25 Mart 2021 14:49

İHD: Adana Newroz'unda demokratik hakların kullanımı engellendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Adana Newroz’unda yaşanan hak ihlallerine dair bir rapor hazırladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Haklar Derneği (İHD) Adana Şubesi, kentteki Newroz kutlaması sırasında yaşanan hak ihlalleri ve polis şiddetine dair hazırladıkları raporu dernek binalarında düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş’ın paylaştığı raporda yurttaşların yanında bulunan sarı-kırmızı-yeşil renkli tüm eşarp, kıyafet, flama, atkı gibi eşyalarına el konulduğu, Hakkari ve Şırnak yöresine ait erkeklerin giydiği “geleri” denilen yöresel kıyafetli yurttaşların içeri alınmadığını belirtildi. Bir vatandaşa hakaret eden polisi uyardığı için Avukat Özgür Yakut’un gözaltına alınıp darbedildiğini, Newroz alanına Atılım Gazetesi ile girmek isterken gözaltına alınan Ömer Temel’in 3 gün gözaltında tutulduktan sonra "yasa dışı örgüte yardım" iddiası ile tutuklandığını paylaşan Yakup Ataş, B.K., S.T. ve H.H.S. isimli çocuklar ile M.Ç., Ö. D. ve Y.Ç. adlı kişilerin de Newroz kutlamalarında çıkarken slogan atmaları sonrası ters kelepçe ile gözaltındıktan sonra ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını söyledi. 

Raporda kadınların aranması sırasında yaşanan hak ihlallerine şu ifadelerle yer verildi: “3’üncü arama noktasında kadınların aranması için kapalı kabin oluşturulduğu ancak kadınların, herkesin görebileceği şekilde, kabin dışında cinsel organlarına dokunacak şekilde göğüs dekoltelerini açıp ellerini geçirmek suretiyle ince arama yapıldığı, eteklerinin kaldırılarak, ayakkabılarının çıkartılarak, aramanın onur kırıcı şekilde yapıldığı tarafımızca gözlemlenmiştir.”

Raporun değerlendirme bölümünü de paylaşan Ataş, şu ifadeleri kullandı:

“Newroz Bayramında, kolluk güçlerinin Valilik iznine rağmen hukuka aykırı bir şekilde katılımcıların toplantı ve gösteri hakkını, ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği gibi kötü muamele yasağını da ihlal ettiği tarafımızdan gözlemlenmiştir. Özellikle katılımcıların kendini ifade etme biçimi olan yöresel kıyafetlerinin etkinlik alanına alınmaması, hakkında yasaklama kararı bulunmayan gazete ve dergi gibi yayınlara el konularak gözaltı ve tutuklamaya gerekçe gösterilmesi, demokratik hakkını kullanan katılımcılara karşı polisin fiziki şiddete varan kötü muamele ve gözaltı işlemi yapması, kolluk amirlerinin kitleye karşı provokatif ve tahammülsüz söz ve davranışları tarafımızdan gözlemlenmiş olup, kolluk gücü marifetiyle evrensel hukuk ve yasalara aykırı olarak demokratik hakların kullanımı engellenmiştir” 

Toplumsal barışın tesisinin, evrensel temel hak ve özgürlükler  ile demokratik bir yaşamın inşaası ile ancak mümkün olduğunu ifade eden Ataş, “Kolluk güçlerinin hukuk devletinin temel ilkelerini ortadan kaldıran keyfi uygulamaları demokratik yaşamın inşaasının önündeki en büyük engeldir. Türkiye’nin insan hakları ilkelerini yaşamsallaştıran  demokratik hak ve özgürlüklerin güvencesini sağlayan güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç bulunmaktadır” dedi. 

AVUKAT ÖZGÜR YAKUT POLİS TARAFINDAN DARBEDİLDİ

Aynı gün, Newroz alanı girişinde bir polisin vatandaşa hakaret etmesine itiraz ettiği için gözaltına alınan HDP Hukuk Komisyonu üyesi  Avukat Özgür Yakut hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla soruşturma açıldı. Yakut ise kanunsuzca gözaltına alınması ve darbedilmesi ile ilgili suç duyurusunda bulundu. 

SUÇ OLDUĞUNU SÖYLEMESİNE RAĞMEN GÖZALTINA ALINDI

Yakut’un ifadesine göre gerginlik yöresel kıyafet giyen vatandaşların alana alınmaması üzerine başladı. Newrozda görevli olması itibarı ile bu konuda yazılı bir karar bulunup bulunmadığını soran Yakut, “yazılı karar olmadığı” şeklinde cevap verildiğini, uygulamanın keyfiliğine itiraz ettiği için bir polis amirinin sert ve hakaret içeren söylemlerde bulunduğunu ifade etti. Amirin kendisine “İndir elini”, “Seni aldırırım” gibi ifadeler kullandığını ifade eden Yakut, avukatların polisin emri ile gözaltına alınmasının suç olduğunu söylemesine rağmen amirin talimatı ile gözaltına alındığını dile getirdi.

İfadesinde amirin götürüldüğü polis noktasına geldiğini anlatan Yakut, şunları söyledi: "Bana ‘Gözaltına aldır diyordun. Aldırdım işte’ diyerek vurmaya başladı. Boynumda asılı bulunan görevli kartımı kopararak yere attı. Sol gözüme vurduğu yumruk nedeni ile sol gözümde morluk oluştu. Ayakları ile bacaklarına vurdu. Ağrı nedeni ile yere çöktüm. Yere çökmeme rağmen küfrederek sürekli vurdu”

Ancak Baro Başkanı ve avukat arkadaşlarının müdahalesi ile Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğünü anlatan Yakut, rapor aldığını, çekilen film neticesinde ayağının alçıya alındığını söyledi. 

PEKÖZ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Adana Newrozu öncesi ve sonrasında yaşanan gözaltı ve tutuklamaları Meclis gündemine taşıdı. Peköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Av. Özgür Yakut’a ve aralarında çocukların da olduğu vatandaşlara uygulanan şiddete soruşturma açılıp açılmadığını sordu. Peköz, Bakan’a şu soruları yöneltti:

  • Avukat Özgür Yakut’un gözaltına alınırken darbedilmesi ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • B.K., S.T. ve H.H.S. isimli çocuklar ile M.Ç, Ö.D. ve Y.Ç. adlı kişilerin gözaltına alınırken darbedilmesi ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • 21 Mart 2021 Pazar günü Adana’da Newroz kutlamalarına katılan kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Bu kişilerden kaçı tutuklanmıştır?
  • 20-21 Mart tarihlerinde yapılan Newroz kutlamalarına katılan kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Bu kişilerden kaçı tutuklanmıştır?
  • Newroz kutlamalarına hangi illerde, hangi gerekçe ile izin verilmemiştir? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bursa'da heyelan nedeniyle bazı evler boşaltılıyor

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Erol Bulut ile yollarını ayırdı, takımı Emre Belözoğlu çalıştıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa