26 Mart 2021 11:11

Türk Telekom krizinin nedeni çalışanlar değil, özelleştirme politikaları

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Telekom’da teşvik adı altında çalışanların emekliliğe zorlanması ile ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Telekom`da teşvik adı altında çalışanların emekliliğe zorlanması ile ilgili açıklama yaptı. Kurumdaki yönetim krizinin faturasının, deneyimli ve nitelikli çalışanlara kesilmek istendiği vurgulanan açıklamada, “Bugün yaşanan yönetim, altyapı ve mali zafiyetin en büyük nedeni yıllardır sürdürülen özelleştirme ve piyasalaştırma politikalarının yanı sıra şirketin yönetim kadrolarının, siyasi iktidarın kendi iç çekişmeleri kapsamında biat ve siyasi aidiyetlerine göre belirlenmesidir” denildi.

Türk Telekom’da yeniden yapılanma adı altında nitelikli ve deneyimli çalışanların emekliliğe zorlandığına dikkat çeken EMO, özelleştirme sürecinin başladığı 2006 yılından bu yana geçen 15 yılda, genel müdürler dahil yönetim kadrolarının sürekli değiştirildiğine dikkat çekti.

KADROLAŞMANIN ADI: YENİDEN YAPILANMA

Son örneğin Boston Consulting Group’taki ‘yeniden yapılandırma’ olduğuna dikkat çeken EMO, tepkiler üzerine kararın iptal edildiği bilgisini vererek “Hatta kararın iptal duyurusu kapatılması planlanan bir bölge müdürlüğünün toplantı salonunda, o ilin AKP İl Başkanının başkanlığında, TT Yönetim Kurulu Başkanına ve Genel Müdüre bizzat yaptırılmış ve bu görüntüler yerel ve sosyal medyada yayımlanmıştır” dedi.

“Yönetim krizinin faturası deneyimli ve nitelikli meslektaşlarımıza ve çalışanlara kesilemez” diyen EMO, açıklamasında “TT özelleştirmesi, ülkemiz için yarattığı büyük maddi zararın dışında yıllara yayılan çok büyük bir istihdam kaybına da yol açmıştır. Kurumun özelleştirildiği 2005 yılında personel sayısı 51 bin 737 iken, siyasetin önemli rol oynadığı toplu alımlar da dahil olmak üzere TT`de çalışan personel sayısı bugün 16 bin 143 kişidir. Şirketin 2020 faaliyet raporuna göre, 13 binin üzerinde çalışanı çağrı merkezi hizmetinde olmak üzere sayıları 10`u geçen grup şirketleriyle birlikte kurumun toplam çalışan sayısı da 34 bin 748 olarak belirtilmiştir. İşsiz genç nüfus sayımız artarken 15 yılda 17 bin istihdam eksilmesi teknolojik gelişmeyle izah edilemez, zaten o da tartışmalı bir durumdur” ifadelerine yer verdi.

‘TASARRUF’ DEYİP REKOR KÂR PAYI DAĞITTI

Özelleştirme sonrası siyasi iktidar tarafından kendi yandaş kadrolarına yer açmak üzere emekliliğe teşvik uygulamalarının devreye sokulduğuna dikkat çeken EMO, "tasarruf" adına yapıldığı iddia edilen uygulamalara karşın Oger yönetimindeki Türk Telekom’un 2010-2015 yılları arasında yatırımcılarına yüzde 92‘ler düzeyinde rekor kâr payı dağıtımları dağıtırken kredi borçlarını ödemediğini belirtti.

100’den fazla üyesine "teşvik" adı altında zorunlu emeklilik uygulaması dayatmasının yeniden gündeme geldiğini vurgulayan EMO, “Ancak zorunlu emeklilik uygulamaları sanıldığı gibi tasarruf değil, hizmet niteliğinde düşmeyle birlikte kuruma duyulan güvenin azalması ve kamusal zararın yanı sıra çalışanlarda da travma etkisi yaratmakta, gelecek kaygısı, iş barışının bozulması ve sorumluluk almama gibi sonuçlara yol açmaktadır” dedi.

KADIN YÖNETİCİNİN ADI YOK

Şirket yönetimindeki kadınlara dönük ayrımcı uygulamalara da değinilen açıklamada, “TT Yönetim Kurulu`nun tamamı, genel müdür ve yardımcıları, bölge müdür ve müdür yardımcıları ile bölgelerdeki 66 teknik ihtisas müdürünün tamamı ve 128 telekom müdürünün 127`si erkektir. Saha çalışanları içerisinde sadece 1 kadın telekom müdürü vardır. Genel müdürlük kadrolarında ise kadın yönetici olarak; 1 adet direktörün yanı sıra birkaç adet grup müdürü ve müdür bulunmaktadır. Her yeniden yapılanmada ‘kadın teknik eleman, kadın mühendis ve kadın yönetici’lerin planlı tasfiyesi devam etmektedir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: İş bitmiştir

SONRAKİ HABER

İTÜ’de uzaktan eğitim öğrencileri tatmin etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa