25 Mart 2021 00:35

Europower'da, Kod 29 kıyımı sürüyor

Europower'da sendikalaştıkları için kod-29'dan işten atılan işçilerin sayısı 8'i buldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Onur USLU
Ankara

Europower Enerji’de sendika üyesi oldukları için kod 29 ile işten atılan 5 işçinin ardından 3 kişi daha işinden edildi. Kendilerine “Kod 29 ile çıkarsan iş bulamazsın” diyerek istifanın dayatıldığını belirten işçiler üyesi oldukları Türk Metal’le birlikte suç duyurusunda bulundu.

Ankara Kazan’da bulunan fabrikada sendikalaştıkları için kod 29’la işten atılan işçilerin sayısı 8’e çıktı. İşçilerin fabrika önündeki eylemleri devam ederken başta Türk Traktör ve Arçelik olmak üzere ildeki metal fabrikalarından arkadaşları da yaptıkları eylemlerle işçilere desteğini sürdürüyor, dayanışma ziyaretlerinde bulunuyor.

Atılan işçilerden biri, “Bana istifa et, tazminat almak istiyorsan diğerlerinin adını ver dediler. İsim vermedim, hak alamadan kod 29 ile kapı önüne konuldum. Her şey bitti, umudum kalmadı derken sendikayla ve işçi arkadaşlarla yine aynı fabrika önünde bir araya geldim. Artık umudum var” dedi.

"HER İŞÇİNİN PEŞİNDE BİR AMİR GEZİYOR"

İşten atılan diğer bir işçi de “İçeride hâlâ bize destek veren, vermek isteyen işçi arkadaşlarımız var ama baskılardan ve işsiz kalmaktan korktukları için henüz ses çıkartamıyorlar. Hemen hemen her işçinin peşinde bir şef veya amir geziyor. İçeride iki işçinin yan yana gelip konuşmasına bile müsaade etmiyorlar” dedi. Artık kaybedecek bir şeylerinin kalmadığını söyleyen işçi, "Tek isteğimiz tekrar fabrikaya girip sendikalı bir şekilde çalışmak. Kod 29 ile işten atıldığım için başka bir yerde de iş bulmam çok zor. Mesela bir arkadaşımız iş bulamama korkusundan dolayı istifa etti ve bırakıp gitti. Daha önce hiç birbirimizi görmediğimiz diğer fabrikadan işçi arkadaşlarımızın bizim yanımıza gelip destek vermeleri bizim için çok önemli. Sendikalı olmanın ve dayanışmanın önemini çok daha iyi anlıyoruz şimdi” dedi.

"YETKİ BELGESİ ELİMİZE ULAŞTI"

Türk Metal Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, cuma günü itibariyle bakanlığın gönderdiği yetki tespit belgesinin ellerine ulaştığını söyledi. Biçer, “Resmi süreci takip edeceğiz tabii ama arkadaşlarımızın işinden olmasını kabul edemeyiz. İşverenin 7 günlük itiraz süresi var. İçerideki baskılar devam ediyor. Bu davranışların doğru olmadığını, suç olduğu söylüyoruz. Suç duyurusunda bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz. Bu uyarılarımız neticesinde bir iki kişiye yönelik söylemlerinde geri adım atıldı ama fabrika içinde devam ediyor” diye konuştu.

Fabrikanın geri adım atmaması durumunda önümüzdeki günlerde ne yapacaklarını sorduğumuzda Biçer, “Sabah giriş ve akşam çıkışlarda basın açıklamaları yapıyoruz. Fabrika önünde nöbete devam ediyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar da mücadelemiz sürecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri: TL ile ücret alıp dolarla yoksullaşıyoruz

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da faaliyetleri engellenen Teksif: Çalışanları hainlikle suçlamaya son verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa