Erciyes Üniversitesi sağlık çalışanları: İnsanca bir ücret ve haklarımızı istiyoruz
Erciyes Üniversitesi sağlık çalışanı yüzlerce işçi Sağlık-İş Sendikası ile birlikte ERÜ Rektörlüğü karşısında basın açıklaması gerçekleştirildi: "15 lira zam değil, haklarımızı istiyoruz."
Kayseri | Fotoğraf: Evrensel
Ahmet Akarsu
Barış Timur
Kayseri
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) sağlık çalışanı işçilerin, rektörlüğün önerdiği % 1,5'luk zamma tepkileri sürüyor. Sağlık çalışanı yüzlerce işçi Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş Sendikası ile birlikte ERÜ Rektörlüğü karşısında işçilerin yoğun katılımı olduğu bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Önerilen zammın 15 lira bir ücrete denk geldiğini söyleyen sağlık çalışanı işçiler, önerilen zammın komik bir zam olduğunu ifade etti. Pandemi de yoğun tempo çalıştıklarını ifade eden sağlık işçileri, "Virüs ile burun burunayız. Değerimiz olmalı. 15 lira zam değil, haklarımızı istiyoruz" dedi.
March 25, 2021
ERÜ Rektörlüğü karşısında yapılan basın açıklamasına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Süreç hakkında açıklamayı Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven okudu. Açıklama önce bir araya gelen işçiler; "İşçiyiz, haklıyız, söke söke alırız", "Direne, direne kazanacağız", "Alın teri hakkımız" sloganları atıldı. "Sakız parası değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz" ve "ömrümüzden ömür verdik, yaşanabilir ücret istiyoruz" yazılı dövizler dikkat çekti. Üniversite yönetiminin 15 lira zam önerisi sık sık yuhalandı.
KADIN İŞÇİLER: "HAKKIMIZ İÇİN BURADAYIZ, İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ"
Evrensel'e konuşan sağlık çalışanı işçiler, "haklarımızı alabilmek için buradayız" dedi. Sağlık işçisi kadın, "Çalışma saatlerimiz için, haklarımız için buradayız. Yıllardır insanlara hizmet veren çalışanlarız. Pandemi de yükümüz arttı. Her an virüs ile karşı karşıyayız. Riskteyiz. Kovid olma korkusuyla yaşıyoruz. Ama mecburen işimizin başındayız. Haklarımızı almak için buradayız" dedi. "İnsan gibi yaşamak istiyoruz" diyen bir başka sağlık işçisi kadın, "Çalışma saatlerimiz düzenlenmeli. Ücretlerimiz artırılmalı. Yaşamak istiyoruz. Biz de insanız. Bu komik ücretin karşısındayız. Hakkımız için buradayız. Ardında başka bir art niyet aranmasın" diye konuştu. Pandemi sürecinde eksik çalışanların yerine de çalıştıklarını söyleyen bir başka kadın işçi şöyle konuştu: "Fazladan çalıştık. Vücudumuz dinlenmedi. Esnek çalışmadan bir fayda göremedik. Sürekli 5-6 gün sürekli hastanedeydik. Yorulduk artık. Çok bir şey istemiyoruz evimizin geçimini daha rahat sağlamak istiyoruz. Önerilen 15 liralık zam çocuklarımıza harçlık bile verilmez."
"EK İŞ YAPMADAN ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"
Ailemizi, çoluğumuz, çocuğumuzu geçindirebilecek iyi bir ücret olsun diyen işçiler, "İşimizi gücümüzü zaten yapıyoruz. Önemli olan bizim geçimimiz. Çoğumuz yetiştiremediğimiz için ek iş yapıyoruz. Ek iş yapmadan çalışmak istiyoruz" diye konuştu. Engelli bir sağlık çalışanı ise, "Eşitliğin her yerde olmasını istiyoruz. Engelli bir çalışan olarak tüm engelli çalışanların da hakları verilmelidir" ifadelerini kullandı.
TÜRK İŞ KAYSERİ TEMSİLCİSİ İDRİS GÜVEN: ÖZGÜRCE SENDİKA SEÇME VE SÖZLEŞME YAPMA HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ
Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, "Sendikaya üye olmak anayasal haktır. Emekçilerin özgürce sendika seçmelerine, üye olmalarına kimse engel olamaz. Sendikaya üye olanlara engelleme girişimleri hukuki değildir. Toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamadığı için süreç hakem heyetinde. Erciyes Üniversitesi yönetimi sözleşmenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini engellemektedir. Bu durum kabul edilemez" dedi.
"BİLİM YUVASININ ALACAĞI TUTUM BU OLMAMALI"
Güven, "Erciyes Üniversitesi yönetimi taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımızın sözleşmeden yararlanmasını sağlamamıştır. İşkolları değiştirilen işçi kardeşlerimizin sözleşmeye dahil edilmemesi sorunu vardır. Sözleşmeden doğan ücret farklarını ödemek zorundadırlar. Üniversiteyi yönetenler kendi ücretlerini kuruşu kuruşuna alırken, emeği ile geçinen dar gelirli emekçi kardeşlerimizin sorunlar yaşamasından üzüntü duymaktayız. Süreç ile ilgili yapılması gerekenleri sözlü yazılı bir biçimde ulaştırdık. Fakat bir olumlu gelişme henüz yaşanmadı. Bilim yuvasının alacağı tutum bu olmamalıdır" diye konuştu.
Ülkemizde bütün üniversitelerde süreç olumlu ilerlerken, Erciyes Üniversitesi'nin ısrarını anlamak mümkün değil diyen Güven şöyle devam etti: "Sendikamıza üye olanlar tehdit ediliyor. Hakları verilmiyor. Baskı altına alınmak isteniyor. Pandemi bahane edilerek bazı arkadaşlarımızın kasıtlı olarak görev yerleri değiştiriliyor. Pandemi sürecinde bu zor günlerde emeğini esirgemeyen üyelerimizin sesi olacağız. Enflasyonun % 15 olduğu bu günlerde önerilen % 1,5 - 2 oranındaki zammı kabul edemeyiz. Sürecin emekçiler lehine olumlu gitmesi için uğraşıyoruz. Biz diyalogdan yanayız. Çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Aksi halde yasal yollara başvuracağız." (Kayseri/EVRENSEL)