27 Mart 2021 00:16

Pendik Belediyesi işçisinin isyanı: Ücretler kağıtta 8 bin cepte 3 bin

Pendik Belediyesinin bütçesine göre öngörülen işçi ücretleri en az 7 bin 897 lirayken işçiler ise ellerine geçenin 3 bin lira civarında olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ali DOĞAN
İstanbul

AKP’li Pendik Belediyesinin bütçesine göre öngörülen işçi ücretleri en az 7 bin 897 lirayken işçiler ise ellerine geçenin 3 bin lira civarında olduğunu söyledi. Hizmet-İş üyesi işçiler son sözleşmede ücretlerine sadece 200 lira zam yapıldığını belirterek, sendikadan istifaların yaşandığını söyledi.

Cebine girenin 3 bin 600 lira olduğunu ifade eden 6 yıllık bir belediye işçisi, “Bunun brüt 312 lirası yemek, 182 lirası yol, 40 lira çocuk yardımı, 45 lirası yakacak ve 500 lirası da fazla mesai parası. Bize isterseniz gelmeyin diyorlar. Nasıl gitmeyeceğiz? Mecburuz gitmeye. Yoksa ay sonunu getiremiyoruz” dedi.

İşçilerin günlük yemek parası 10 liraya denk geliyor. Bunun yetmediğini ifade eden bir işçi, “Bizler dışarıda çalışan işçileriz. Yemekhaneden faydalanma koşulumuz yok. Belediye de yemek ya da kumanya dağıtmıyor. Verdikleri parayla ne yerseniz yiyin diyorlar. Biz bu para ile karnımızı nasıl doyuralım? Hizmet verdiğimiz yerlerin yemekhanelerinden istediğimiz oluyor. Adeta yemek dilenir haldeyiz. Verirlerse yiyoruz. Vermezlerse yemiyoruz” ifadelerini kullandı.

KURAL BELLİ: AZ PARA ÇOK İŞÇİLİK

Çalışma koşullarının da gün geçtikçe ağırlaştığını dile getiren bir işçi de şunları söyledi: “Kenan Şahin’den beri kural belli, az para çok işçilik. İşçi eksiği var. Kadıköy’de 6 ton atık atılırken bizler 9 ton atmak zorunda kalıyoruz. Şoför arkadaşlarımız var. Bunların da işi artık sadece şoförlük değil. Aynı zamanda onları da atıkta kullanıyorlar. Diğer taraftan bizden 400 lira fazla alan şefler gerçek mesleklerimizi yüzümüze vurup buradaki çalışma koşullarının iyi olduğuna bizi inandırmaya çalışıyorlar. Evim kendime ait. Kira ödesem zaten geçinemem. Geçenlerde ben Et Balık Kurumundan az bir kıyma alırken çöpte çalışıp 1200 lira kira veren arkadaşım hiçbir şey alamadı. Haline üzüldüm.”

Belediye işçisi öte yandan çalışmadan maaş alanların da olduğunu söylüyor. İşçi, “Ben kendim görüyorum, bazıları sabahtan akşama oturuyor. Hiç iş yapmıyor. Ama bizle aynı maaşı alıyor. Bu iş nasıl oluyor? Bunların teşkilattan (AKP’yi kastediyor) geldikleri söyleniyor. Hatta bazılarının hiç işe gelmeden maaş aldığı dahi söyleniyor” dedi.

MALTEPE İŞÇİLERİNE İMRENEREK BAKIYORUZ

Kısa süre önce Kadıköy ve Maltepe’de işçilerin yaptığı grev de Pendik Belediyesi işçilerinin gündemine girmiş. Bir işçi, “Onlara imrenerek bakıyoruz. Haklı olduklarına inanıyoruz. Geçen beni markette gören komşum ‘4 bin 700 lira maaş alıyorsunuz. Gene iyisiniz’ dedi. Ben o maaşı almadığımıza inandıramadım. Tabi şöyle de bir fark var, Maltepe ve Kadıköy’de çalışan işçiler bizden daha fazla alıyor. Ama orada grevler oldu” diye konuştu.

