25 Mart 2021 09:38

Merkel: Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması üzücü bir sinyal

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının üzücü bir sinyal olduğunu söyledi ancak "Ortak çıkarlarımız var" diyerek ilişkileri güçlendirme mesajı verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, AB Liderler Zirvesi’nde AB ile Türkiye ilişkilerinin ele alınacağını söyledi. Türkiye’nin hukuk devleti standartlarına uymasını istediklerini ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin üzücü bir sinyal olduğunu söyleyen Merkel, buna rağmen "Ortak çıkarlarımız var" deyip ilişkileri güçlendirme mesajı verdi.

AA'nın aktardığına göre "AB'nin gelişmesinin ve refahının ancak AB dışındaki komşularımızla da iyi ilişkilerle mümkün olduğunu biliyoruz. Bu, özellikle çok yönlü ilişkileri bulunan NATO üyesi Türkiye için geçerli” diyen Merkel,  AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell’in bu çok yönlü ilişkilere ilişkin bir rapor hazırladığına ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN YUNANİSTAN İLE YENİDEN DİYALOĞA GİRMESİ İYİ BİR HABER"

Akdeniz’in doğusundaki gelişmelere ilgili değerlendirmede bulunan Merkel, “Her şeyden önce, son aylarda Kıbrıs ve Yunan sularında yaşanan kışkırtıcı faaliyetlerin ardından Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesinde gerilimi azaltma sinyali vermesi ve Yunanistan ile yeniden diyaloğa girmesi iyi bir haberdir. Kıbrıs’ın geleceği konusunda 5 artı 1 görüşmeleri de Birleşmiş Milletler yönetiminde devam edecek” diye konuştu.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN FESHİ ÜZÜCÜ BİR SİNYAL"

Almanya’da yıllardır çok sayıda Türk'ün yaşadığına işaret eden Merkel, “Biz Almanların Türkiye ile çok özel yakın ilişkilerimiz var” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin iç politikasına da bakmak gerektiğini belirten Merkel, Türkiye’nin hukuk devleti standartlarına uymasını istediklerini ve İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının üzücü bir sinyal olduğunu söyledi.

"ORTAK ÇIKARLARIMIZ VAR"

İlişkilerde suskunluğun işe yaramadığını vurgulayan Merkel, “Bundan dolayı Türkiye ile AB arasında yüksek düzeyli diyaloğun yeniden başlatılmasını görüşeceğiz. Ortak çıkarlarımız var. Göçün getirdiği zorluklar buna dahil. Bunu Türkiye ile çözebiliriz" dedi.

Merkel, bu kapsamında 5 yıl önce varılan AB-Türkiye mutabakatının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Mutabakata karşı eleştirilerin olduğunu bildiğini hatırlatan Merkel ancak bu mutabakatla insan kaçakçılığının önlendiğini ve buradan yapılan yardımların doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştığını savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nin yargılandığı dava 12 Temmuz'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Özkan, AKP Kongresinde kalabalık görüntünün yatay çekimden dolayı olduğunu iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa