında küçüldü. 2011 yılında 774 milyar dolar olan ekonomik büyüklük, 2020 yılında 717 milyar dolara geriledi.
Erdoğan’ın 2023 yılı için istihdam hedefleri de tutmadı. Son yıllarda istihdamda gerileyen Türkiye ekonomisi sadece 27 milyon kişiye istihdam yaratabiliyor. Erdoğan 10 yıl önce hedef işsizlik oranını ise yüzde 5 olarak açıklamıştı. TÜİK tarafından açıklanan son işsizlik oranı yüzde 29.1!
DİVAN BAŞKANI ALİ İHSAN YAVUZ OLDU
Kongrede Divan Başkanlığı'na AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz seçildi. Yavuz, 31 Mart seçimlerinden sonra dile getirdiği "Hiçbir şey olmamış ise biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu" sözleriyle hatırlanıyor.
TÜZÜK DEĞİŞTİ, MKYK'NIN SAYISI 50'DEN 75'E YÜKSELDİ
Erdoğan'ın konuşmasının ardından tüzük değişikliği teklifi okundu.
Teklife göre;
- AKP tüzüğünün "Büyük Kongrede Yapılacak Seçimler" başlıklı 68. maddesinin 1. fıkrasına siyasi erdem ve etik kurulu ilave edildi.
- MKYK'nin sayısı 50'den 75'e, yedek üye sayısı 20'den 35'e yükseltildi.
- Tüzüğe "2'den fazla genel başkan vekili atanamaz" maddesi eklendi.
- Merkez Disiplin Kurulu'nun sayısı 11'den 15'e yükseltildi.
Teklif kabul edildi.
MKYK LİSTESİNDE BERAT ALBAYRAK YOK
Öte yandan 75 kişilik yeni MKYK listesi belli oldu. Bir süredir AKP yönetimine geri döneceği iddia edilen eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın listede olmaması dikkat çekti.
ERDOĞAN YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ
Tek listeyle gidilen kongrede Erdoğan, yeniden AKP Genel Başkanlığına seçildi.
1560 delege ile toplanacağı açıklanan kongrede 1431 oy kullanıldı. Erdoğan, 1428 geçerli oyun tamamını alarak bir kez daha AKP Genel Başkanı oldu.
Kongre Divan Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçim sonuçlarına göre 1431 oy kullandığını, 1428 oyun geçerli, 3 oyun geçersiz sayıldığını bildirdi.
Erdoğan kısa bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra yeni "MKYK'miz ile bu akşam ilk toplantımızı yapacağız" dedi.
ERDOĞAN DIŞARIDA BEKLEYEN PARTİLİLERE SESLENDİ
Erdoğan, kongre öncesi dışarıda bekleyen partililere hitap etti. "Kar yağışının tüm mikropları temizlediği anlamlı bir buluşmada sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum" diyen Erdoğan, buradaki konuşmasında artık 50 kişilik değil 75 kişilik MKYK ile yola devam edeceklerini bildirdi.
Erdoğan ayrıca değişikliklerin bir "tüzük tadilatı" ile gerçekleşeceğini söyledi.
KONGREYE BİRÇOK PARTİDEN TEMSİLCİLER KATILDI
Kongreye 11 siyasi partinin temsilcileri katıldı. Gelecek, DEVA ve HDP ise davet edilmedi.
Partilerin temsilcileri, salonda bulunan özel bölümden kongreyi takip etti.
Kongreye, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ve Genel Başkan Yardımcıları, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mikail Şahin ile Ahmet Yelis, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Uyanık, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi, Erdoğan Sincer, Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin İmir, İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Mustafa Cihan Paçacı, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile Eğitim Politikaları Başkanı Şenol Sunat, MHP'den TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkan Yardımcıları Edip Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, Sadir Durmaz ile Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nevin Taşlıçay, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir ile Hasan Bitmez, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan ile Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Yeniden Refah Partisi Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe ile MKYK üyesi Abdülkadir Yılmaz katıldı.
(HABER MERKEZİ)