Son yapılan sözleşmede ücretlerine 200 lira zam yapıldığını belirten işçi, işçilerin üyesi oldukları Hizmet-İş’e de tepkili olduklarını söyledi. Belediye işçisi, “Bize maaşları iyileştireceğiz demişlerdi ama 200 lira zam yapıldı. İstifa edenlerin sayısı 500’e yaklaştı. Bir yevmiyemiz Hak-İş’e gidiyor, helal etmiyoruz. Açıkçası DİSK’i istiyoruz” dedi.

"MASKE DAĞITAMADILAR" DİYEN İŞTEN ATILDI

Ekonomik krizi ve geçim sıkıntısını da sürekli yaşadıklarını belirten bir işçi de “Kendi içimizdeki gruplarda şikayetlerini açıkça dile getirip geçim sıkıntısı nedeni ile intihar etme noktasına geldiğini söyleyen arkadaşlarımız var. Bir arkadaşımız ‘Bir maskeyi bile dağıtamadılar’ diye yönetimi eleştirince işten atıldı. Çöp toplayan arkadaşlarımızdan maaşına isyan edenleri işten attılar. Asıl üzüldüğümüz kendi içimizdekilerden birkaç kişinin gidip kendi arkadaşlarını ispiyonlaması. Ekmek davası bu. Hali ile korkuyoruz. Ama bu bir yandan da işçileri öfkelendiriyor. Önceden Ak Partiye yakın televizyonlar gazeteler okunup izleniyordu. Ne zamandır insanlar marketten öfkeli çıkıyor. Arkadaşlarımız marketteki fiyatlarla o gazete ve televizyonlardaki haberlerin alakasının olmadığını gördüğünden beridir çoğunlukla FOX’u takip etmeye başladı. Biz de kendi aramızda konuşuyoruz, bundan sonra Ak Parti’ye oy yok” diye konuştu.

EMEP: HAKLARI İÇİN MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

Pendik Belediyesi işçilerinin taleplerinin yerinde olduğunu dile getiren Emek Partisi (EMEP) Pendik İlçe Başkanı Halis Kar, “Hem merkezde hem yerelde iktidarla dirsek temasında olan sendika ise işçilerin taleplerine kör, sağır, dilsiz. Bu tutum kabul edilemez. Bütün işçileri, kendilerinin karar alıp yöneteceğiz, TİS taslaklarını kendilerinin hazırlayacağı ve imzalayacağı bir mücadele hattına çağırıyoruz. Belediye işçisi hem sendikal bürokrasiye hem de belediye yönetimine karşı mücadelesini büyütebilir. Belediye işçilerinin vereceği mücadelede partimiz de bütün imkanlarıyla yanlarında olacaktır” dedi.

CHP: SORUN PARA DEĞİL ANLAYIŞ

Belediye işçilerinin sık sık yaşadıkları ekonomik zorlukları anlattığını ifade eden CHP’li Meclis Üyesi Salih Ceylan da “Gönül belediyeciliği yaptığını söyleyenler, bu nasıl gönül belediyeciliği? İşçilerin yaşadıkları sorunlar belediyede para olmamasından kaynaklı değil. İşçilerin sorunları belediyenin yönetim anlayışıyla ilgili. Çünkü işçiyi hakir görüyorlar. CHP’li belediyelerde grev yapılmıştı. İşçiler ILO sözleşmeleri ve Anayasadan kaynaklı haklarını kullanıyor. Ama Pendik’te yetkili sendikan sana sahip çıkmıyor. Haklarını kullanamıyorsun. Bizler de sonuna kadar işçilerin yanında durmalıyız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Depo işçisi yazdı: Çözüm şans oyunlarında değil örgütlü mücadelede

SONRAKİ HABER

KESK yürüyüşüne engelleme: Emekçilerin hakkını verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa