25 Mart 2021 12:11

DERİTEKS: CPS Otomotiv işçilerinin mağduriyeti bir an önce giredilmelidir

DERİTEKS, ödenmeyen hakları için eylemlerini 1 aydan fazladır aralıksız devam ettiren CPS Otomotiv işçilerinin mağduriyetinin bir an önce giredilmesi çağrısı yaptı.

CPS işçileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) Yönetim Kurulu, ödenmeyen hakları için eylemlerini 1 aydan fazladır aralıksız devam ettiren CPS Otomotiv işçilerinin mağduriyetinin bir an önce giredilmesi çağrısı yaptı.

Sendikanın açıklamasında Tuzla Serbest Bölge'deki "CPS Automotive Tekstil" firmasında çalışan işçilerin ücretlerinin bir kısmını ve tazminat haklarını alamadıkları belirtildi. "Firmanın borçluluğu nedeniyle alacaklıların makinelere el koymasına kadar giden süreçte fiilen üretim yapamaz duruma gelen ve fason üretimini gerçekleştirdiği ana müşterilerini de kaybeden CPS ciddi bir borç sarmalına girerek işçilerin kaderine terk etti" denilen açıklamada, firma hissedarları arasında yıllardır süren anlaşmazlıkların büyümesinin ve işçilerin sorunlarını giderek ağırlaştırdığı vurgulandı.

160 kişinin çalıştığı firmanın kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasına gittiğini, işçilerin ücretlerinin bir kısmını alamadığı aktarılan açıklamada "İşçiler ayrıca firmanın kapanma riski karşısında kıdem ve ihbar tazminatlarının güvence altına alınması için 30 gündür eylemlerini her gün aralıksız devam devam ettiriyor" denildi.

"VOLKSWAGEN OLAN BİTENİ İZLEMEKLE YETİNDİ"

İşverenlerle yapılan görüşmeden olumlu bir sonuç alınamaması ve işverenlerin işçi temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda kendi getirdikleri sözleri tutmaması nedeniyle mücadelenin sürdüğü belirtilen açıklamada "Volkswagen’e üretim gerçekleştiren CPS Automotive firmasında aylar öncesinden sendikamızın yaptığı uyarılar dikkate alınmadı. Sendikamız işçilerin iş güvencesinin riske girebileceği endişesi ve tedarik zincirindeki işçilerin haklarının güvence altına alacak sorumlu bir davranışta bulunması çağrısına rağmen Volkswagen CPS’de bugüne kadar sadece olan bitenleri izlemekle yetindi. Volkswagen ve sendikamız arasında yapılan görüşmelerde işçileri koruyacak bir plan ve perspektif sunması için görüşmeler devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

"ÇALIŞANLARIN YARISI KOVİD-19'A YAKALANDI"

İş yerinde oluşan yönetimsel boşlukta yetersiz hijyen koşulları nedeniyle fabrikada çalışanların yarısının Kovid-19’a yakalandığı aktarılan açıklamada "İşçiler en zor koşullarda pandemi öncesinden beri başlayan ve bir yıldan daha fazladır kısa çalışma uygulamaları nedeniyle gelir kaybı yaşamaya devam etti. Tüm bunlar yaşanırken fabrikanın kötüye gidişatının devam etmesi işçileri de karamsar bir tabloya itti" denildi.

Açıklama "CPS Tekstil işverenlerini, işçileri daha fazla mağdur etmemeye işçilerin alacaklarını ödenmesi için ciddi adımlar atarak bir ödeme planı sunmaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Koca'dan yine aşı vaadi: Mayıs sonuna kadar 100 milyon dozun ulaşmasını bekliyoruz

SONRAKİ HABER

Kadın örgütleri: Sözleşme tam olarak uygulanmasa bile güvenceydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa