Hindistan'da yeni tarım yasasına karşı çıkan çiftçiler eylemlerini sürdürüyor
Hindistan'da yeni tarım yasalarının kaldırılmasını isteyen çiftçiler, ülke çapında ikinci kez eyleme çıktı.
Arşiv | Büyük çiftçi yürüyüşünden kareler | Fotoğraflar: twitter.com/SFI_CEC
Hindistan'da yeni tarım yasalarının kaldırılması talebiyle 5 aydır eylemlerini sürdüren çiftçiler, 12 saatlik iş bırakıyor.
Muslim Mirror'ın editörü Syed Zubair Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçi sendikaları koalisyonu Samyutka Kisan Morcha'nın (SKM) organize ettiği eylem sırasında çiftçilerin, bazı demir yolları ve otoyollarda toplanacağını, hayati öneme sahip olanlar dışında tüm işletmelerin kapanacağı aktardı. Ahmed, çiftçilerin yeni tarım yasaları tamamen kaldırılana kadar eylemlerine devam edeceğini belirtti.
Hindistan'da çiftçiler hükümetle yürütülen 5'inci tur görüşmeden de sonuç çıkmaması üzerine 8 Aralık'ta ilk eylemlerini gerçekleştirmişti. Eyleme en az muhalefet partileri de destek vermişti.
Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını belirterek yasaya karşı çıkıyor.
Yasanın kabul edilmesinin ardından Pencap ve Haryana'dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini başkent Yeni Delhi'ye taşımıştı.
Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Hükümetin, kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti. Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu. Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)