26 Mart 2021 11:34

Deriteks İzmir Şube Başkanı Alagöz: Haksızlıklara karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz

SF Trade’nin şikayeti üzerine gözaltına alınan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, sendikal faaliyetlere karşı yapılan saldırıları eleştirerek, “Haksızlıklara karşı sesimizi yükselteceğiz” dedi.

Fotoğraf: MA

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan SF Trade Tekstil'in şikâyeti üzerine 19 Mart günü gözaltına alındı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda gözaltına alınan Alagöz, bir gece gözaltında tutularak savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Öte yandan Alagöz’ün gözaltı işleminden sonra koronavirüse yakalandığı öğrenildi. 

Gözaltı sürecini ve sendikal faaliyetlere yapılan saldırıları konuştuğumuz Alagöz, “Ses çıkarmayan sendikal anlayış yaratmak istiyorlar. Ama bizler yapılan haksızlıklara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi. 

Alagöz, SF Trade Tekstil’in 2019 yılında Deriteks Sendikası'na üye oldukları için işten atığı kadın işçilerin başlattığı direnişten dolayı sosyal medyada yaptığı paylaşımlar üzerine savcılığa şikayet edildiğini ve gözaltına alındığını söyledi.

“BENZER ŞİKAYETTEN AÇILAN DAVADAN BERAAT ETTİM” 

Daha öncede benzer şikayetler üzerine dava açıldığını ve davalardan beraat ettiğini hatırlatan Alagöz gözaltı sürecini şu şekilde anlattı: “19 Mart günü gündüz uçakla İstanbul’a sendika merkez yönetimin toplantısına gittik. Havalimanında kimse durdurmadı. Akşam İzmir’e döndüğümüzde polisler kimlik kontrolü yaptı. Sonra ‘Şahsı yakaladık’ dediler ve apar topar gözaltına alındım. Neden olduğunu sorduğumda ‘Bilgimiz yok, savcılığın yakalama kararı var’ diye cevap verildi. Törer suçlusu arıyorlarmış gibi bir tavır sergilerdiler. Bir tebligat yok, çağrı yok. Haksız, hukuksuz bir şekilde gözaltında tutuldum sabaha kadar, sonra adliyeye sevk edildim.”

“SES ÇIKARMAYAN SENDİKA YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldığını söyleyen Alagöz, “Burada aslında bir terbiye etme durumu var. İşçiyi işten atacaksınız, insanlar sendikal hak ve özgürlüklerini kullandıkları için her türlü baskıyı yapacaksınız, attığınız işçilere tazminat davası açacaksınız buna tepki gösteriyoruz diye şikayet edeceksiniz. Burada sendikalara, hakkını arayanlara gözdağı vermeye çalışıyorlar. Ses çıkarmayan hakkını aramayan sendikalar yaratmak istiyorlar ama bizler haksızlıklara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Böyle terbiye edeceklerse ben terbiyesizliğe devam edeceğim” diye konuştu. 

Alagöz, “Ülkede sermaye cephesi çıkarttığı işçiler hakkını arıyor diye kapıda direnenlere dava açacak, sendikacı hak arıyor diye dava açacak. Böyle aymaz bir durum" dedi. 

“SENDİKALARIN DİZAYN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

İzmir’de sendikal faaliyet yürüttükleri için açığa alınan, sürgün edilen sendika yönetici ve üyelerini de hatırlatan Alagöz, “Ülkede son zamanlarda sendikalar ve sendikacılık dizayn edilme çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bizlerin görevi haksızlık ve hukuksuzluk gördüğümüzde avazımız çıktığı kadar sosyal medyada, basında, sokakta bu durumu anlatmak. Bugün ben, yarın başka bir sendikacı arkadaşımız ya da hakkını savunan biri gözaltında tutarak ders vermeye çalışıyorlar. Bu saldırılara karşı hep birlikte tepkimizi dile getirmeliyiz” dedi. 

Öte yandan Alagöz, gözaltı işleminde kapalı ve kalabalık ortamda tutulduğunu ve sosyal mesafe kurulanına uyulmadığını söyleyerek, gözaltı işlemi sonrası Kovid-19’a yakalandığını, şu an evde tedavi gördüğünü aktardı.

 

Reklam